Galia Bador
Director al Festivalului Docaviv-Tel Aviv IDFF, preÅŸedinte al Forumului Realizatorilor de Film Documentar din Israel între 2005 ÅŸi 2008, producătoare a Ramallah-Tel Aviv Int΄l Human Rights FF în 2000, initiator si director al Shorts FF 1997 si Tel Aviv Int'l Student FF (1996). LicenÅ£iată în studii de film ÅŸi televiziune, studii de producÅ£ie la Camera Obscura Film School, canale de comunicare film/video la Champlain College – Israel, în prezent ÅŸefă de promoÅ£ie la Tel Aviv University. Producatoare a mai multor filme, precum: Rabbi Firer (regizor: Amit Goren) 2008, Jerusalem is Proud to Present (reg: Nitzan Giladi), câÅŸtigător al Premiului pentru drepturile omului la IDFA 2007, Perfect Family (reg: Roni Aboulafia) 2007, Eshbal (reg: Ziv Even-Tsur) 2005, Amnon & Jill (reg: Gonen Glazer) 2005.
Stéphane Breton
Realizator de filme de nonficÅ£iune ÅŸi antropolog francez, regizor independent, se ocupă de filmare ÅŸi sonorizare, în zone îndepÇŽrtate ale lumii (Papua de Vest, Kyrghyzstan, New Mexico, Nepal, speră ca pe viitor ÅŸi în Rusia), dar ÅŸi pe strada din Paris pe care locuieÅŸte. Dintre filmele regizate de el amintim: “Them and Me” (2001), “Heaven in a Garden” (2003), “A Silent Summer” (2005), “The Outside World” (2007), “Night Rising on Clouds” (2007), “The Empty House” (2008), “Ascent to the Sky” (2009).
Emmanuel Chicon
Jurnalist, critic de cinema documentar la L’Humanité între 1999 ÅŸi 2007, producător la France Culture între 2003 ÅŸi 2009 (în special pentru emisiunile “La Fabrique de l’Histoire” ÅŸi “Sur les docks”), Emmanuel Chicon organizează ÅŸi un atelier radiofonic la secÅ£ia de cinema a Haute école d'art et de design din Geneva. Din 2007, consilier artistic pentru programele Visions du Réel, festivalul internaÅ£ional de film de la Nyon (ElveÅ£ia), căruia i-a creat secÅ£iunea “A l’écoute du réel” (2007-2008) ÅŸi a conceput prima secÅ£iune retrospectivă (“La Trace”, 2011). Coordonează secÅ£iunea “Grands reportages et faits de société” la Festivalul internaÅ£ional al programelor audiovizuale de la Biarritz (FIPA) din 2010.
David MacDougall
David MacDougall a jucat un rol esenÅ£ial în dezvoltarea filmului etnografic ÅŸi a antropologiei vizuale. Ca regizor, a realizat filme în Africa, Australia, India ÅŸi Europa. Filmele sale au câÅŸtigat numeroase premii internaÅ£ionale, printre care Premiul Cinéma du Réel, Marele Premiu Astra ÅŸi Premiul Earthwatch Film. În calitate de teoretician, abordeazÇŽ probleme esenÅ£iale în ceea ce priveÅŸte cinematografia documentarelor ÅŸi relaÅ£ia film-antropologie. LucrÇŽrile sale prezintÇŽ o imagine de ansamblu asupra istoriei antropologiei vizuale, precum ÅŸi comentarii pe mai multe subiecte,cum ar fi punct de vedere ÅŸi subiectivitate, reflexivitate, estetică socială ÅŸi rolul subiectului cinematografic. Autor a două cărÅ£i: Transcultural Cinema (1998) ÅŸi The Corporeal Image: Film, Ethnography, and the Senses (2006), este în prezent profesor asociat la Australian National University în Canberra. Membru al juriului la Astra Film Festival în 1998 ÅŸi 2000.
Cristian Niţulescu
Membru CA SRTV ÅŸi consilier management TVR3. Fost producător executiv la departamentul ÅŸtiri al Societăţii NaÅ£ionale de Televiziune. Redactor sef stiri TVR, coordonator TVR Bucuresti, realizator film documentar, intre care Povestea de aur - o serie de noua filme documentare - a fost selectionat pentru targul de film documentar de la Cannes 2010. Studii de filologie, specializări n managementul în televiziune ÅŸi în antropologie culturală. A realizat o serie de emisiuni pe teme de antropologie culturală pentru Televiziunea Română. Este autor de studii ÅŸi cărÅ£i de cercetare lingvistică.
Cristi Puiu
Regizor ÅŸi scenarist, unul dintre cineaÅŸtii de mare succes al noii generaÅ£ii de regizori români. Autor de scurt metraje ÅŸi filme de ficÅ£iune cîÅŸtigătoare de premii importante. Preocuparea ÅŸi interesul declarat al lui Cristi Puiu pentru filmul documentar transpare ÅŸi în peliculele de ficÅ£iune pe care le semnează. A cîÅŸtigat numeroase premii, printre care Un Certain Regard la Cannes, Silver Hugo Special Jury Prize la Festivalul de Film de la Chicago ÅŸi Ursul de Aur la Festivalul InternaÅ£ional de Film de la Berlin. Cel mai recent film, “Aurora”, este al doilea din seria celor ÅŸase “PoveÅŸti de la marginea BucureÅŸtiului”.
Ada Roseti
Ada Roseti s-a alăturat echipei Discovery în anul 2008 iar acum ocupă poziÅ£ia de Channel Director pe Europa de Sud-Est, fiind responsabilă de conÅ£inutul ÅŸi imaginea canalelor Discovery din această regiune. Cariera sa în media a început ca prezentator la radio Pro FM, iar în televiziune a lucrat atât în faÅ£a camerei, cât ÅŸi în spatele ei, fiind responsabilă cu achiziÅ£ia de programe pentru TVR, NaÅ£ional TV ÅŸi Prima TV. A devenit cunoscută publicului larg ca un respectat critic de film, contribuind, de-a lungul timpului, la realizarea multor programe radio ÅŸi TV despre industria cinematografică. Este de asemenea lector la Facultatea de Litere din BucureÅŸti pe teme ce Å£in de audiovizual.
Michael Stewart
Un antropolog de renume care îÅŸi desfăşoară activitatea în Europa de Est; ca producător de film, a lucrat cu case de producÅ£ie independente ÅŸi cu BBC. În prezent este directorul festivalului de film documentar Open City de la Londra. Are doctoratul în antropologie socială; ÅŸi-a desfăşurat activitatea academică la Institutul de Studii Avansate din Budapesta, ca cercetător asociat la School of Public Policy, UCL ÅŸi la Departamentul de Antropologie a London School of Economics.
Liviu Tipuriță
Un multi-premiat regizor specializat în documentarul de investigaÅ£ie ÅŸi observaÅ£ional, a lucrat timp de mai bine de 16 ani pentru BBC, CHANNEL 4, ITV, CNN, ABC, NBC ÅŸi ARTE. În documentarele sale regÇŽsim subiecte delicate – traficul de copii ÅŸi de persoane, abuzul sexual, terorismul, prostituÅ£ia. A lucrat sub acoperire pentru a scoate la iveală traficul ilegal (de femei, de copii, de organe) sau abuzurile drepturilor omului (schimbul de copii la adopÅ£iile internaÅ£ionale, maltratarea copiilor în orfelinate). În 2003, Liviu a realizat “ComerÅ£ul sexual cu copii” pentru Cutting Edge/C4 – un documentar care are ca subiect reÅ£elele de pedofili ÅŸi traficul pan-european de copii, câÅŸtigÇŽtor a numeroase premii internaÅ£ionale precum The George Polk Award for Television Reporting ÅŸi The National Headliners Award for Investigative Reporting. Nominalizat la premiile BAFTA; câÅŸtigÇŽtor al premiilor FPA (Foreign Press Award) în 2009 ÅŸi Royal Television Society Award (RTS) în 2010.
Michael Yorke
Regizor de film documentar ÅŸi profesor de antropologie vizuală, predă cursuri despre realizarea aplicată a filmelor etnografice în cadrul Departamentului de Antropologie Vizuală al University College London ÅŸi cursuri de antropologie vizuală la institute precum LSE, SOAS, Oxford University ÅŸi Manchester University Granada Centre. Membru activ al comitetului Royal Anthropological Institute Film and Festival, a fost membru al juriului la numeroase festivale de film internaÅ£ionale. Producător / regizor la BBC ÅŸi producător independent, câÅŸtigÇŽtor a numeroase premii internaÅ£ionale, instruieÅŸte în prezent sociologi în tehnicile de realizare a filmelor în format digital.