Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Astra Film Festival 2011 - Juriu

Galia Bador

Director al Festivalului Docaviv-Tel Aviv IDFF, preşedinte al Forumului Realizatorilor de Film Documentar din Israel între 2005 şi 2008, producătoare a Ramallah-Tel Aviv Int΄l Human Rights FF în 2000, initiator si director al Shorts FF 1997 si Tel Aviv Int'l Student FF (1996). Licenţiată în studii de film şi televiziune, studii de producţie la Camera Obscura Film School, canale de comunicare film/video la Champlain College – Israel, în prezent şefă de promoţie la Tel Aviv University. Producatoare a mai multor filme, precum: Rabbi Firer (regizor: Amit Goren) 2008, Jerusalem is Proud to Present (reg: Nitzan Giladi), câştigător al Premiului pentru drepturile omului la IDFA 2007, Perfect Family (reg: Roni Aboulafia) 2007, Eshbal (reg: Ziv Even-Tsur) 2005, Amnon & Jill (reg: Gonen Glazer) 2005.

Stéphane Breton

Realizator de filme de nonficţiune şi antropolog francez, regizor independent, se ocupă de filmare şi sonorizare, în zone îndepǎrtate ale lumii (Papua de Vest, Kyrghyzstan, New Mexico, Nepal, speră ca pe viitor şi în Rusia), dar şi pe strada din Paris pe care locuieşte. Dintre filmele regizate de el amintim: “Them and Me” (2001), “Heaven in a Garden” (2003), “A Silent Summer” (2005), “The Outside World” (2007), “Night Rising on Clouds” (2007), “The Empty House” (2008), “Ascent to the Sky” (2009).

Emmanuel Chicon

Jurnalist, critic de cinema documentar la L’Humanité între 1999 şi 2007, producător la France Culture între 2003 şi 2009 (în special pentru emisiunile “La Fabrique de l’Histoire” şi “Sur les docks”), Emmanuel Chicon organizează şi un atelier radiofonic la secţia de cinema a Haute école d'art et de design din Geneva. Din 2007, consilier artistic pentru programele Visions du Réel, festivalul internaţional de film de la Nyon (Elveţia), căruia i-a creat secţiunea “A l’écoute du réel” (2007-2008) şi a conceput prima secţiune retrospectivă (“La Trace”, 2011). Coordonează secţiunea “Grands reportages et faits de société” la Festivalul internaţional al programelor audiovizuale de la Biarritz (FIPA) din 2010.

David MacDougall

David MacDougall a jucat un rol esenţial în dezvoltarea filmului etnografic şi a antropologiei vizuale. Ca regizor, a realizat filme în Africa, Australia, India şi Europa. Filmele sale au câştigat numeroase premii internaţionale, printre care Premiul Cinéma du Réel, Marele Premiu Astra şi Premiul Earthwatch Film. În calitate de teoretician, abordeazǎ probleme esenţiale în ceea ce priveşte cinematografia documentarelor şi relaţia film-antropologie. Lucrǎrile sale prezintǎ o imagine de ansamblu asupra istoriei antropologiei vizuale, precum şi comentarii pe mai multe subiecte,cum ar fi punct de vedere şi subiectivitate, reflexivitate, estetică socială şi rolul subiectului cinematografic. Autor a două cărţi: Transcultural Cinema (1998) şi The Corporeal Image: Film, Ethnography, and the Senses (2006), este în prezent profesor asociat la Australian National University în Canberra. Membru al juriului la Astra Film Festival în 1998 şi 2000.

Cristian Niţulescu

Membru CA SRTV şi consilier management TVR3. Fost producător executiv la departamentul ştiri al Societăţii Naţionale de Televiziune. Redactor sef stiri TVR, coordonator TVR Bucuresti, realizator film documentar, intre care Povestea de aur - o serie de noua filme documentare - a fost selectionat pentru targul de film documentar de la Cannes 2010. Studii de filologie, specializări n managementul în televiziune şi în antropologie culturală. A realizat o serie de emisiuni pe teme de antropologie culturală pentru Televiziunea Română. Este autor de studii şi cărţi de cercetare lingvistică.

Cristi Puiu

Regizor şi scenarist, unul dintre cineaştii de mare succes al noii generaţii de regizori români. Autor de scurt metraje şi filme de ficţiune cîştigătoare de premii importante. Preocuparea şi interesul declarat al lui Cristi Puiu pentru filmul documentar transpare şi în peliculele de ficţiune pe care le semnează. A cîştigat numeroase premii, printre care Un Certain Regard la Cannes, Silver Hugo Special Jury Prize la Festivalul de Film de la Chicago şi Ursul de Aur la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. Cel mai recent film, “Aurora”, este al doilea din seria celor şase “Poveşti de la marginea Bucureştiului”.

Ada Roseti

Ada Roseti s-a alăturat echipei Discovery în anul 2008 iar acum ocupă poziţia de Channel Director pe Europa de Sud-Est, fiind responsabilă de conţinutul şi imaginea canalelor Discovery din această regiune. Cariera sa în media a început ca prezentator la radio Pro FM, iar în televiziune a lucrat atât în faţa camerei, cât şi în spatele ei, fiind responsabilă cu achiziţia de programe pentru TVR, Naţional TV şi Prima TV. A devenit cunoscută publicului larg ca un respectat critic de film, contribuind, de-a lungul timpului, la realizarea multor programe radio şi TV despre industria cinematografică. Este de asemenea lector la Facultatea de Litere din Bucureşti pe teme ce ţin de audiovizual.

Michael Stewart

Un antropolog de renume care îşi desfăşoară activitatea în Europa de Est; ca producător de film, a lucrat cu case de producţie independente şi cu BBC. În prezent este directorul festivalului de film documentar Open City de la Londra. Are doctoratul  în antropologie socială; şi-a desfăşurat activitatea academică la Institutul de Studii Avansate din Budapesta, ca cercetător asociat la School of Public Policy, UCL şi la Departamentul de Antropologie a London School of Economics.

Liviu Tipuriță

Un multi-premiat regizor specializat în documentarul de investigaţie şi observaţional, a lucrat timp de mai bine de 16 ani pentru BBC, CHANNEL 4, ITV, CNN, ABC, NBC şi ARTE. În documentarele sale regǎsim subiecte delicate – traficul de copii şi de persoane, abuzul sexual, terorismul, prostituţia. A lucrat sub acoperire pentru a scoate la iveală traficul ilegal (de femei, de copii, de organe) sau abuzurile drepturilor omului (schimbul de copii la adopţiile internaţionale, maltratarea copiilor în orfelinate). În 2003, Liviu a realizat “Comerţul sexual cu copii” pentru Cutting Edge/C4 – un documentar care are ca subiect reţelele de pedofili şi traficul pan-european de copii, câştigǎtor a numeroase premii internaţionale precum The George Polk Award for Television Reporting şi The National Headliners Award for Investigative Reporting. Nominalizat la premiile BAFTA; câştigǎtor  al premiilor  FPA (Foreign Press Award) în 2009 şi Royal Television Society Award (RTS) în 2010.

Michael Yorke

Regizor de film documentar şi profesor de antropologie vizuală, predă cursuri despre realizarea aplicată a filmelor etnografice în cadrul Departamentului de Antropologie Vizuală al University College London şi cursuri de antropologie vizuală la institute precum LSE, SOAS, Oxford University şi Manchester University Granada Centre. Membru activ al comitetului Royal Anthropological Institute Film and Festival, a fost membru al juriului la numeroase festivale de film internaţionale. Producător / regizor la BBC şi producător independent, câştigǎtor a numeroase premii internaţionale, instruieşte în prezent sociologi în tehnicile de realizare a filmelor în format digital.