Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Astra Film Festival 2012

TENDINȚE ACTUALE ÎN FOTOGRAFIA DOCUMENTARĂ

Marți 16 octombrie 2012

TENDINȚE ACTUALE ÎN FOTOGRAFIA DOCUMENTARĂ - în limba engleză

Accesul liber

Program: 18.00 - 19.00 

Kathleen Laraia McLaughlin, va ține o prelegere despre TENDINȚE ACTUALE ÎN FOTOGRAFIA DOCUMENTARĂ, ilustrate de 3 - 4 proiecte dinamice.

Kathleen Laraia McLaughlin, profesor de artă fotografică și cercetător principal Fulbright, va vorbi despre proiectul de lungă durată pentru care a documentat tradițiile din Maramureș începând cu anul 1999. Ea va discuta și despre tendințele actuale în fotografia documentară, oferind consiliere în vederea îmbunătățirii imaginii și promovarea fotografiei către un public mai larg. Ea a publicat primul său albumul de fotografii intitulat Culoarea fânului: Țăranii din Maramureș (The Color of Hay: The Peasants of Maramures) Mai multe detalii aici:  –  http://www.romanialibera.ro/opinii/interviuri/foto-doi-americani-in-maramuresul-binecuvantat-221772.html , Interviul la Radio Romania International: http://www.colorofhay.com/home/2011/2/19/radio-romania-international.html , Color of Hay on Romanian photo blog Oitzarisme.

Povestea relaţiei lui Kathleen cu viaţa rurală din România începe în 1995, când ea a făcut cunoşti nţă cu dansul popular românesc şi balcanic. Frumuseţea ritmului şi contextul în care are loc dansul probabil că au impresionat-o profund căci şi-a dedicat mulţi ani cercetării vieţii tradiţionale din regiunea Maramureşului. În lucrarea ei de masterat în fotografie, o viaţă plină de legături: Ţăranii din Maramureş, România, Kathleen Laraia McLaughlin înfăţişează viaţa rurală din Maramureş. Teza ei îşi propune să capteze vechile tradiţii ţărăneşti specifice Europei înainte ca acestea să devină încă şi mai compromise de contactul cu Occidentul. Utilizând o abordare similară antropologiei vizuale, fotografiile explorează multe aspecte ale traiului acestor ţărani est-europeni, inclusiv costumele lor populare, obiceiurile, ceremoniile religioase, meşteşugurile, practicile funerare, cele de nuntă şi tehnicile agriculturii de subzistenţă. Portretele individuale adaugă o dimensiune personală. Nararea experienţelor artistei adânceşte preţuirea felului în care cele patru anotimpuri îşi pun amprenta pe viaţa din valea Cosău, unde oraşul Sighetu Marmaţiei se întinde în umbra Carpaţilor. Într-un interviu, Kathleen declara că s-a îndrăgostit de România. Chiar dacă nu ar fi făcut această afirmaţie, iubirea ei este vizibilă pentru toţi cei care îi văd lucrările.

Astra Film are plăcerea de a vă prezenta fotografiile ei pe întreaga perioadă a festivalului şi de a vă invita la conferinţa susţinută de KathleenLaraiaMcLaughlin despre fotografia documentară marţi, 16 octombrie.

Kathleen Laraia McLaughlin, fotograf şi pedagog, este impulsionată de dorinţa de a explora lumea. Oriunde ar merge, ea priveşte printr-un obiectiv plin de compasiune, dar şi de curiozitate, în linia filmului tradiţional. Pentru eforturile depuse în vederea captării unei lumi pe cale de dispariţie, McLaughlin a primit un premiu Fulbright U.S. Scholar, un grant IREXIARO (National Endowment for the Humanities) şi o bursă de cercetare Houston Center for Photography pentru activitatea ei din România. Imaginile realizate de ea au apărut în PDN, Gastronomica, LensWork, Rangefinder, B&W Magazine, Black + White Photography şi The Times Saturday Magazine. Fotografiile sale au fost expuse atât pe plan naţional, în Statele Unite, cât şi internaţional, şi se află în colecţiile permanente de la Muzeul de Artă Fotografică din San Diego, Muzeul de Artă din Virginia de Vest, Muzeul Judah Magnes şi Ambasada Americii din Bucureşti .