Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Astra Film Festival 2014 - Juriu

Darya Bassel

Născută în Ucraina, a studiat limba și literatura germană la Odessa. După absolvire s-a mutat in Kiev pentru a lucra în televiziune ca producător. In 2011 s-a alaturat echipei Festivalului Internațional de Film Documentar pentru Drepturile Omului (Kiev), unde lucrează și astăzi ca director de producție și coordonator de programe.

Sorin Botoșeneanu

Decan al Facultății de film din Universitatea Națională de Artă teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale" din București, organizator de programe educaționale, consilier și realizator de proiecte sociale, culturale, fotografie, film documentar și experimental, trainer pentru workshopuri de film.

Cynthia Close

Și-a inceput  cariera ca artist și instructor de desen și pictură la Universitatea din Boston. Din anul 2009 Cynthia este editor/ jurnalist pentru Documentary Magazine. A fost președinte al Documentary Educational Resources și a făcut parte din Consiliul de Administrație al Societății pentru Antropologie Vizuală și Consiliul Consultativ al Festivalului Internaţional de Film și Video Margaret Mead din New York. Cynthia a predat, ca lector invitat, cursuri la universități ca Harvard, Cambridge și multe altele. A făcut parte din juriul Festivalului Internațional de Film din Chicago, Doc Challenge și Festivalul de Film HOTDOCS.

Nicolas Feodoroff

Nicolas Feodoroff este licențiat în estetică. Este programator la FID Marseille, membru al Comitetului de selecţie şi colaborator al ziarului festivalului. Critic de artă și film, el contribuie, de asemenea, în mod regulat la alte structuri pentru promovarea cinema-ului, fotografiei şi artei contemporane.

Mona Nicoară

Regizor de film documentar, producător și scriitor, Mona Nicoară s-a născut în România comunistă și, până în 1989, s-a dedicat poeziei. După Revoluție, s-a implicat în activismul pentru drepturile omului, în organizații ca ACCEPT, Amnesty International, Human Rights Watch și International Gay and Lesbian Human Rights Commission. În 1995 a plecat la Universitatea Columbia din New York, iar în 1997 a intrat în lumea cinematografiei ca producător asociat al filmului Children Underground, distins cu Premiul Special al Juriului la Sundance 2001 și nominalizat la Oscar în același an. În 2005, a regizat și produs Școala Noastră, distins cu Marele Premiu al Juriului la Silverdocs SUA.

Cristi Puiu

Regizor, scenarist şi producător de film de ficțiune, Cristi Puiu are pentru filmul documentar un interes declarat, care transpare în peliculele sale.A debutat cu lungmetrajul Marfa și banii (2001), considerat declanșatorul “noului val” al cinematografiei românești. Este câștigător al trofeului Ursul de aur în 2004 cu scurtmetrajul Un cartuș de Kent și un pachet de cafea și al premiului secțiunii „Un Certain Regard” la Festivalul de Film de la Cannes în 2005, cu Moartea Domnului Lăzărescu, film selectat la peste 50 de festivaluri marcante, câștigător de premii importante și singura peliculă românească inclusă în topul The 500 Greatest Movies of All Time al revistei Empire. În 2010 realizează Aurora, film pentru care semnează regia și scenariul și deține rolul principal. A participat cu scurtmetrajul Das Spektrum Europas la proiectul omnibus Podurile din Sarajevo, coordonat de Jean-Michel Frodon (2014).

Michael Stewart

Antropolog de renume, Michael Stewart îşi desfăşoară activitatea în Europa de Est; ca producător de film, a lucrat cu case de producţie independente şi cu BBC. În prezent este director al festivalului de film documentar Open City Docs Fest de la Londra; lucrează la UCL. Deține titlul de doctor în antropologie socială; își desfășoară activitatea academică la Institutul de Studii Avansate din Budapesta, ca cercetător asociat la School of Public Policy, UCL și la Departamentul de Antropologie al London School of Economics.

Diana Tabakov

Diana Tabakov este șef de achiziții pentru platforma internațională Doc Alliance Films. Este curatoarea programului săptămânal online la DAFilms şi al programelor altor instituţii culturale. Născută în Cehia, a crescut în Malta, unde a trăit până la sfârşitul anilor 90. A studiat filosofie și sociologie la Univerzita Karlova din Praga și a obținut titlul de master la Universitatea de artă din Londra. În Marea Britanie a lucrat la diferite festivaluri de film. Începând din 2009, s-a implicat în proiecte de sprijinire a profesioniștilor de documentar la Institutul de Film Documentar din Praga și a colaborat cu proiectul de formare Ex Oriente Film Workshop şi cu East European Forum.

Eugenia Vodă

Critic de film, autoare a numeroase cronici de cinema în presa românească şi a unor serii de corespondenţe în cotidiene importante, de la festivalurile de film Cannes şi Veneţia. Autoare a volumelor de critică „Planeta Cinema”, „Cinema şi nimic altceva” şi a volumului de interviuri „Scurte întîlniri”. Membră a Federaţiei internaţionale a criticilor de film (FIPRESCI), a făcut parte din juriul FIPRESCI la festivalurile de film de la Veneţia, Tokio, Karlovy Vary. Realizatoare, la Televiziunea Naţională, a emisiunii „Profesioniştii”, cunoscută drept talk-show-ul cultural cu cea mai mare audienţă din România. Premiul pentru critică de film al Uniunii Cineaştilor din România, Premiul pentru cea mai bună emisiune de televiziune al Clubului Român de Presă, premiul pentru excelenţă în comunicare al Mediafax.   

Yang Yonghi

Yang Yonghi s-a născut în Japonia, la Osaka. După absolvirea Universității Coreene din Tokyo, a fost profesoară, actriță de teatru și prezentatoare bilingvă la radio.  A început să facă filme în 1995, realizând mai ales documentare. A lucrat și ca reporter de teren pentru programe TV de ştiri, făcând transmisiuni din Tailanda, Bangladesh, China şi alte ţări asiatice. În 1997 plecat la New York, unde a stat șase ani, timp în care a filmat în diferite comunităţi etnice şi a obţinut masterul în studii de mass-media la New School University din New York.