Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Astra Film Festival 2011

Profesia de documentarist. Serie de masterclass-uri în cadrul AFF Sibiu

Între 25-30 octombrie 2011, zilnic, Astra Film Festival Sibiu 2011 va aduce în focus vizionarea şi discutarea unor diferite genuri de film documentar: documentarul observaţional, documentarul independent, documentarul etnografic şi documentarul de tv, precum şi genul de documentare care iau naştere în zona intersectării documentarului cu internetul şi cu newmedia. Vizionarea şi analiza filmelor, dialogul cu cineaşti şi experţi din domeniu vor egala cu o incursiune unică în tainele comunicării prin diferite genuri ale filmului documentar. Studenţii înscrişi la studii de film, media, jurnalistică, ştiinţe sociale, din România şi Europa, au prioritate la înscrierea pentru aceste masterclass-uri. Accesul se face pe baza unei înscrieri prin formular. Mai multe detalii legate de condiţiile de acces, mai jos.

1.  DOCUMENTARUL OBSERVAŢIONAL şi filmele lui Wang Bing

Prezentator: Cristi Puiu

Filmul în focus: The West of the Tracks de Wang Bing; 2003; 554 minute; oferit pentru vizionare în trei părţi.

25 octombrie, ora 11, The West of the Tracks, Rust (244 min.)

26 octombrie, ora 11, The West of the Tracks, Remnants (178 min.)

27 octombrie, ora 11, The West of the Tracks, Rails (132 min.)

Bazându-se pe filmul documentar observaţional într-o formă foarte pură, practicat de documentaristul chinez Wang Bing, Cristi Puiu va puncta viziunea lui despre cinemaul observaţional. Acest masterclass va fi o ocazie unică de vizionare maraton a unui film de referinţă. Vizionarea va fi urmată de o analiză pe film şi de o discuţie interactivă cu participanţii, în spiritul workshop-ului ţinut tot de Cristi Puiu în această primăvară, la UNATC, pe tema Cinematograful şi realitatea, unde sala a fost plină până la refuz timp de trei zile consecutive, iar discuţiile s-au încins pentru ore bune.

Discuţiile în acest masterclass se vor ţine în limba română. Filmul va fi proiectat cu subtitrare în limba engleză.

2.  DOCUMENTARUL DE TELEVIZIUNE ŞI INDEPENDENT / ETNOGRAFIC

Prezentator: Michael Yorke

Keynote speaker - invitaţi: David MacDougall, Liviu Tipuriţa

Data: 28 october 2011

Filmele în focus:

Fish On! de Diane Perlov, Frode Storaas, Liivo Niglas; 2008; 60 min.

Upstream Battle by Ben Kempas; 2008; 97 min.

Ambele filme prezintă situaţia dramatică şi problemele de ecologie apărute în urma construirii unui baraj pe râul Klamath din Oregon şi California, cea mai importantă zonă de creştere a somonilor în SUA. Această construcţie afectează şi viaţa indienilor care locuiesc acolo. Masterclass-ul va evidenţia diferenţele de abordare ale celor doi autori, ale celor două producţii.

Filmele vor fi proiectate în prealabil cu subtitrare în limba engleză, iar prezentarea va fi în limba engleză.

3.  DOCUMENTAR Şi WEB

Prezentator: Adina Brădeanu, Michael Stewart

Data: 29 octombrie

Filmul documentar rămâne unul dintre cele mai inovative şi, în acelasi timp, mai greu de definit genuri/moduri filmice. În prezent, un număr semnificativ de producţii documentare sunt realizate în afara structurilor industriei, documentarul independent rămânând o zonă crucială de experimentare în domeniul reprezentării filmice a realităţii şi, totodată, o sursă de inspiraţie şi de reînnoire a filmului de ficţiune pe parcursul întregii istorii a cinematografului. Ultimele decenii au permis cristalizarea unui număr impresionant de noi direcţii în documentar, fiecare dintre acestea corespunzând unor gusturi, scopuri sau formate instituţionale emergente pe diverse filiere în diverse contexte istorice şi – mai ales - tehnologice. Masterclass-ul din 29 octombrie va aduce în discuţie câteva dintre noile forme narativ-experimentale prezente astăzi în zona documentarului – în special cele născute în zonele de intersecţie ale genului cu media digitale şi cu internetul, precum web-documentarul interactiv sau documentarul “live”.

Prezentările vor fi în limba engleză.

 

Cristi Puiu

Regizor şi scenarist, unul dintre cineaştii de mare succes ai noii generaţii de regizori români. Autor de scurt metraje şi filme de ficţiune câştigătoare de premii importante. Preocuparea şi interesul declarat al lui Puiu pentru filmul documentar transpare şi în peliculele de ficţiune pe care le semnează. A câştigat numeroase premii, printre care Un Certain Regard la Cannes, Silver Hugo Special Jury Prize la Festivalul de Film de la Chicago şi Ursul de Aur la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. Cel mai recent film, “Aurora”, este al doilea din seria celor şase “Poveşti de la marginea Bucureştiului”. Din 2006 este prezent în juriul Astra Film Festival şi se numără printre prietenii festivalului.

Michael Yorke

Regizor de film documentar, realizator de documentare multipremiate, produse de BBC şi profesor de regie de film documentar la University College London. Membru activ al comitetului Royal Anthropological Institute Film. Astra Film Festival a dedicat un program portret în ediţia 2006; a condus şi numeroase ateliere de iniţiere în film documentar la Astra Film.

Michael Stewart

Directorul fondator al london open city film festival  http://opencitylondon.com/. Ca producător de film, a lucrat cu case de producţie independente şi cu BBC. Este unul dintre cei mai de seamă antropologi care îşi desfăşoară activitatea în Europa de Est. Este unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori, prezent în fiecare ediţie Astra Film Festival. Actualmente este profesor de antropologie culturală, iniţiator şi coordonator al modulului de film documentar la University College London http://www.ucl.ac.uk/news/news-articles/0808/08081102 .

 Adina Brădeanu

Este critic de film si lector asociat la Universitatea Westminster, Londra, departamentul de Practica Media Contemporană. A publicat în Sight&Sound, Cineaste, Third Text, Journal of South Asian Popular Culture, 24 Frames: The Balkans, DOX (European Documentary Network). Locuieşte în Oxford, unde este consultant pentru colecţia de carte românească a bibliotecii Bodleiene, principala bibliotecă de cercetare a Universităţii Oxford.