Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

OBSERVATOR CULTURAL / 3 noiembrie 2011

http://www.observatorcultural.ro/Astra-Film-Festival-documentare-fara-egal*articleID_26098-articles_details.html

2011   |   Noiembrie   |   Numarul 599   |

Astra Film Festival, documentare fără egal

Autor: Mihai FULGER

A 11-a ediţie a celui mai important eveniment dedicat documentarului din România, bienalul Astra Film Festival, s-a desfăşurat între 25-30 octombrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Sibiu.

Anul acesta, programul festivalului a cuprins 100 de filme din 30 de ţări, incluse în patru competiţii („Internaţional“, „Europa“, „România“ şi „Student“) şi trei secţiuni paralele („Made in Romania“, „Panorama“ şi „ECOcinematogrAFF“), precum şi evenimente conexe, toate menite a promova cultura documentarului în rîndul unor categorii diverse de public.

De la juniori la seniori

La ediţia sa anterioară, din 2009, Astra Film Festival le rezerva un program special de documentare elevilor de şcoală primară din oraş şi din împrejurimi. În 2010, publicul-ţintă al acestui salutar program de educaţie prin imagine i-a inclus şi pe preşcolari, şi pe liceeni. Astfel, a luat naştere un festival de sine stătător, botezat Astra Film Junior. Anul acesta, Astra Film Junior s-a desfăşurat în trei etape, fiecare adresată unei alte categorii de vîrstă, între 18-27 octombrie. În această perioadă, aproape 5.000 de copii şi adolescenţi din întregul judeţ au participat la proiecţii, discuţii şi concursuri, astfel încît Astra Film Junior s-a dovedit unul dintre cele mai populare proiecte ale Astra Film.

La proiecţiile din cele şase zile ale festivalului „mare“, media de vîrstă a spectatorilor a crescut, dar nu izbitor, căci tinerii au fost cei care au umplut cel mai des cele trei săli ale Casei de Cultură – cele două deja familiare publicului fidel (botezate anul acesta Sala „John Marshall“ şi Sala „Mircea Săucan“, drept omagiu adus unor mari cineaşti dispăruţi, care au vizitat festivalul), precum şi Sala Studio. Aceasta din urmă a găzduit, pe lîngă proiecţiile unor producţii în reluare sau din secţiunile paralele, şi o serie de patru interesante masterclass-uri, dedicate unor subgenuri ale documentarului (observaţional, antropologic, independent, de televiziune, webdoc) şi susţinute de experţi în domeniu (Adina Brădeanu, David MacDougall, Cristi Puiu, Michael Stewart şi Michael Yorke). Seria, sugestiv intitulată „Profesia de documentarist“, a fost şi ea bine primită, mai ales de către studenţi. Evenimente precum Astra Film Junior şi masterclass-urile ne ajută să nu ne pierdem încrederea în viitorul documentarului în România.

Probabil cea mai ridicată medie de vîrstă s-a înregistrat la filmul de închidere al AFF 2011. Dacă documentarul care a deschis oficial festivalul (După revoluţie de Laurenţiu Calciu, lungmetraj rezultat din montajul unor materiale elocvente din arhiva personală a autorului) le-a reamintit spectatorilor de evenimente din urmă cu peste două decenii, care au marcat decisiv evoluţia postcomunistă a poporului român, filmul de închidere a fost consacrat unei personalităţi ecleziastice. Părintele Arsenie Boca, omul lui Dumnezeu de Nicolae Mărgineanu, proiectat în premieră mondială la AFF, în prezenţa unor invitaţi speciali reprezentînd Biserica Ortodoxă Română, s-a bucurat de un succes uriaş. Cum sălile „John Marshall“ şi „Mircea Săucan“ s-au dovedit neîncăpătoare pentru cei aproximativ 1.500 de spectatori, veniţi din Sibiu şi din localităţile învecinate ca să afle mai multe despre viaţa lui Arsenie Boca, organizatorii au fost nevoiţi să amenajeze o a treia sală de proiecţie, în foaierul Casei de Cultură.

Documentare „verzi“

Noua secţiune paralelă „ECOcinematogrAFF“ a cuprins patru lungmetraje europene recente, care abordează probleme globale precum alimentaţia, mediul înconjurător şi resursele sale. În consonanţă cu cele patru documentare provocatoare prezentate în săli, în faţa Casei de Cultură s-a organizat, în ultimele două zile de festival, un tîrg de bucate tradiţionale. 

Acasă (Home, Franţa, 2009) – film regizat de Yann Arthus-Bertrand, produs de Luc Besson şi narat de Glenn Close – este primul lungmetraj compus integral din cadre aeriene, pentru care realizatorii s-au deplasat în peste 50 de ţări ale lumii. Astfel, Acasă ne oferă ocazia rară a unei perspective de ansamblu asupra schimbărilor pe care le suferă mediul înconjurător, convingîndu-ne de necesitatea unor acţiuni decise, cu scopul de a pune punct tendinţei de degradare a ecosistemului, înainte ca răul să devină ireversibil.

Afacerile cu porci (Pig Business, Marea Britanie, 2009), regizat şi produs de Tracy Worcester (invitată la Sibiu şi distinsă cu noul „Premiu de Excelenţă pentru regizori femei care luptă pentru viitorul planetei“), este rodul unei anchete care a durat patru ani, ajungînd şi în România, şi ne dezvăluie modul în care creşterea şi procesarea intensivă ale porcinelor afectează nu doar calitatea alimentaţiei şi a ambientului, dar şi sănătatea şi bunăstarea comunităţilor agricole.

Gîndeşte global, acţionează local (Solutions locales pour un désordre global, Franţa, 2010), scris şi regizat de Coline Serreau, nu se mulţumeşte să demonstreze, graţie mărturiilor unor specialişti din toată lumea, faptul că sistemul agricol mondial a fost şi este pervertit de imperativele financiare ale marilor companii, ci merge mai departe, propunînd şi soluţii locale ale haosului global.

În fine,Subjugare – Pledoarie pentru nenăscuţi (Submission – In Defence of the Unborn, Suedia, 2010) de Stefan Jarl vorbeşte despre „lumea chimică“ în care trăim. Regizorul-scenarist a efectuat un test de sînge, pentru a putea explica „încărcătura chimică“ existentă în corpul tuturor persoanelor născute după război. Documentarul ne prezintă mărturiile şi opiniile a numeroşi oameni de ştiinţă despre problemele pe care aceste substanţe chimice, pe care le purtăm cu noi şi le folosim zilnic, le pot genera.

Premianţii

Membrii celor două jurii au decis ca trofeul AFF 2011 să revină unei coproducţii franco-israeline în regia lui Avi Mograbi. Un film experimental, în care tehnicile specifice documentarului se combină inteligent cu momentele reflexive de musical, Z32 izbuteşte să ne tulbure fără a pune accentul pe tensiunea inerentă subiectului (un fost soldat israelian se confesează, cuprins de regrete că a participat la o misiune de răzbunare în cadrul căreia au fost ucişi nişte poliţişti palestinieni) şi să ne determine să medităm la relaţia dintre individ şi sistem, la culpabilitate, responsabilitate, remuşcare şi ambivalenţă morală.

Tot din competiţia internaţională, au mai fost premiate două documentare emoţionante despre dramele unor suflete pierdute prin mahalalele Los Angelesului (Poveşti din fundături uitate de Alina Skrzeszewska) şi, respectiv, despre o sinceră şi intensă poveste de dragoste dintre un cineast israelian şi un dansator german (Te-am filmat, dragostea mea de Tomer Heymann).

Din secţiunea competiţională europeană, au fost distinse Sat fără femei de Srdjan Sarenac, un alt film care abordează o problemă gravă – şi cunoscută deja – în manieră comică, şi Check Check Poto de Julia Varga, interesant prin modul inedit în care autoarea îşi tratează subiecţii dintr-un centru de minori aflat într-o suburbie a Parisului.

În fine, trei documentare româneşti (toate trei coproducţii) i-au convins pe membrii juriului că merită un loc în palmares:Sărmana Teodora de Anca Hirţe (un tandru portret al unei tinere şi frumoase mirese a lui Iisus), Crulic – Drumul spre dincolo de Anca Damian (un surprinzător documentar de animaţie, bazat pe un caz real) şi Pe cărări neumblate de Dieter Auner (un excelent film etnografic despre viaţa unei familii de oieri din nordul Transilvaniei). De altfel, ediţia a 11-a de AFF a fost o ediţie a documentarului românesc, după cum observa directorul festivalului, cineastul Dumitru Budrala, deoarece mai mult de o treime din filmele incluse în program au fost producţii autohtone sau cu subiecte româneşti.

Palmares Astra Film Festival 2011

Marele Premiu Astra Film Festival – Z32 (Avi Mograbi, Franţa-Israel, 2008)

Premiul Astra Film pentru documentar românesc – Pe drumuri neumblate (Off the Beaten Track, Dieter Auner, România-Irlanda, 2011)

Competiţia Internaţional:

Premiul pentru Cel mai bun film documentar – Te-am filmat, dragostea mea (I Shot My Love, Tomer Heymann, Israel, 2010)

Premiul „Sibiu/Hermannstadt“ pentru Cea mai bună cercetare – Poveşti din fundături uitate (Songs from the Nickel, Alina Skrzeszewska, SUA-Germania, 2010)

Competiţia Europa:

Premiul pentru Cel mai bun film documentar – Check Check Poto (Julia Varga, Franţa, 2010)

Premiul pentru Cel mai bun documentar produs în Europa de Est – Sat fără femei (Village without Women, Srdjan Sarenac, Croaţia-Franţa, 2010)

Competiţia România:

Premiul pentru Cel mai bun film documentar – Crulic – Drumul spre dincolo (Anca Damian, România-Polonia, 2011)

Premiul Astra Film pentru Imagine – Păcătoasa Teodora (Teodora, pêcheresse, Anca Hirte, Franţa-România, 2011)

Competiţia Student:

Premiul pentru Cel mai bun film documentar – Berlinskaya Fuga (Denes Nagy, Ungaria, 2009)

Premiul Astra Film – În nici un caz negru (Anything but Black, Ausra Linkeviciute, Lituania-Marea Britanie, 2009)

Menţiune –Femei pe pînză (Otilia Babără, România, 2009)

 

În imagine: secvenţă din filmul Z32 – Marele Premiu Astra Film Festival 2011