Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Astra Film Festival 2014

INTERVENŢIE VS. OBSERVAŢIE ÎN FILMUL DOCUMENTAR DE TELEVIZIUNE

Cinema observaţional, "neutralitate", "fără-comentariu" sau intervenţie directă şi interferenţă? Care este cea mai bună metodă de a surprinde adevărul unei poveşti?

În 2004, regizorul Liviu Tipurita a fost angajat de către BBC să dezvolte o serie de documentare observaţionale intitulată “Prin Ochii Lui…” Ideea era de a explora subiecte actuale din perspectiva unor oameni obişnuiţi care se aflau în mijlocul poveştilor care făceau ştirile în acel moment în Marea Britainie. După câţiva ani, Liviu făcea  pentru ITV, un alt post TV din Londra, un documentar pe un alt subiect de prima pagină, dar de data aceasta cu un mod de abordare foarte diferit….

Multi-premiat, regizorul si producatorul Liviu Tipurita discută avantajele şi dezavantajele a două moduri foarte diferite de a face documentar tv de maximă audienţă, ilustrând cu sevenţe din două dintre filmele sale – “Tatăl Suspectului de Terorism” (BBC) şi “Hoţi din Magazine – Prinşi pe Cameră” (ITV).

LIVIU TIPURITA - MASTERCLASS / 3h

>> LIBRĂRIA HABITUS 8 octombrie, orele 13.00-16.00

Liviu Tipurita este un regizor de film nominalizat la BAFTA in 2010. A lucrat in Televiziune timp de 20 de ani cu cele mai prestigioase programe de documentare TV din Marea Britanie si Statele Unite – cu BBC (Panorama, This World), Channel 4 (Cutting Edge), ITV, CNN (CNN Presents), NBC (Dateline) and CBS (60 Minutes). Liviu a castigat peste 12 premii international prestigioase incluzand The George Polk Award, FPA (Foreign Press Award) si RTS (The Royal Television Society Award).

Liviu a terminat de curand primul sau film de fictiune “Number Joe”, filmat in Londra si urmand a fi lansat in 2015.

Nascut si crescut in Sibiu, Romania, Liviu s-a mutat in Marea Britanie la varsta de 20 de ani pentru a studia regia de film in Newcastle si Edinburgh. Locuieste si lucreaza in Londra de peste 15 ani si este membru al Academiei Britanice de Film si Televiziune (BAFTA), al Directors UK si al Directors Guild of Great Britain.