Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Astra Film Festival 2012 - Premii

MARELE PREMIU ASTRA FILM


PHNOM PENH LULLABY (Cântec de leagăn din Phnom Penh) de Pawel Kloc (Polonia)

MOTIVATIA JURIULUI

Filmul surprinde starea conflictuală din viaţa un cuplu puţin obişnuit şi trasează portretul complex al unui bărbat realist şi naiv totodată, a cărui dorinţă sinceră de a găsi dragostea se loveşte de o societate coruptă la scară largă de prostituţie. Autorul se plasează în aceeaşi situaţie delicată în care se află protagoniştii săi, iar privitorul rămâne cu gustul amar al dezamăgirii în faţa realităţilor vieţii. Juriul a fost impresionat de această intensă şi dureroasă călătorie la capătul nopţii.

PREMIUL ASTRA FILM PENTRU CEL MAI BUN DOCUMENTAR, COMPETIŢIA INTERNAŢIONALĂ

oferit de HBO Romania


HE THINKS HE'S THE BEST ( Se crede cel mai bun) de Maria Kuhlberg (Suedia)

MOTIVATIA JURIULUI

Rănile din copilărie te pot marca pentru toată viaţa. Filmul pezintă eforturile extraordinare ale unei familii care încearcă să predea ştafeta amintirilor dureroase şi să aducă înţelegere între doi fraţi. Urmărind acest film intim şi sincer, spectatorul se identifică cu protagoniştii şi se simte îndemnat să arunce o privire către relaţiile trecute şi prezente cu cei care îi populează universul personal.

PREMIUL ASTRA FILM PENTRU CEL MAI BUN DOCUMENTAR, COMPETIŢIA ROMÂNIA


COMMON GROUND (Cheltuieli comune) de Anne Schiltz & Charlotte Grégoire (Belgia)

MOTIVATIA JURIULUI

Pentru inteligenta si dragostea cu care s-au apropiat de un subiect mai degraba lipsit de stralucire, reusind sa-i restituie frumusetea si adevarul continute  in momentele fara glorie ale vietii de la bloc, in gesturile banale ale omului de linga noi, in surisul aproapelui nostru.

PREMIUL „REALITĂŢI ROMÂNEŞTI”


NOOSFERA de Artchil Khetagouri & Ileana Stanculescu (România)

MOTIVATIA JURIULUI

Orice deliberare despre iubire naşte controverse. A fost şi cazul membrilor juriului, care şi-au declarat sentimentele pentru mai multe dintre filme. Pentru că dragostea nu încape între ziduri, pentru că zidurile zăgăzuiesc trei iubiri, pentru umorul intrinsec  al abordării şi pentru o realitate universală, chiar dacă este descoperită în România, pentru subtilitatea portretizării personajelor şi pentru o muncă bine făcută.

PREMIUL ASTRA FILM PENTRU CEL MAI BUN DOCUMENTAR, COMPETIŢIA ECOCINEMATOGRAFF

oferit de FUNDATIA PENTRU PARTENERIAT


GONE WILD de Dan Curean (România)

MOTIVATIA JURIULUI

Dincolo de aparenţa unui documentar despre animale care trăiesc în sălbăticie, filmul prilejuieşte o experienţă antropologică profundă şi relevă cu subtilitate fragilitatea mult contestată a ecosistemului nostru. Mai mult decât atât, Dan Curean a reuşit să surprindă momentul pierderii inocenţei, când binele şi răul se aşează pe poziţii antagonice. Un film profund cinematic, cu imagini de neuitat din Delta Dunării, evocând sălbăticia şi fragilitatea unui loc unde oamenii sunt subordonaţi puterii naturii. Gone Wild e un film care te urmăreşte multă vreme.

PREMIUL ASTRA FILM PENTRU CEL MAI BUN DOCUMENTAR, COMPETIŢIA STUDENT, ex aequo


MY KOSHER SHIFTS (Schimburi cușer) de Iris Zaki (UK)

MOTIVATIA JURIULUI

Prin simplitatea procedeului tehnic utilizat – filmare din unghi fix cu încadrare pe recepţia unui hotel – Iris Zaki ne livrează felii de viaţă şi momente ale întâlnirii autoarei cu „celălalt”. Conversaţiile de la recepţie sunt de la cele mai banale la unele foarte revelatorii pentru percepţia şi reflecţiile spectatorului. Printr-un montaj abil, autoarea oferă o privire intensă asupra religiei şi a vieţii.

PREMIUL ASTRA FILM PENTRU CEL MAI BUN DOCUMENTAR, COMPETIŢIA STUDENT, ex aequo


THE LAST STREET (Ultima stradă) de Rasmus Sievers & Marina Monsonís (Germania, Spania)

MOTIVATIA JURIULUI

Jocurile Olimpice din 1992 de la Barcelona au metamorfozat un cartier de marinari şi pescari al oraşului. Filmul ne proiectează, pe fundalul culorilor Mediteranei, într-un festival încântător care se întâmplă în acest cartier. Momente pline de poezie se succed într-o ambianţă care combină nostalgia pentru vremurile trecute cu dorinţa de a reînvia evenimentul. Rasmus Sieves şi Marina Monsonis au realizat un documentar amuzant, autentic şi profund uman.

PREMIUL SPECIAL ACORDAT DOCUMENTARULUI ROMÂNESC

oferit de Revista Formula AS


ROȘIA MONTANĂ, UN LOC LA MARGINEA PRĂPASTIEI de Fabian Daub (Germania, România)

MOTIVATIA JURIULUI

Revista Formula AS, ce militează de 10 ani pentru salvarea Roşiei Montane, este onorată să premieze un documentar care, prin calitatea sa, prin unghiul obiectiv de abordare, continuă să menţină vie atenţia asupra acestei părţi a României, care se află într-adevăr la marginea prăpastiei.