Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Astra Film Festival 2014 - Juriu

Darya Bassel

Născută în Ucraina, a studiat limba È™i literatura germană la Odessa. După absolvire s-a mutat in Kiev pentru a lucra în televiziune ca producător. In 2011 s-a alaturat echipei Festivalului InternaÈ›ional de Film Documentar pentru Drepturile Omului (Kiev), unde lucrează È™i astăzi ca director de producÈ›ie È™i coordonator de programe.

Sorin Botoșeneanu

Decan al Facultății de film din Universitatea NaÈ›ională de Artă teatrală È™i Cinematografică „I.L.Caragiale" din BucureÈ™ti, organizator de programe educaÈ›ionale, consilier È™i realizator de proiecte sociale, culturale, fotografie, film documentar È™i experimental, trainer pentru workshopuri de film.

Cynthia Close

Și-a inceput  cariera ca artist È™i instructor de desen È™i pictură la Universitatea din Boston. Din anul 2009 Cynthia este editor/ jurnalist pentru Documentary Magazine. A fost preÈ™edinte al Documentary Educational Resources È™i a făcut parte din Consiliul de AdministraÈ›ie al Societății pentru Antropologie Vizuală È™i Consiliul Consultativ al Festivalului InternaÅ£ional de Film È™i Video Margaret Mead din New York. Cynthia a predat, ca lector invitat, cursuri la universități ca Harvard, Cambridge È™i multe altele. A făcut parte din juriul Festivalului InternaÈ›ional de Film din Chicago, Doc Challenge È™i Festivalul de Film HOTDOCS.

Nicolas Feodoroff

Nicolas Feodoroff este licenÈ›iat în estetică. Este programator la FID Marseille, membru al Comitetului de selecÅ£ie ÅŸi colaborator al ziarului festivalului. Critic de artă È™i film, el contribuie, de asemenea, în mod regulat la alte structuri pentru promovarea cinema-ului, fotografiei ÅŸi artei contemporane.

Mona Nicoară

Regizor de film documentar, producător È™i scriitor, Mona Nicoară s-a născut în România comunistă È™i, până în 1989, s-a dedicat poeziei. După RevoluÈ›ie, s-a implicat în activismul pentru drepturile omului, în organizaÈ›ii ca ACCEPT, Amnesty International, Human Rights Watch È™i International Gay and Lesbian Human Rights Commission. În 1995 a plecat la Universitatea Columbia din New York, iar în 1997 a intrat în lumea cinematografiei ca producător asociat al filmului Children Underground, distins cu Premiul Special al Juriului la Sundance 2001 È™i nominalizat la Oscar în acelaÈ™i an. În 2005, a regizat È™i produs Școala Noastră, distins cu Marele Premiu al Juriului la Silverdocs SUA.

Cristi Puiu

Regizor, scenarist ÅŸi producător de film de ficÈ›iune, Cristi Puiu are pentru filmul documentar un interes declarat, care transpare în peliculele sale.A debutat cu lungmetrajul Marfa È™i banii (2001), considerat declanÈ™atorul “noului val” al cinematografiei româneÈ™ti. Este câÈ™tigător al trofeului Ursul de aur în 2004 cu scurtmetrajul Un cartuÈ™ de Kent È™i un pachet de cafea È™i al premiului secÈ›iunii „Un Certain Regard” la Festivalul de Film de la Cannes în 2005, cu Moartea Domnului Lăzărescu, film selectat la peste 50 de festivaluri marcante, câÈ™tigător de premii importante È™i singura peliculă românească inclusă în topul The 500 Greatest Movies of All Time al revistei Empire. În 2010 realizează Aurora, film pentru care semnează regia È™i scenariul È™i deÈ›ine rolul principal. A participat cu scurtmetrajul Das Spektrum Europas la proiectul omnibus Podurile din Sarajevo, coordonat de Jean-Michel Frodon (2014).

Michael Stewart

Antropolog de renume, Michael Stewart îÅŸi desfăşoară activitatea în Europa de Est; ca producător de film, a lucrat cu case de producÅ£ie independente ÅŸi cu BBC. În prezent este director al festivalului de film documentar Open City Docs Fest de la Londra; lucrează la UCL. DeÈ›ine titlul de doctor în antropologie socială; îÈ™i desfășoară activitatea academică la Institutul de Studii Avansate din Budapesta, ca cercetător asociat la School of Public Policy, UCL È™i la Departamentul de Antropologie al London School of Economics.

Diana Tabakov

Diana Tabakov este È™ef de achiziÈ›ii pentru platforma internaÈ›ională Doc Alliance Films. Este curatoarea programului săptămânal online la DAFilms ÅŸi al programelor altor instituÅ£ii culturale. Născută în Cehia, a crescut în Malta, unde a trăit până la sfârÅŸitul anilor 90. A studiat filosofie È™i sociologie la Univerzita Karlova din Praga È™i a obÈ›inut titlul de master la Universitatea de artă din Londra. În Marea Britanie a lucrat la diferite festivaluri de film. Începând din 2009, s-a implicat în proiecte de sprijinire a profesioniÈ™tilor de documentar la Institutul de Film Documentar din Praga È™i a colaborat cu proiectul de formare Ex Oriente Film Workshop ÅŸi cu East European Forum.

Eugenia Vodă

Critic de film, autoare a numeroase cronici de cinema în presa românească ÅŸi a unor serii de corespondenÅ£e în cotidiene importante, de la festivalurile de film Cannes ÅŸi VeneÅ£ia. Autoare a volumelor de critică „Planeta Cinema”, „Cinema ÅŸi nimic altceva” ÅŸi a volumului de interviuri „Scurte întîlniri”. Membră a FederaÅ£iei internaÅ£ionale a criticilor de film (FIPRESCI), a făcut parte din juriul FIPRESCI la festivalurile de film de la VeneÅ£ia, Tokio, Karlovy Vary. Realizatoare, la Televiziunea NaÅ£ională, a emisiunii „ProfesioniÅŸtii”, cunoscută drept talk-show-ul cultural cu cea mai mare audienţă din România. Premiul pentru critică de film al Uniunii CineaÅŸtilor din România, Premiul pentru cea mai bună emisiune de televiziune al Clubului Român de Presă, premiul pentru excelenţă în comunicare al Mediafax.   

Yang Yonghi

Yang Yonghi s-a născut în Japonia, la Osaka. După absolvirea Universității Coreene din Tokyo, a fost profesoară, actriță de teatru È™i prezentatoare bilingvă la radio.  A început să facă filme în 1995, realizând mai ales documentare. A lucrat È™i ca reporter de teren pentru programe TV de ÅŸtiri, făcând transmisiuni din Tailanda, Bangladesh, China ÅŸi alte ţări asiatice. În 1997 plecat la New York, unde a stat È™ase ani, timp în care a filmat în diferite comunităţi etnice ÅŸi a obÅ£inut masterul în studii de mass-media la New School University din New York.