Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Astra Film Festival 2011

Masă rotundă- Documentarul de investigație în România

CE FEL DE DOCUMENTARE DE INVESTIGAŢIE VEDEM PE ECRANE ÎN ROMÂNIA?

Masă rotundă la ASTRA FILM FESTIVAL 2011,

Vineri 28 octombrie 2011, 17-19.30 , Casa de Cultură, sala studio  

Filmul documentar este un gen aflat cu un picior în lumea presei, „pe sticlă”, iar cu altul pe tărâmul artei cinematografice, având o tradiţie bine definită şi producţia fiind consistentă atât în arta cinematografică, cât şi în jurnalistică în general.  O formă binecunoscută, bine definită şi cea mai apropiată de misiunea unui jurnalist este cea a documentarului de investigaţie, care dezvăluie şi prezintă ilegalităţi din diferite domenii ale societăţii. Ca atare, are reguli precise de producţie, prin care se creează “dovezi” vizuale, ce pot cântări ca dovezi juridice.  De multe ori jurnaliştii care fac astfel de filme sunt expuşi la ameninţări, adesea îşi riscă viaţa, şi astfel devin eroi în lupta pentru dezvăluirea adevărului.  Documentarul investigaţional a devenit o instituţie indespensabilă a unei societăţi moderne.

Astra Film Festival 2011 aduce în focus documentarul/reportajul de investigaţie din România în cadrul unei discuţii panel   “Ce fel de documentare de investigaţie vedem pe ecrane în România?”  În cadrul acestei mese rotunde, îşi vor prezenta experienţa lor jurnalişti, cineaşti care au făcut documentare sau reportaje de investigaţie în România.

PROGRAM:

  1. Ora 17- proiecție de film - documentarul COMERŢUL SEXUAL CU COPII- 52 min, documentar realizat de Liviu Tipuriță, un regizor de film multi-premiat (nominalizat la premiile Bafta) specializat în documentarul de investigație și observațional, care tratează subiecte sensibile, precum traficul de copii și de persoane, abuzul sexual, prostituția. Lucrează pentru televiziunile BBC, CHANNEL 4, ITV, CNN, ABC, NBC şi ARTE.

Vizionarea filmului va fi urmată de discuţii cu autorul. 

  1. Ora 18.10-19.30  Masă rotundă - vor vorbi despre experienţa lor jurnalişti, cineaşti care au făcut documentare sau reportaje de investigaţie în România. Participanţii la această discuţie panel vor prezenta exemple din activitatea lor (maxim 10 minute) pe baza următoarelor întrebări: Care sunt subiectele deja tratate şi cele netratate în documentarele/reportajele de investigaţie în România? Care sunt riscurile pe care trebuie să şi le asume un jurnalist/cineast, pentru a face un documentar de investigaţie? Care este rolul televiziunii, al trustului de presă în producţia şi difuzarea acestor documentare? Care este efectul după difuzarea filmelor?

Lista prezentatorilor urmează să fie făcută publică în curînd.