Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Astra Film Festival 2012

MASTERCLASS: DOCUMENTARUL DE INVESTIGAȚIE

Vineri 19 octombrie 2012

DOCUMENTARUL DE INVESTIGAȚIE - în limba română

Filmul documentar aparţine deopotrivă lumii presei şi artei cinematografice. Atunci când apartenenţa sa la jurnalism este preponderentă, vorbim despre forma binecunoscută a documentarului de investigaţie, care face dezvăluiri privind ilegalităţi comise la diverse niveluri ale societăţii. Documentarul de investigaţie se realizează după reguli precise, prin care se produc “dovezi” vizuale, care pot fi tratate ca dovezi juridice. De multe ori jurnaliştii care fac astfel de filme sunt expuşi la ameninţări, de multe ori îşi riscă viaţa, şi prin aceasta devin eroi ai dezvăluirii adevărului. Există, pe de altă parte, destule cazuri de jurnalişti care abuzează de puterea documentarului de investigaţie.

Astra Film Festival 2012 aduce în focus documentarul/reportajul de investigaţie din România în cadrul unei mese rotunde cu tema   “Ce fel de documentare de investigaţie vedem pe ecrane în România?”  Invitaţii sunt jurnalişti, experţi, profesionişti care au făcut documentare sau reportaje de investigaţie în România.

Program: 10:00 – 13:00

  •   1. Jurnalismul și documentarul de investigaţie în Romania.  Prezentare: Adrian Mogos, Sorin Ozon - Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație – https://www.crji.org/
  •   2. Studiu de caz: Cosmin Savu - Pro TV –  emisiunea “România, te iubesc!”. 2 sau 3 reportaje de investigaţie, proiecţie, prezentarea experienţei proprii.
  •   3. Discuţii, dezbatere. Moderator Mircea Toma - Agenţia de Monitorizare a presei.