-
Afaceri cu creditele de carbon
In urma Protocolului de la Kyoto, țările participante s-au angajat să reducă emisiile de carbon și gazele de seră, dar și-au lăsat o portiță de scăpare: dacă țara respectivă nu reușește sa scadă emisiile de carbon, poate cumpara credite în țări din lumea a treia, sub forma unor proiecte ecologice. Doar că multe dintre aceste proiecte n-au atins standardele promise. Mai mult, Europol estimează o fraudă de peste 10 miliarde de euro, în Europa, pe piața carbonului. Nivelul emisiilor este cel mai înalt de până cum, iar poluarea nu mai este taxată scump.
...
-
Al doilea joc
Regizorul Corneliu Porumboiu împreună cu tatăl său Adrian Porumboiu, fost arbitru de talie internațională, revăd împreună un meci din 1988 dintre Dinamo și Steaua București. Tot ce vedem este meciul de fotbal însoțit de comentariile celor doi protagoniști. Comentariile trec de la subiecte politice la subiecte despre film sau remarci directe asupra meciului. Dinamo, echipa securității și Steaua, echipa armatei remizează 0 la 0 într-un meci lung în care nu se întâmplă nimic. Corneliu Porumboiu testează din nou marginile realismului printr-o experiență cinematografică inedită.
...
-
Alfabet
Trăim într-o vreme a schimbărilor rapide, a crizelor şi a dezorientării. Toate problemele din sistemul financiar și energetic, precum și schimbările climatice au un lucru în comun: au fost create de oameni. Mulți dintre aceștia au absolvit studiile celor mai bune universităţi din întreaga lume. Oare această debandadă este rezultatul direct al educației, atitudinilor și abordărilor acestora? Documentarul vorbește despre sistemul educaţional modern, la nivel mondial, şi lansează ipoteza că el reprezintă un obstacol în calea dezvoltării creativităţii şi a gândirii libere a copiilor. Este subliniat faptul că, pe viitor, educația ar trebui să îmbrățișeze mai mult diversitatea și varietatea, îmbogățind astfel universul elevilor.
...
-
Aliyah DaDa
Filmul prezintă o istorie bine documentată, a evreilor din România. Acum 133 de ani, o comunitate mică din Moinești pleca spre țara sfântă, pentru a înființa una din primele colonii evreiești din Palestina. De atunci și până azi drumul evreilor către Israel se împletește cu istoria României moderne printr-o relație de iubire și ură ale cărei influențe nu le vom putea cuantifica prea curând. Povestea istoriei este decupată vizual în stil dadaist ca un tribut adus inițiatorilor curentului, Tristan Tzara și Marcel Janco, doi evrei cu rădăcini în România.
...
-
Am văzut vrăjitoare zburând
Într-un cartier aglomerat de la marginea orașului Caracas, Venezuela, se întâmplă lucruri stranii. La Rosa Negra, Flor și Alzubey fac un tur al celor mai buni vrăjitori din Caracas, experimentând ritualuri de exorcizare, invocări de spirite, sacrificii de animale sau transe nefirești. În cele din urmă, cele trei prietene se hotărăsc să încerce ele însele să devină vrăjitoare. Filmul propune, printr-un acces vizual direct și nemediat, o lume nouă, bogată spiritual și concurentă a realității așa cum o știm cei mai mulți dintre noi.
...
-
Antreprenorul de pompe funebre
Bata este un tânăr sârb care lucrează pentru compania de pompe funebre a socrului său. Afacerea e una prosperă, iar activitatea ei principală este să aducă acasă cetățenii sârbi care au decedat peste hotare sau să repatrieze trupurile turiștilor străini a căror vacanță în Serbia s-a încheiat într-un mod nefericit. De-a lungul filmului îl însoțim pe Bata în drumurile sale între Europa de Est și de Vest, transportând diverse cadavre și asistând la nenumărate drame de familie.
...
-
Apocalipsa primului război mondial: FRICA
În timp ce rușii avansează pe teritoriul prusac, în vest ofensiva germană abia este oprită de francezi în bătălia de la Marna. Frontul occidental se stabilește și se întinde din Elveția până pe țărmul Mării Nordului. Mai spre sud, italienii și turcii intră și ei în conflict. Aliații britanici și francezi apelează atunci la imperiile lor: canadienii, australienii, neo-zeelandezii, senegalezii, marocanii, algerienii, anamiţii intră în război. Focul a cuprins deja tot mapamondul. Câmpurile de bătălie sunt un adevărat iad.
...
-
Apocalipsa primului război mondial: FURIA
Mânia se întețește, foametea seceră populația, ceea ce duce la revolte. În Germania mișcările socialiste fac viitorul Reich-ului incert. Imperiul Austro-Ungar se clatină. Franz-Joseph a fost asasinat iar succesorul său, Charles, încearcă să poarte tratative de pace. Bătălia de la Chemin des Dames declanșează răscoale. Țarul abdică, iar soldații ruși se alătură revoluției. Cu toate acestea nemții comit o greșeală strategică care va schimba cursul evenimentelor: aceștia decid să atace toate navele din oceanul Atlantic, inclusiv pe cele Americane. Statele Unite se alătură aliaților, iar în iunie 1917, generalul Pershing debarcă în Franța cu primele trupe. La o lună după sosirea lor bătălia de la Passchendaele începe în Belgia. Nu doresc conducătorii oprirea acestui carnagiu fără sens?
...
-
Apocalipsa primului război mondial: INFERNUL
Septembrie 1915. Milioane de bărbați sunt prinși în capcana unui război imens. De la tranșeele din Franța la munții Italiei sau Balcani până la Porțile Orientului, întreaga Europă arde. Cu arme noi și prin tehnici noi de apărare războiul se transformă într-unul industrial și chimic. Luptele ating un nivel de violență nemaiîntanlit până atunci. Artileria bombardează: atacurile se fac cu gaz, lansatoare de rachete, cu șrapnel, un amestec de praf de pușcă și de bile de plumb care sfărâmă fețe și trupuri. Asalturile sunt înfricoșătoare, chiar sinucigașe. Furtuni de oțel sparg timpanul și-i fac pe soldați să înnebunească. Rănile sunt groaznice, condițiile de viață și de igienă în zonele de luptă sunt dezastruoase, epidemiile fac ravagii... Este iadul pe pământ.
...
-
Apocalipsa primului război mondial: IZBĂVIRE
Octombrie 1917: italienii sunt învinși într-o bătălie sângeroasă împotriva Austro-Ungariei și Germaniei. Lenin e în fruntea bolșevicilor și inițiază Revoluția din Octombrie. În martie 1918, noii lideri comuniști din Rusia semnează un tratat de pace cu Forțele Centrale la Brest-Litovsk. Germanii își vor trimite apoi trupele înspre Franța. Parizienii părăsesc capitala înspăimântați, însă întăririle americane sunt pe drum. În iulie 1918, 1.300.000 de americani se află pe teritoriul european. „Unchiul Sam” câștigă bătălie după bătălie și Franța este eliberată, în timp ce britanicii înving în est, recuperând teritoriul de la turcii care se predau. Pe 11 noiembrie 1918 luptele încetează. Cu toate acestea tratatul de pace încheiat la Versailles conține germenii celui de-al Doilea Război Mondial.
...
-
Apocalipsa primului război mondial: MÂNIA
Războiul dintre anii 1914-1918 a fost un carnagiu enorm care a făcut aproape 10 milioane de victime în rândul soldaților, 9 milioane în rândul civililor și 21 de milioane de răniți. Care este originea acestei furii care va cuprinde lumea timp de patru ani? La câteva săptămâni după atentatul de la Sarajevo, Austro-Ungaria declară război Serbiei, făcând astfel jocul alianțelor între state. În august 1914, nemții sunt aproape de Paris.
...
-
Arta ca armă
Arta devine o armă importantă pentru tinerii Egipteni care continuă revoluția pe străzile din Cairo. Aceștia aduc arta în stradă pentru a o transforma în imagini comemorative ale victimelor ciocnirilor violente dintre poliție și protestatari, realizează spectacole îndrăznețe sau compun o muzică ce contrazice valorile coercitive ale islamiștilor extremiști. Mai bine de o mie de artiști au murit de la începutul revoluției din Egipt iar alții sunt amenințați cu moartea de liderii islamiști. Cu toate acestea, rezistența prin cultură, prin artă este pentru mulți un mod de viață și o alternativă la sistemul politic și religios din Egipt. Un film curajos care te ține cu sufletul la gură.
...
-
Blestem
Regizorul și soția lui încearcă să se acomodeze cu o situație dramatică. Bebelușul lor suferă de o boală incurabilă a sistemului respirator, sindromul Ondine. Cei afectați de boală pot înceta să respire în timpul somnului și au nevoie de aparatură specială pentru a trăi. Părinții trec prin momente de teamă și acceptare, învață cum să se descurce și să se adapteze la boala bebelușului în primele luni de la diagnostic.
...
-
Blocada
It is a film about blockade of Leningrad within the second World War. There are no words; there is no music, only sounds and pictures of dying city.
...
-
Brick in the Wall
Brick in the Wall urmăreşte povestea unei familii care în urmă cu 30 de ani a început construția unei case și nu se ştie când sau dacă o vor termina vreodată. Încercarea unei femei de a trăi o viaţă normală, în umbra unui vis
ciuntit, în timp ce soțul așează cărămidă după cărămpidă la temelia unei clădiri fără sfârșit. De ce durează o viață de om să construiești o casă?
...
-
Bucătăria comunitară
În cea mai fericită țară din lume – Danemarca, risipa de alimente e unul dintre cele mai mari paradoxuri, cauzând probleme sociale, de mediu și morale. Adesea, supermarketurile, restaurantele și chiar fermierii independenți aruncă mâncare care e încă perfect comestibilă, transformând tomberoanele în cufere de comori pentru mulți excentrici. Folkekøkken – Bucătăria comunitară înfățișează un grup de tineri care au creat și au întreținut o cantină săptămânală gratuită, bazată pe voluntariat, în colaborare cu doi fermieri și o brutărie care au ales să își doneze rebuturile în loc să le arunce la gunoi. Filmul surprinde comunitatea efemeră formată în fiecare săptămână datorită fluxului constant de participanți și reflectă la valorile pe care aceștia le împărtășesc.
...
-
Bucureşti, unde eşti?
Ce au în comun un fost ofițer de poliție, un dresor de câini, fondatorul unui partid politic şi protestatarii anti-guvern? Cu toții s-au întâlnit pe străzile Bucureştiului, la 23 de ani de la Revoluţie, hotărâți să recucerească spaţiul public. Renunțând la teleobiectiv, la talking heads, sau la muzica de fundal, regizorul acestui documentar observă, participă, ascultă și vorbește cu subiecții lui, urmărindu-le poveștile din primele zile ale protestelor până în zilele referendumului împotriva președintelui Traian Băsescu. Astfel, ia naștere un film despre o lume confuză, aflată într-o continuă tranziție, între un trecut comunist și un viitor incert.
...
-
Bugarach
Bugarach era un sat mic, liniștit și izolat din sudul Franței până când media internațională răspândește vestea cum că Bugarach este singurul loc de pe pământ care va supraviețui Apocalipsei. Filmul urmărește felul în care cinci personaje trăiesc ”sfârșitul lumii” în Bugarach. Slide, un băiețel magician care vede în venirea străinilor o oportunitate de a deveni faimos; Uranie, un milenarist straniu care crede în salvarea sa; Pouce, care susține că însuși Cristos se va întrupa din muntele de lângă sat; Mirko, un băiețel obsedat de karma, care vrea să-și protejeze satul, și un jurnalist. Filmul este o fabulă sub forma unei comedii existențialiste despre criza valorilor spirituale ale Occidentului.
...
-
Calea vrăjitoarei
Un regizor se întoarce în satul natal din regiunea italiană Umbria. Încercând să descopere secretul unei aventuri din copilărie, explorează înprejurimile și comunitatea. Ia parte la spectacole care simulează viața medievală în cetate și descoperă legendele locului, punându-și întrebări despre relația sa cu satul în acest acest film documentar care începe învăluit în mister și continuă purtat pe cărări necunoscute.
...
-
Casa de licitație: povestea a doi frați
Anwer și Arshad se luptă să mențină în viață afacerea familiei lor din Calcutta. Russel Exchange este cea mai veche casă de licitație din India, însă era internetului și a modernizării rapide aduce o nouă provocare pentru afacerea celor doi frați. Anwer se întoarce de la Londra cu idei progresiste, hotărât să facă întreprinderea să meargă. Arshad în schimb are propriul să mod de a face afaceri și acceptă cu greu ideile fratelui său. Filmul spune, în cele din urmă, povestea ajustării celor doi frați la noile cerințe ale pieței și a adaptării la părerilor celuilalt.
...
-
Călătorii fluide
Pentru imigranții polonezi tineri din Londra, identitatea este un proces în continuă schimbare. Polonezii, atât tineri, cât și bătrâni discută despre identitatea națională, comunitățile din Marea Britanie și locurile de care aparțin. Filmul este un documentar expozițional bazat pe mărturii și prezintă o explorare a oamenilor care încearcă să se descopere și să se reinventeze într-o realitate plină de nesiguranță și însetată de globalizare.
...
-
CDPL Story
Casa de pariuri literare (CDPL) este o editură neobișnuită. Trei tineri pasionați de literatură vor să promoveze literatura altfel: împreună cu scriitoarea Nora Iuga și alți colaboratori, cei trei lansează titluri îndrăznețe și literatură contemporană în ciuda unui sistem rigid și elitist de distribuție a cărților. Filmul este un ”pariu” auto-reflexiv de promovare a edituri, dar și a unui activism cultural literar inedit.
...
-
Cine este Thomas Mueller?
Thomas Mueller este cel mai întâlnit nume din Germania și statisticienii i-au construit un portret robot: are 45 de ani, trăiește într-un apartament închiriat împreună cu soția și fiul său și lucrează în economie, publicitate sau politică. Într-o călătorie prin Germania, cunoaștem mai mulți Thomas Mueller-i: un muzician, un soldat, un deținut, un jucător de fotbal, un adolescent și chiar un un Thomas Mueller decedat.
...
-
Ciudații
Prima comunitate hippie a luat naștere cu mult înainte de anii ’60. Un grup de oameni cu viziuni radicale au înființat o comună în vârful unui munte din Elveția, unde femeile și-au ars corsetele și bărbații și-au lăsat barbă și plete. Însă pentru ca mica lor lume să funcționeze, multe alte impedimente au trebuit depășite.
...
-
Comori
În fiecare dimineață, după rutina obișnuită, un bătrân singur iese pe plajă și, cu un detector de metale, caută presupuse comori îngropate în nisip, în timp ce o doamnă în vârstă îl privește de pe un șezlong. Filmul este un hibrid între un documentar despre un cuplu al cărui mariaj durează de 60 ani și un scurt-metraj de ficțiune ai cărui protagoniști sunt chiar cei doi. Rezultă astfel două povești de dragoste ale căror simboluri se întrepătrund.
...
-
Comuna americană
Rena și Nadine au fost crescute într-o comună hippie din Tennessee, din care au plecat în 1985. Acum se întorc pentru prima dată, pentru a explora istoria comunei, dar și a propriei familii. După mulți ani în care și-au ascuns trecutul, ele caută să înțeleagă cum a funcționat cel mai mare experiment utopic socialist din America, din care au făcut și ele parte.
...
-
Cota 789: Ultima redută din România
Prezentat ca povestea unui singur om, documentarul urmărește experiențele lui Dimitri D. Dimancescu din timpul primului război mondial pe frontul de est, acesta oferindu-se voluntar pentru a-și apăra patria. Povestea se desfășoară în perioada august 1916 – decembrie 1918. Esența acestui film constă în înțelegerea spiritului românesc care i-a îndemnat pe 350,000 de tineri să-și dea viața și a dus la rănirea sau dispariția altor 150,000.
...
-
Dependenți de net
China este prima țară din lume care a clasificat dependența de internet drept o tulburare clinică. Acest documentar prezintă tratamentul revoluționar aplicat în Centrul de Reabilitare din Beijing și explorează cazurile a trei adolescenți din ziua sosirii lor la clinică și până la sfârșitul perioadei de reabilitare. Programul de trei luni se adresează copiilor cu vârste între 13 și 18 ani; parte din tratament este un antrenament fizic milităresc, cu mese și recreații strict organizate și sesiuni de terapie de grup. În ciuda regimului strict și a costurilor ridicate, părintii își trimit copiii la centru, dorindu-i vindecați. Web Junkie prezintă un micro-univers al vieții moderne din China, examinează presiunile dintre generații și aruncă o privire realistă asupra simptomelor așa-numitei ere digitale.
...
-
Disonanță
Doi îndrăgostiți - un bărbat care a învins o tumoră pe creier și o femeie care suferă de leucemie se reunesc pentru a cânta împreună. Søren si Malene n-au mai cântat împreună de când s-au îmbolnăvit și cu ocazia filmului au la dispoziție trei camere în care pot să se redescopere prin muzică și să-și mărturisească tot ce nu au avut curaj până acum. O îmbinare unică de documentar observațional și expozițional cu un aspect suprarealist, în care sunetul joacă un rol important.
...
-
Drumul spre școală
Filmul parcurge povestea adevărată și extraordinară a patru copii, eroi ai zilelor noastre. Acești copii trăiesc în patru colțuri ale lumii, dar împărtășesc aceeași sete de cunoaștere. Ei au înțeles că doar învățătura le va permite să își îmbunătățească viața și de aceea, în fiecare zi, ei pornesc, prin peisaje diferite, într-o călătorie riscantă spre cunoaștere.
...
-
Easy Str.
When Charlie the Tramp wanders into a mission he is smitten by Edna and puts back the collection box which he has taken. Reformed, he becomes a policeman and is assigned to rough-and-tumble Easy Street. Unable to trick or beat Eric the Tough, he puts Eric's head in a gas pipe and anesthetizes him. A hero, he now helps many poor people living on Easy Street. Eric escapes jail, Edna is kidnapped, but Charlie (recharged after sitting on a doper's needle) conquers all. Easy Street is transformed as is Eric.
...
-
Ecopolis China
Un profesor finlandez și un magnat chinez plănuiesc forme diferite de orașe ecologice care să întâmpine posibilul dezastru natural cauzat de mutarea a două milarde de chinezi de la sat la oraș în următorii 15 ani. Idealul profesorului este un oraș laborator situat într-o regiune fertilă, pe când afaceristul chinez a proiectat un zgârie-nori autosuficient, cel mai înalt din lume. Care dintre acestea reprezintă viitorul urbanistic al Chinei?
...
-
Efectul domino
În Abhazia, republică autonomă din nord-vestul Georgiei, Rafael – ministrul sportului depune toate eforturile pentru a organiza un campionat internațional de domino. Perspectiva campionatului stimulează din plin mândria și spiritul patriotic al conaționalilor săi, iar el speră ca în urma acestui eveniment țara lui să devină mai cunoscută în lume. Filmul este, în același timp, o satiră și un comentariu socio-politic, reușind să surprindă și relația lui Rafeal cu soția sa, o rusoaică care a renunțat la țara natală și la trecutul ei pentru a începe o nouă viață într-un loc uitat de pe malul Mării Negre.
...
-
Emanuel
Emanuel este un deținut din penitenciarul Rahova din București. Diploma de inginer nu i-a fost suficientă pentru un trai decent. Încercând să câștige bani rapid, a devenit traficant de droguri, însă a fost prins. Acum povestește cum a ajuns după gratii, cum banii i-au schimbat viața și ce-l așteaptă când va ieși.
...
-
Engelthal - Valea Îngerului
Un documentar despre starea actuală a unui sat izolat de pe Valea Hârtibaciului, județul Sibiu, atestat documentar încă din sec. al XIV-lea cu numele Engenthal (în germană Valea Îngustă). Pe la mijlocul sec. al XIX-lea, satul apare sub denumirea de Engelthal, în traducere Valea Îngerului. Așezarea a fost întotdeauna cea mai mică și mai puțin populată din zonă, dar astăzi a devenit un veritabil sat-fantomă. Cele câteva case și biserica săsească sunt în ruină. Și totuși, există o rază de speranță pentru Engelthal. Ea se datorează proiectului de restaurare conceput cu entuziasm și hotărâre de artistul Tara von Neudorf.
...
-
Eu și Lucia
Un cuplu foarte tânăr care va avea un copil se adaptează la noua situație. Cei doi încearcă să se transforme în adulți responsabili și să se pregătească pentru sosirea bebelușului, păstrându-și mereu tonul optimist și observând schimbările pe care acest eveniment le aduce. Documentarul observațional surprinde importanta micilor momente precum asamblarea unui leagăn, alegerea hainelor, a numelui și deciziile luate în așteptarea marelui eveniment.
...
-
Evadare din Grecia
In 2008, trei tineri afgani se refugiază în Grecia, în căutarea păcii, a libertății și a prosperității. Însă Grecia e lovită de criza economică și cei trei trebuie să găsească o cale de a pătrunde într-o altă țară europeană. Granițele Greciei sunt printre cele mai bine păzite din Europa, așa că singura cale este intrarea în legalitate și obținerea statulului de azilant. Demersul e riscant și le pune prietenia și viețile în pericol.
...
-
Experimentul kibuț
Acum mai bine de 100 de ani, bărbați și femei din sud-estul Europei au migrat către Palestina pentru a forma kibuțuri, crezând că acestea reprezintă calea către formarea unui stat evreu socialist. Deși aflată în declin în ultima vreme, această structură socială dispune încă de adepți, dar nu se știe dacă continuitatea mai este posibilă în contextul economic actual
...
-
Exprimentul București
Filmul pornește de la premisa că, în 1989, în România nu a avut loc o revoluție, ci o lovitură de stat. Având cunoștință de aceasta, Securitatea pregătește ,,omul nou” - de această dată pe cel capitalist - printr-un experiment științifico-psihologic. Filmul urmărește povestea primului om care a luat parte la experimentul București, Andrei Juvina, și modul în care acest lucru i-a distrus relația cu Carmen Anton, o fostă stea a muzicii anilor '80. Spre final, aflăm că experimentul București nu a avut loc, dar experimentul Pitești va rămâne în istorie ca una din marile orori ale umanității.
...
-
Făurirea unei mingi de oină
Filmul este portretul lui Victor Ion, un meșter care confecționează mingi de oină, după un model inventat de el, folosind pentru fiecare minge opt bucăți de piele pe care le coase împreună, apoi mingea e gata să fie umplută cu vată. Camera urmărește toată această acțiune meticuloasă. Mingea de oină reprezintă un simbol pentru spațiul românesc.
...
-
Flori în întuneric
În fiecare an la Brăila se organizează un concurs de frumusețe, Miss Kyra Kyralina. Numai că atunci când concursul este dedicat femeilor nevăzătoare sau cu deficiențe de vedere miza devine frumusețea interioară. De-a lungul pregătirii lor pentru concurs, filmul prezintă concurentele așa cum sunt ele: frumoase, sensibile, puternice și pline de viață. Un film emoționant care dincolo de povestea bine spusă, oferă o experiență senzorială complexă.
...
-
Gara
Trenurile gonesc prin noapte fără oprire. Zgomotul ritmat al vagoanelor și șuieratul locomotivei dispar în departare. În gara, toată lumea a adormit. Oare de ce sunt extenuați cu toții? și pe cine sau ce așteaptă?
...
-
Gemenele
În 2003 două gemene abandonate sunt găsite într-un sat din China. Fetele sunt date separat spre adopție și, în curând, una dintre ele este adoptată de o familie norvegiană iar cealaltă de o familie americană. Printr-o serie de coincidențe cele două familii se întâlnesc în China în timpul unor proceduri pentru adopție și descoperă că fiicele lor sunt surori. Fetele au crescut știind că undeva, într-un colț al lumii au o soră geamănă, dar aveau să se întâlnească abia la 8 ani, în Norvegia.
...
-
Gheata de ciocolată
Kathryn Millard a descoperit „Cercul Charlie” în timp ce făcea cercetări pentru un alt film. A fost invitată la sărbătorirea a 116 ani de la nașterea lui Chaplin, unde i-a revenit onoarea de a pregăti tortul aniversării, unul în formă de bocanc, omagiu adus renumitei scene din ”Goana după Aur” în care Vagabondul își mănâncă gheata. Documentarul explorează modul în care o comunitate a reușit să găsească speranța în geniul lui Chaplin după cutremurul Gujarat care a făcut 200.000 de victime. Prin ochii lor putem înțelege patosul acestei comedii burlești și filosofia lui dulce-amăruie. Iar în momentele de pură absurditate chapliniană, ne cuprinde îngrijorarea pentru tortul din trufe de ciocolată cu glazură de marțipan care s-ar putea topi la 50 de grade.
...
-
Gheorghe Bănciulescu: și totuși... voi mai zbura!
Pe 12 septembrie 1926, pilotul Gheorghe Bănciulescu și mecanicul de zbor Ioan Stoica au suferit un accident teribil în timp ce zburau de la Paris la București. Lui Bănciulescu i s-au amputat ambele picioare, iar partenerul său de zbor a murit. În mai puțin de doi ani de la accident, supraviețuitorul putea conduce mașina și zbura din nou cu avionul. A devenit un erou al aerului care a înregistrat sute de ore de zbor și a făcut numeroase acrobații aeriene.
...
-
Hai să dansăm! Kazakhstan, Mexic, Grecia, Israel, Finlanda
În limba cazacă, Jouldouz înseamnă „stea”. Este un nume predestinat pentru o fată care dorește să devină primă-dansatoare. Ea este studentă la școala de arte din Kazahstan. Jouldouz începe cu exerciții de dezamorțire a degetelor. Degetele joacă un rol important în dansurile tradiționale cazace, deoarece ele urmează mișcările corpului, completându-le și oferindu-le și mai multă grație. Bunica lui Jouldouz termină de brodat vesta. Costumul tradițional de dans cazac lasă mâinile dezgolite, pentru a oferi și mai multă grație. Jouldouz este acompaniată de treizeci de muzicieni și poartă un costum demn de o prințesă cazacă. Pasul devine mai rapid și începe să se învârtă. Asta e! Și-a câștigat rolul pentru turneu!
...
-
Hai să ne jucăm! Turcia, Maroc, Germania, Mali, Brazilia, Belgia
Arta favorită a lui Deniz este teatrul de umbre tradițional. Teatrul de marionete turcesc se numește Karagoz, care este și numele unui faimos personaj-păpușă.
Timpul lui Deniz este împărțit între jocuri de table și plimbări cu bicicleta împreună cu tatăl lui, jocuri cu vecinul și fotbal cu vărul lui, așa că nu îi mai rămâne mult timp pentru marionete, dar el pune tot sufletul în această artă. Pentru a-i da idei, părinții lui l-au dus la un spectacol cu marionete. Karagoz, marioneta ironică și nerușinată, își face intrarea pe ritm de tamburină și cântece orientale. Deniz învață cum se pune în scenă un spectacol de marionete reușit. Datorită mamei lui, cunoaște întreg procedeul de fabricare a unei marionete. A sosit ziua cea mare! Toată familia lui Deniz s-a adunat acasă la bunica lui pentru a vedea spectacolul. Acum e rândul lui să mânuiască marionetele!
...
-
Informația e valută forte
În timp ce mijloacele media tradiționale alocă tot mai puține resurse pentru jurnalismul de investigație, noile sale forme se dezvoltă. Făcând referiri la economii off-shore dubioase și la complexitatea schemelor de proprietate corporatiste, filmul evidențiază importanța activității transfrontaliere realizată de jurnaliști, activiști și hacker-i cu scopul de a demasca crima organizată. Documentarul urmărește munca lui Paul Radu, reporter care a înființat Proiectul de Raportare a Corupției și a Crimei Organizate. Investigațiile se întind adesea pe teritoriul mai multor țări și necesită anumite deprinderi. Rețelele de crimă organizată sunt urmărite, luându-se urma banilor. Deși jurnaliștii studiază tranzacțiile bănești ale criminalilor, informațiile importante se ascund în spatele acestora.
...
-
Iubesc muzica! Egipt, Coreea, France, Hong Kong, Cuba, Liban, Japan, Austria
Esraa are zece ani și locuiește în Cairo, capitala Egiptului. Pasiunea ei este cântatul. După școală, ia lecții la Societatea Regală de Arte, unde ea și colegii ei exersează pentru concertul de Ziua Mamei.
...
-
Iugoslavia. Ideologia și mentalul colectiv
Un documentar de montaj alcătuit din imagini de arhivă filmate în Iugoslavia între anii 1945 și 2000 care supune atenției modul în care o ideologie pătrunde și se manifestă în spațiul public prin intermediul spectacolelor omagiale și mișcărilor de masă. În același timp, autoarea oferă o perspectivă personală asupra istoriei socialiste din Iugoslavia până în momentul dizolvării acestui stat și urmărește modul în care ideologia comunistă a schimbat treptat relațiile dintre oameni.
...
-
Iulian
Iulian este un băiat orfan care trăiește pe stradă și își caută familia dar, acum la maturitate își găsește o alta, nouă. Acesta vorbește despre viața grea de la orfelinat, despre fuga sa și luptele pe care le-a dus pentru a-și întemeia o nouă viață. În București și-a făcut noi prieteni care încearcă să-l ajute. Un documentar expozițional care prezintă un personaj carismatic ce emoționează prin experiența sa de viață.
...
-
Între roți
Tajikistan este o țară cunoscută pentru numărul mare de muncitori care pleacă în străinătate pentru a-și întreține familiile. Majoritatea emigranților sunt bărbați, iar soțiile rămân acasă. Filmul prezintă povestea Nigorei, o femeie din Tajikistan care lucrează la un garaj pentru a-și susține familia, după ce află că soțul plecat la muncă în străinătate a înșelat-o. Îmbinând stilul observațional și cel expozițional, documentarul prezintă un personaj independent, puternic ce sfidează normele și dă dovadă de tărie de caracter într-o situație excepțională.
...
-
Jonestown: Viața și moartea oamenilor templului
În 18 noiembrie 1978 mai mult de 900 de membri ai Templului Oamenilor au murit în cel mai de amploare suicid/ asasinat în masa din istorie. Cum a reușit Templul Oamenilor să atragă atâtea persoane de rase și clase diferite? Cum a putut fi convins un grup diversificat de 900 de oameni să se sinucidă? Ce căuta congregația din California în junglele din Guyana? Şi cine a fost acest Jim Jones care a reușit să câștige încrederea unor părinți și apoi să îi convingă să-și ucidă proprii copii? Incluzând imagini de arhivă nedifuzate și interviuri inedite cu supraviețuitorii, „Jonestown: Viata și moartea în Templul Oamenilor” relatează povestea celor care l-au urmat pe Jones din Indiana, în California și, mai apoi, în junglele îndepărtate din Guyana, cu misiunea îndoielnică de a crea o societate ideală.
...
-
Jucătorii
În fiecare an, mii de sud-coreeni se adună pe stadioanele din Seul pentru a urmări Liga Profesionistă, un eveniment sportiv transmis în direct, în cadrul căruia gamer-ii profesioniști concurează pentru primul loc în topul jocului video Starcraft, un titlu mult visat. Jocul a fost creat cu mai bine de 10 ani în urmă, fiind aproape o relicvă în lumea jocurilor video în curs de dezvoltare rapidă, dar în Coreea de Sud acest joc a devenit o recreație națională. Ca majoritatea sporturilor pentru spectatori, lumea sporturilor electronice a evoluat rapid într-o afacere multimilionară. Povestea urmărește trei băieți în diferite etape ale carierei lor ca gamer-i profesioniști în Coreea de Sud. Pentru mulți, va fi greu să se mențină în joc, pentru alții ar putea fi punctul de cotitură din viața lor.
...
-
Județul Sibiu - Poarta de sud a Transilvaniei
Filmul Județul Sibiu, Poarta de sud a Transilvaniei explorează principalele obiective și atracții turistice, tradiții locale și repere culturale care au individualizat și plasat orașul și județul Sibiu în topul celor mai fermecătoare destinații europene. Sibiul este un loc prietenos global cu o istorie medievală impresionantă și o deschidere extraordinară pentru diversitate, vizitat anual de zeci de mii de turiști din toate colțurile lumii.
...
-
Kismet
Telenovelele turcești au luat lumea cu asalt, cucerind inimile a milioane de telespectatori din Orientul Mijlociu, Africa de Nord, Balcani și Asia. Documentarul ne introduce în culisele acestei industrii cinematografice și ne dezvăluie secretele succesului ei fenomenal, care transcende religia și cultura. Din mijlocul decorurilor unde sunt filmate cele mai populare seriale ne deplasăm în spații reale, pe străzile și în casele din Cairo, Abu Dhabi, Istanbul sau Mostar, pentru a descoperi modul în care creatorii lor au pus în discuție subiectele tabu ale lumii orientale, încercând astfel să vină în ajutorul femeilor în lupta pentru drepturile și libertățile lor.
...
-
La Berkeley
Universitatea Berkley din California, cea mai veche și prestigioasă membră a unui sistem de educație public cu zece campusuri este, de asemenea, una dintre cele mai bune instituții de învățământ și cercetare din lume. Documentarul "At Berkley" înfățișează cele mai importante aspecte ale vieții academice, misiunea lor intelectuală și socială, obligația față de stat și față de ideile mărețe cu privire la învățământul superior și ilustrează modul în care administrația ia decizii și le implementează în colaborare cu diversele sale circumscripții.
...
-
Lume, pui și corcodușe
Într-un sat românesc, viața socială este diversă și bogată. De la bârfele din fața porții sau îngrijitul găinilor, la culesul corcodușelor pentru țuică, acest documentar observațional explorează interacțiunile dintre săteni și relațiile lor cu viața și moartea.
...
-
Maidan
O cronică a evenimentelor din timpul revoltei civile împotriva regimului lui Viktor Ianukovici, care a avut loc la Kiev, în iarna dintre anii 2013 și 2014. Regizorul Sergei Loznitsa își plasează camera în mijlocul protestatarilor şi observă pasiv și sistematic progresul revoluției: de la mitingurile pașnice, la luptele de stradă sângeroase între civili și polițiști, reușind să realizeze, în cele din urmă, un portret emoționant al unei națiuni care se trezește și își redescoperă identitatea.
...
-
Marmato
Columbia este centrul noii febre a aurului care a cuprins planeta, iar Marmato, o așezare străveche, e noua frontieră. Filmat timp de aproape şase ani, documentarul spune povestea confruntării dintre săteni şi o corporație canadiană care vrea să pună mâna pe cele 20 de miliarde de dolari, adică prețul aurului care zace sub casele oamenilor.
...
-
Masacrul de la Fântâna Albă
Documentarul reface istoria zilei în care Bucovina a fost cedată imperiului sovietic. La 1 aprilie 1941, peste 3000 de oameni din mai multe sate de pe Valea Siretului au format o coloană paşnică şi s-au îndreptat spre noua graniţă sovieto-română, la Fântâna Albă. La circa 3 km de graniţă, grănicerii sovietici i-au somat să se oprească. Coloana a ignorat somaţia, iar sovieticii au tras în plin cu mitralierele. Supravieţuitorii au fost urmăriţi de cavalerişti şi spintecaţi cu sabia. După masacru a fost declanşată o operaţiune vastă de represalii. Peste 13.000 de români au fost ridicaţi din casele lor şi deportaţi în Siberia şi Kazahstan. Filmul dezvăluie, în premieră după 73 de ani, informaţii despre sumbrul eveniment.
...
-
Mica mea familie
Regizorul Paul-Julien Robert a crescut în cea mai mare comună europeană, „Friedrichshof”, ale cărei principii erau proprietatea comună, libertatea sexuală și desființarea familiei nucleare. Prin investigarea unor materiale video și a motivațiilor celor care au făcut parte din comună, el încearcă să descopere ce este familia tradițională și de ce acești oameni au renegat-o.
...
-
Misiune
Pe malul unui râu înconjurat de verdeață, un paznic bătrân din Cuba discută cu realizatoarea filmului despre viitor și menirea sa de a sfătui tinerii. Paznicul începe să direcționeze conversația, intrând intr-un permanent dialog cu camera. Un documentar în stil cinema verité cu cadre fixe, o cromatică de basm și o dinamică verbală ce ilustrează diferențele dintre generații.
...
-
Mohamed Tomescu
Pasionat de hip-hop și crescut de bunică în satul Vama din judetul Suceava, Mohamed Tomescu vrea să-și schimbe numele și să scape de asocierea cu Siria dar nu știe cum să-i spună asta tatălui lui. Dorința va face ca relația deja rece pe care o are cu tatăl său să devină și mai fragilă. Cu o abordare de tip cinema verité, camera își face prezența simțită iar muzica joacă un rol important în secvențele de improvizație hip-hop.
...
-
Nenette
Născută în anul 1969 în pădurile din Borneo, Nénette a împlinit 40 de ani. Vedeta incontestabilă a menajeriei Grădinii botanice de la Prais, ea vede în fiecare zi sute de vizitatori care defilează în fața țarcului său. Filmul se bazează pe disjuncția între imagine și sunet; vedem animalele fără a le auzi și auzim oamenii fără a-i vedea. Nu există cadre inverse. Nu există tranziții. Reacțiile și comentariile spontane ale vizitatorilor reprezintă coloana sonoră. Din spatele geamului său, Nénette este o oglindă. Un ecran de proiecție. Îi atribuim tot felul de sentimente, intenții și gânduri. Vorbind despre ea, vorbim de fapt despre noi. Uitându-ne la ea, ne includem în tablou. Acesta este un film despre privire, despre reprezentare. O metaforă a cinematografului, în special a filmului documentar ca și mod de a surprinde imaginea și ca imagine surprinsă; deoarece filmându-l pe altul, îl transformi în captiv, îl închizi în cadru, îl fixezi în spațiu și timp.
...
-
Nu poți deveni ceea ce ești deja
Într-o bună zi, Emilie s-a hotărât să se accepte așa cum e. Acum locuiește cu soțul ei, e lider LGBT și face voluntariat la fundația Emmaus. Duce o viață fericită. E o învingătoare. Emilie își rememorează copilăria, când se numea Emile și era băiat, dar spune că s-a simțit femeie toată viața, un fapt care nu trebuie demonstrat printr-o schimbare de sex, susține ea, pentru că sexul și genul sunt noțiuni diferite.
...
-
Oare cei înalți sunt fericiți?
Un interviu cu lingvistul și activistul Noam Chomsky devine o ocazie pentru regizorul Michel Gondy de a folosi metode complexe și inedite pentru a acompania discuția. Regizorul folosește desenul de mână, animația digitală și camera de 16 mm pentru a traduce viziunea lui Chomsky într-un imaginar cinematografic îndrăzneț. Copaci care cresc din formele stilizate ale creierului uman pentru a se transforma în forme geometrice complexe redevin grupuri de oameni într-o revizualizare cinematografică continuă care explică felul în care percepem lumea prin intermediul limbajului.
...
-
Pașaport de Germania
Puțină lume știe că, în timpul Războiului rece, România a vândut Germaniei de Vest peste 250,000 de etnici germani. Hein Günther Hüsch, negociatorul secret al Germaniei, venea la București cu valiza plină de bani pentru a cumpăra libertatea oamenilor. Un astfel de caz a fost și cel al lui Erika Lazăr, care a trebuit să se adapteze noilor reguli ale capitalismului după ce a fost cumpărată cu 47.000 de mărci germane. Filmul narează cinematografic povestea aranjamentului ascuns dintre serviciile secrete ale celor două state și dezvăluie întâmplările prin care au trecut personajele implicate în acest proces.
...
-
Pădurea
,,Pădurea fără frunze” este tabloul pictorului român Ion Andreescu, dăruit de Ceaușescu lui Tito cu ocazia primei sale vizite în România. Filmul descrie mărirea și decăderea socialismului din România și Iugoslavia din perspectiva criticului de artă Radu Bogdan și a obsesiei sale pentru tabloul lui Andreescu, o obsesie care declanșează intrigi politice nebănuite. Bogăția imaginilor de arhivă este dublată de o poveste bine spusă, care oferă o mărturie profundă a istoriei recente.
...
-
Pădurea e ca muntele, vezi ?
După ce au devenit nașii unei fetițe aparținând unei comunități de romi dintr-un sat de munte, realizatorii germani fac un portret al membrilorcomunității. Filmul surprinde viața romilor departe de problemele care le apasă comunitatea și este încărcat de speranță și relații complexe de familie. Sunt explorate viața la țară, credințe religioase ale adventiștilor de ziua a 7-a, bogăția naturii care îi înconjoară și concepții despre politică și muncă.
...
-
Pâinea cea de toate zilele
Acum mai bine de 40 de ani, un sat vechi, moțesc a fost înghițit de un lac de steril provenit de la mina de cupru de la Roșia Poieni. Azi se mai poate vedea din sat doar turla bisericii. În Geamăna mai trăiesc acum doar câțiva bătrâni, izolați de lume, care încearcă să trăiască simplu, cu pâinea lor cea de toate zilele, la marginea unui dezastru ecologic. Imaginile peisajelor montane încărcate cu sunete aducătoare de nostalgie devin suportul vizual pentru povestea apropierii călduroase între autorul filmului și ultimii moți din Geamăna.
...
-
Peisaj
Un oraş de provincie din Rusia. O zi friguroasă de iarnă. Oameni care aşteaptă autobuzul. Camera panorează chipuri şi auzim frânturi de conversaţii. Sub aparenţele unei filmări cu camera ascunsă, descoperim ochiul pătrunzător al autorului, care surprinde în detalii relevante griljile de zi cu zi ale oamenilor. Filmul este un experiment cinematografic, autorul utilizând aproape exclusiv panoramări de la stânga la dreapa în cadre lungi, montate în aşa fel încât să dea impresia unei mişcări continue.
...
-
Phenianul meu iubit
Într-un documentar despre propria familie, regizoarea Yong Hi Yang încearcă să înțeleagă loialitatea politică a tatălui său față de Coreea de Nord și alegerile radicale pe care acesta le face din cauza ideologiei Marxiste în care crede. În anii ’70 el și-a trimis cei trei fii din Japonia în Coreea de Nord în cadrul unei campanii comuniste de repatriere. Deși a plecat în tinerețe din Coreea de Sud în Japonia, se declară nord coreean datorită viziunii sale politice. În prezent regizoarea explorează impactul acestei alegeri din trecut și viețile celor trei frați, având acces în interiorul unei țări ermetice.
...
-
Plăcerea bărbaților
Cinci bărbați trecuți de 60 de ani își deapănă amintirile din tinerețe. Aceștia vorbesc despre cum se schimbă viața unui bărbat după ce hormonii se liniștesc, despre relații eșuate și căutarea iubirii. Întâlnim un artist, un tată împlinit și fericit care încă venerează vaginul, un doctor care crede în monogamie, un om spiritual, care așteaptă iluminarea iubind o femeie, un filozof cu o copilărie turbulentă și un homosexual a cărui viziune directă asupra sa și a iubirii face ca societatea să pară nedreaptă. Acest film surprinde ambivalența situației în care te bucuri de bătrânețe, dar nu dorești să mori. Dorința pentru trupurile fragede este înlocuită de dorința unui partener matur, a unei relații bazate pe egalitate. Potrivit unuia dintre ei: cuvântul iubire miroase bine.
...
-
Plăcerea femeilor
Filmul tratează dorințele sexuale ale femeilor de o anumită vârstă și efortul acestora de a păstra intacte aceste libertăți nou-câștigate. Cele cinci protagoniste fac parte din medii sociale diferite și au o varietate de nevoi. Documentarul prezintă viziuni asupra corpului pe măsură ce femeia înaintează în vârstă, probleme specifice diferitelor cupluri, diferențe de cultură și vârstă, problema impotenței și cum poate fi rezolvată. O importanță majoră se acordă depășirii limitelor impuse de societate și a combaterii conceptelor morale grosolane, fie că personajele trebuie să suporte judecata unor străini, fie a propriilor lor copii. Filmul face referire la autodeterminarea îndrăzneață cu privire la propriul corp aflat în proces de îmbătrânire, lucru cu care toți ne vom confrunta.
...
-
Plutașii
Șapte oameni pleacă într-o aventură în Delta Dunării: călătoresc pe apă timp de 14 zile pe o plută din lemn și P.E.T.-uri. În drumul lor, ei interacționează cu localnicii care sunt îngrijorați de degradarea naturii, de împuținarea peștilor și a păsărilor. Experiența lor în Deltă, contactul cu cei care depind de resursele ei este cu totul diferit de cea turiștilor aventurieri, încântați de frumusețea locului.
...
-
Pompierul
Charlie is a fireman who always does everything wrong. A man talks the Fire Chief into ignoring his burning home (he wants the insurance money) unaware that his daughter (the love of the Chief) is upstairs in the house. When the house next door catches fire its owner rouses Charlie who rouses the force.
...
-
Praful roșu
Red Dust este un documentar creativ, dar realist, realizat în stil jurnalistic, despre drepturile ecologice. Este povestea companiei Ravenscraig Steelworks din North Lanarkshire, Scoția, referitoare la bolile cauzate de poluare de care au fost afectați și încă suferă foștii muncitori, locuitorii și copiii acestora. Filmul dorește să vină în ajutorul acestor oameni oferindu-le o voce. Prin intermediul confesiunilor localnicilor descoperim că oamenii sunt foarte conștienți de ceea ce se întâmplă și că îmbolnăvirile persistă, deși nu ar trebui. Documentarul dezvăluie faptul că terenul Ravenscraig Steelworks ar putea să fie încă contaminat. În mod paradoxal este cel mai mare proiect european post-industrial de regenerare.
...
-
Prânzul de duminică
Norbi, un băiat de 15 ani își dorește să stea împreună cu mama sa. Cei doi au fost despărtiți în urmă cu patru ani, când băiatul a fost dus la un orfelinat. Deși mama lui locuiește într-un adăpost pentru oamenii străzii, băiatul petrece cu ea cât de mult timp poate. Un documentaru observațional, care emoționează prin relația apropiată dintre cei doi și încercările lor de a fi împreună.
...
-
Proces în Ungaria
În anii 2008 și 2009 membrii unei grupări maghiare de extremă dreaptă au comis mai multe atacuri asupra comunității rome. În urma atacurilor, șase oameni au fost uciși, printre aceștia numărându-se și un copil în vârstă de 5 ani. Filmul urmărește desfășurarea procesului început în martie 2011 și încheiat în august 2013, în urma căruia patru membrii ai grupării au fost găsiți vinovați de crime în serie cu motivație rasială.
...
-
Puntea
Proiectul "Le Pont" al Muzeului de artă contemporană din Marsilia evocă spiritul de aventură și relațiile care funcționează în lumea postcolonială de azi. Artiștii invitați să ia parte la acest proiect au trecut prin experineța migrației sau au fost interesați de acest fenomen. Au fost 145 de artiști din toate colțurile lumii, ale căror lucrări au fost expuse în galeriile și sălile de cinema ale muzeului, precum și în alte 27 de spații din Marsilia. Pentru artiștii Ion Grigorescu și Dan Pderjovschi, a fost o ocazie să arunce o privire nouă asupra relației dintre Orient și Occident.
...
-
Reconstituire
În data de 29 iunie 1992, la granița dintre Germania și Polonia, doi fermieri descoperă într-un lan de porumb cadavrele a doi bărbați de etnie rromă care proveneau din România. Ca intr-un joc de puzzle, filmul așează piesă cu piesă faptele care au dus la moartea celor doi. Regizorul își compune documentarul ca pe o reconstituire a unui eveniment tragic, în aparență un accident de vânătoare, decupând fragmente de peisaj, dar și de memorie, punând cap la cap la un mod investigativ declarații ale martorilor oculari, documente, mărturii ale rudelor bărbaților morți.
...
-
Republica Moldovenească Nistreană
Oficial, Republica Moldovenească Nistreană (RMN) nu există. Cu toate acestea, are constituţie, drapel şi imn naţional. Are guvern şi parlament şi organizează alegeri prezidenţiale. Chiar dacă în ochii lumii apar ca o curiozitate a istoriei, o relicvă din timpuri sovietice, locuitorii îşi iau ţara în serios şi luptă pentru suveranitate şi recunoaştere. Meelis Muhu şi Kristina Norman documentează campania prezidenţială în desfăşurare la momentul realizării filmului, împreună cu tot ceea ce ţine de ea, privind către societatea transnistreană cu obiectivitate, dar şi cu înţelegere. Ei ne reamintesc că dincolo de anomaliile hilare ale istoriei trăiesc oameni adevăraţi care încearcă să ducă vieţi adevărate, chiar dacă trăiesc într-un mediu ce duce cu gândul la parcurile tematice de distracţii.
...
-
Rezoluții 2014
Filmul prezintă felii din viața lui Alex, un tânăr manager din București: un monolog despre problema dificilă a concedierii unor angajați din firma pe care o conduce; o vizită făcută colegei lui, Mariana, cu care discută despre clienții ce nu și-au mai reînnoit contractul; Alex și Ingrid povestesc despre relația lor și despre ce cred ei că îi leagă; seara de Anul nou și distracția împreună cu câțiva prieteni; o plimbare cu mașina pentru a o învăța pe Ingrid să conducă. După această prezentare realistă și fragmentată din viața lui Alex, acesta își prezintă într-un monolog frenetic opiniile generale despre viață și problemele societății românești.
...
-
Rost
În ziua de azi, cumpărăm tot ceea ce avem nevoie de la supermarket. Dar încă mai există oameni care, cu încăpățânare, refuză să se adapteze societății de consum și își produc cele necesare traiului cu propriile lor mâini. Importante pentru ei nu sunt doar obiectele pe care le creează, ci meșteșugul în sine. Doar așa acești oameni își păstrează sufletul viu. Filmul adună câteva elemente care descriu rostul și spațiul românesc, de la gusturi la culori, de la chipuri, la obiceiuri – tăierea porcului, cioplirea lemnul sau confecționarea de opinci.
...
-
Ruina
3000 de oameni se instalează în sediul unei foste bănci, un zgârie-nori de 200 de metri înălțime, și îl transformă în casa lor. Cele 750 de familii formează o micro-societate socialistă sub forma unui oraș vertical. Administrația orașului îi ignoră, iar locuitorii din zonă îi disprețuiesc, considerând că o mahala a invadat centrul orașului. Cu toate acestea, oamenii continuă să adapteze spațiul nevoilor proprii și pun chiar bazele unui sistem intern de reguli.
...
-
Sânge
O unitate mobilă de colectare a sângelui este însoțită în periplul ei de-a lungul mai multor orășele rusești. Descoperim că Rusia nu duce lipsă de donatori: bătrâni, tineri, șomeri sau pensionari, cu toții stau la coadă pentru a-și vinde sângele. Statul plătește 850 de ruble (20 euro) pentru o jumătate de litru de sânge și pentru mulți dintre oameni această sumă reprezintă singura lor sursă de venit. În timp de în cele mai multe țări occidentale donarea de sânge este un act etic și benevol, în Rusia devine un mijloc de supraviețuire.
...
-
Se poate numi viață
Un film bazat pe o structură epistolară se transformă într-un discurs cinematografic și o poveste personală între doi regizori cunoscuți. Mark Cousins, regizor și critic de film britanic impreuna cu actrița și regizoarea iraniană Mania Akbari, scriu un eseu cinematografic care discută problematici culturale complexe precum problema genului, politică, corporalitate și sensibilități artistice. Filmul propune o incursiune intimă în mintea celor doi autori care se transformă într-o frumoasă relație de dragoste.
...
-
Stăpânul universului
Conducătorii Universului nu sunt nici politicienii, nici armatele, nici națiunile, ci bancherii. Filmul ne propune o perspectivă internă din lumea sistemului bancar din Germania. Un bancher de top dezvăluie un univers paralel în care angajații suferă presiuni extreme, dar și extaze financiare. Protagonistul vorbește despre emoțiile, motivațiile și previziunile cu privire la echilibrul fragil al piețelor și, totodată, al vieții sale personale. Realizat simplu, filmul se concentrează mai degrabă pe povestea neliniștitoare a bancherului, poveste care ne afectează pe noi toți.
...
-
Sub zidul palatului
În secolul 16, satul indian Delwara din sudul Rajasthanului era condus ca un principat al regatului Mewar. Palatul, care străjuiește satul, este acum un hotel de lux – o lume separată de viața cotidiană a sătenilor. Continuând în același stil folosit în filmul său SchoolScapes și inspirat fiind de filmele timpurii ale fraților Lumière, David MacDougall folosește aici o serie de scene observaționale de precizie pentru a explora școala primară locală din Delwara, care face parte din viața rurală contemporană – o lume care se desfășoară „sub zidurile palatului”.
...
-
Supravegheat de securitate
Filmul urmărește felul în care o instituție-cheie a României comuniste - Securitatea - a acționat în anii șaptezeci și optzeci ai secolului trecut pentru a controla, supraveghea și, în unele cazuri, pentru a reprima cetățenii, cu scopul domesticirii lor din perspectivă ideologică. Filmul schițează un portret al Securității acelor vremi prin experiența directă a unor oameni care, consultându-și dosarul, au acceptat să-și împărtășească amintirile. Prin prezentarea acestor mărturii, documentarul dorește să trezească curiozitatea celor care nu cunosc trecutul recent al României. “Supravegheat de Securitate” poate reprezenta un test al capacității de a ne poziționa lucid față de trecut și un argument pentru viitor, la 20 de ani de la căderea blocului comunist.
...
-
Șantier în lucru-Orașele de după
Documentarul oferă o viziune echilibrată asupra dezvoltării oraşelor româneşti după 1989. Pentru acest proiect în premieră, autorii au selectat trei orașe emblematice: Cluj-Napoca, Constanţa şi Iaşi. Sunt analizate mecanismele interne ale anarhiei din primii ani de democrație și efectele lor asupra echilibrului ecologic, social și urban. Viziunile urbanistice ale generației post-comuniste sunt prezente printr-o serie de interviuri cu actori-cheie care „fac oraşul”.
...
-
Șuvoiul dragostei
Erosul incită încă spiritele unor săteni de etnie maghiară dintr-o localitate din Transilvania, chiar și la bătrânețe. Deși cei mai mulți dintre locuitorii comunei au o vârstă venerabilă, aceștia nu ezită să își împărtășească cele mai intime gânduri erotice, în fața camerei de filmat, cu sinceritate și fără falsă pudoare. Un documentar amuzant și surprinzător ale cărui povești tragicomice aduc sexualitatea în realitatea cotidiană, în forma ei firească, primară.
...
-
Termeni și condiții
Experții în tehnologie și științe sociale încearcă să ne convingă în acest documentar că ideea de intimitate pare să aparțină trecutului. De fiecare dată când creăm un nou cont de e-mail sau ne actualizăm software-ul, trebuie să apăsăm butonul „Sunt de acord”. Dar câți dintre noi chiar au citit termenii și condițiile? Ne oferim datele unor companii mari precum Facebook și Google și, prin extensie, guvernelor care ne pot monitoriza în timp real. Dar putem accepta posibilitatea de a fi extrădați dintr-o țară pentru că am făcut o glumă pe Twitter despre terorism? Filmul trasează cronologic modificarea legislației americane care se desfășoară mână în mână cu tehnologiile în continuă evoluție pentru stocarea unor volume mari de date, aducându-ne viețile mai aproape de o distopie orwelliană.
...
-
These Songs and These Silent Nights
Pasagerii unui tren îmbarcat pe un feribot petrec timp împreună și leagă prietenii temporare. Un copil ii povestește unei femei o reinterpretare a lui 'Hansel si Graetel', un grup de oameni discută despre ploaie, altul despre străini, comunicare și respect. Filmul arată o curiozitate pentru poveștile oamenilor pe care îi intâlnim.
...
-
Toamnă românească
În 2011, revista TIME a declarat protestatarul drept omul anului. Totul a început cu primăvara arabă, apoi a continuat cu Istanbul, Siria, Madrid și atâtea alte locuri din lume. Dar anul trecut protestele au ajuns și în România: românii de pretutindeni au ieșit în stradă. Nu (doar) pentru salariile mici, pentru condițiile precare în care trăiesc, pentru nedreptățile pe care le îndură zilnic din partea unui sistem mai puternic decât ei, ci pentru Roșia Montană. Proiectul de lege privind mineritul de la Roșia Montană a devenit un simbol pentru românii care, în sfârșit, au hotărât să-și facă vocea auzită. Scurt-metrajul „Toamna românească” documentează mișcarea protestatară care a unit zeci de mii de oameni într-un protest pașnic fără precedent pe străzile Bucureștiului.
...
-
TPB AFK: The Pirate Bay Away From Keyboard
Cei trei fondatori rebeli ai celui mai mare website de file-sharing, Pirate Bay, sunt prinși într-o bătălie înverșunată a drepturilor de autor cu Hollywood-ul și industria mass media. Sub presiunea politică a Casei Albe, drama din sala de judecată a hacker-ilor suedezi Peter Sunde, Gottfrid Svartholm Warg și Fredrik Neik reprezintă thriller-ul din viața reală a acestor inovatori perturbatori care se află în spatele celui mai controversat website file-sharing. Filmul lui Simon Klose, TPB AFK este un thriller documentar în stil cinema vérité, ce explorează chestiunile pentru care luptă noua generație a consumatorilor de media: un Internet deschis, libertatea de exprimare și viitorul creativității în era digitală.
...
-
Ultimul apel
Dezvoltarea exponențială a omenirii în raport cu resursele limitate ale Terrei vor duce la dezastru. Acesta era mesajul transmis acum 40 de ani de autorii cărții „The Limits of Growth”, care analiza rezultatele primei simulări computerizate a interacțiunii dintre Pământ și sistemele create de om. Atunci încă mai exista posibilitatea de a încetini lucrurile, dar oare mai există și acum?
...
-
Unchiul Tony, cei Trei Proști și Serviciile secrete
Filmul repovestește istoria lui Antony Trayanov, cel care a dat viață unuia dintre cele mai cunoscute personaje de animație din Bulgaria – Suncho (Somnorosul, personajul principal din celebrul program de televiziune “Noapte bună copii”) și care a trăit cea mai mare parte a timpului în anonimat. Deși proiectul a fost conceput inițial ca un documentar biografic, a sfârșit, în cele din urmă, drept un film politic, reprezentând cazul particular al unui om care a luptat împotriva sistemului.
...
-
Vieți Invizibile: Muncitori români de noapte în Londra
Documentarul explorează experiențele unor imigranți români care muncesc pe timpul nopții în Londra, în timp ce locuitorii orașului se odihnesc sau se distrează. Un muncitor în construcții, un lucrător în industria hotelieră, o prostituată și un comerciant ne împărtășesc povești despre munca lor, de la momentele dificile, la cele de liniște, când se ivesc zorii. Toate aceste schițe de portret se împletesc cu portretul vizual al unui mare oraș cosmopolit care nu doarme niciodată.
...
-
Vulva 3.0 între tabu și acordaje
Trăim în vremuri încărcate de sexualitate și suntem obișnuiți să vedem peste tot imagini explicite cu femei dezbrăcate, cu organele lor genitale. Totuși, multe dintre femei sunt extrem de pudice în relația cu propriul lor corp. Imaginea vulvei „ideale” din industria pornografică nu seamănă mai deloc cu adevărata formă a celor mai multe dintre organele sexuale ale femeilor actuale. Astfel, complexele femeilor devin o mină de aur pentru chirurgia estetică care le promite un vagin perfect. Filmul aruncă o privire critică asupra educației sexuale și cenzurii, asupra pornografiei și intervențiilor chirurgicale, dar și asupra campaniilor activistelor împotriva mutilării organelor genitale.
...
-
Waiting for August
Șapte copii trăiesc singuri într-o locuință socială din Bacău. Mama, plecată la muncă în Italia, este prezentă doar digital, la telefon sau pe Skype, în timp ce copii o așteaptă acasă în august. Până atunci Georgiana, sora cea mare, este nevoită să fie capul familiei la doar 15 ani. Între viața și problemele adolescenței și grija pentru frații ei, filmul prezintă zbaterile Georgianei și fragilitatea echilibrului familiei. Autoarea observă cu răbdare, înțelegere și discreție viața de zi cu zi a familiei Halmac, creând o epopee filmică greu de uitat.
...