Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

LITERNET.RO

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151906745832254&set=a.326345417253.197588.316153442253&type=1&relevant_count=1

Astra Film Festival, 2013: Vă mai amintiţi ce făceaţi acum 20 de ani, în 1993?

Sincer să fiu eu nu numai că nu îmi mai amintesc prea bine, dar parcă a trecut o viaţă de atunci. Perioada aceea e aproape la fel de inimaginabilă pentru mine pe cît de inimaginabilă e epoca dinozaurilor, cu excepţia faptului că pentru 1993 nu am un "Jurassic Park".

În 1993 eram în anul II la facultatea de matematică, studiam Pascal la cursurile de informatică şi aveam acces la un calculator al Universităţii aproape la fiecare două săptămîni (ceea ce era destul de bine, ţinînd cont că în acelaşi 1993 fusese conectată la Internet Casa Albă şi că Bill Clinton, preşedintele Americii din acel timp, îşi făcuse prima adresă de e-mail cam în acelaşi timp cu mine). Internetul din vremea aceea mergea atunci cînd nu bătea vîntul, comunicarea cu calculatorul era prin linii de cod (cuvîntul "laptop" era folosit mai mult de culturiştii care voiau să îşi exerseze muşchii decît de publicul larg), Larry Page şi Sergey Brin mai aveau vreo 2 ani pînă să înceapă să se gîndească la Google, Mark Zuckerberg avea 9 ani şi mergea la prima olimpiadă la matematică şi fizică. Pînă şi Yahoo mai avea un an pînă să apară.

În acest context, în Sibiu, Dumitru Budrala fonda Festivalul de film documentar ASTRA şi probabil că nu îndrăznea să viseze cum o să arate ediţia a XX-a. Dar au trecut 20 de ani şi munca temeinică a unei echipe dedicate filmului documentar face ca Astra Film Festival să existe în continuare şi să fie printre cele mai importante din România şi din regiune.

Binele făcut de Astra Film Festival e greu de pus în cuvinte. A dat sens existenţei unui contingent important de documentarişti în România, a arătat locul în care ne aflăm în raport cu alte ţări şi care sînt direcţiile de urmat, a deschis uşi către subiecte care nu se găsesc pe agenda televiziunilor din România, a adus mari cineaşti în Sibiu pentru masterclass-uri, workshop-uri sau prezentări ample ale documentarelor acestora. Astra nu s-a ferit de subiecte controversate, de păreri aparent contradictorii, de adevăruri mai puţin convenabile, şi nu o face nici anul acesta, cînd pune în discuţie modul în care funcţionează marile corporaţii din mediul online, Google şi Facebook, exploatarea gazelor de şist, protestele anticorporatiste, dar şi lucruri mici, poveşti intime ale unor oameni normali aflaţi în situaţii extraordinare.

LiterNet va fi şi anul acesta alături de Astra, vom avea mai mulţi corespondenţi care ne vor povesti ce se întîmplă acolo, dar un astfel de festival se trăieşte cel mai bine la faţa locului, în sălile de cinema, alături de oameni deştepţi şi preocupaţi de ceea ce se întîmplă în jurul lor. Se întîmplă între 14 şi 20 octombrie şi o mulţime de detalii sînt deja pe LiterNet.

Razvan Penescu