Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

LiterNet / 19 octombrie 2013

The Act of Killing la Astra Film, 2013

http://agenda.liternet.ro/articol/17388/Florian-Rares-Tileaga/The-Act-of-Killing-la-Astra-Film-2013.html

Florian-RareÅŸ Tileagă    19 octombrie 2013

Pentru că n-am putut vedea nici un film în ultima zi de Astra Film 2013 ÅŸi pentru că The Act of Killing, din penultima zi, a pus capac peste tot (voi spune mai jos de ce, deÅŸi abia mă abÅ£in să nu scriu acum motivele...) aceasta va fi ultima mea cronică despre Astra Film Fest 2013. Un festival cu absolut de toate, în care cel mai mult a contat faptul că am avut acces la realităţi care ne vor rămâne în minte. N-o să pomenesc nimic de minusurile organizatorice ale festivalului, fiindcă nu asta contează când vorbeÅŸti de cinema. Întâlnirea cu filmul e mai mult decât nu ÅŸtiu ce sală improprie, un sound nasol, o locaÅ£ie fără specific etc. Cinema-ul este - ÅŸi o spun nu ca definiÅ£ie, ci ca o concluzie personală după atâtea zile de vizionări - întâlnirea cu poveÅŸti bine spuse, pe care îÅ£i vine sau nu să le spui mai departe.

The Act of Killing (r. Joshua Oppenheimer, Christine Cynn, Anonim, Danemarca, 2012). Nu i se potriveÅŸte nici un sinopsis. Oricât ai încerca să-i cuprinzi esenÅ£a în cuvinte, n-o să poÅ£i. Eventual poÅ£i face un alt documentar despre felul în care e văzut, din sală, acest documentar, pentru că esenÅ£a lui stă în felul în care e spusă povestea pe ecran de-a lungul a 159 de minute, în care totul gravitează în jurul a trei asasini faimoÅŸi din Indonezia. Fiecare are circa 1.000 de crime la activ, comise în anii 1965-1966 la ordinul direct al guvernului condus de Suhartu, ca persecuÅ£ie împotriva comuniÅŸtilor pe care tocmai îi alungase de la putere. "PersecuÅ£ie", însă, e puÅ£in spus. Vorbim de peste două milioane de oameni masacraÅ£i în câteva luni, în toată Indonezia, unde aceÅŸti trei ucigaÅŸi (tineri pe vremea aia) erau vârful de lance al acÅ£iunii de exterminare. Pe lângă ei, alte câteva sute omorau în acelaÅŸi ritm, dar se pare că ăştia trei o făceau cu talent. După 40 de ani, cei trei sunt bine-merci; protejaÅ£i de stat, temuÅ£i de popor, consideraÅ£i eroi de către paramilitarii din Indonezia, asasinii fac ce-i taie capul în această parte a Asiei, unde crima este o frăţie care îi uneÅŸte pe toÅ£i.

Oppenheimer, ca regizor al documentarului, îi invită pe cei trei să vorbească despre crime. Åži acum Å£ine-te bine. Nu doar că vorbesc cu o seninătate care îÅ£i ridică sângele în cap, dar vor să-ÅŸi ilustreze crimele. Fiecare în felul lui. Unuia îi place western-urile ÅŸi filmele poliÅ£iste, altuia musical-urile ÅŸi, uite-aÅŸa, fac adevărate scene de reenactment în care ei înÅŸiÅŸi joacă rolul. Aparent, este o distracÅ£ie pentru ei, dar faptul că au atâta creativitate în reprezentarea crimelor arată fără dubiu că ÅŸi acum au rezerve uriaÅŸe de ură. Cu fiecare reprezentare, ei se "răcoresc" din nou ÅŸi, jucând rolul celor uciÅŸi (dar fără durere, fireÅŸte), se îmbată cu gândul că victimelor le-a fost la fel. Adică uÅŸor. Prin ilustrări, ei de fapt îÅŸi înăbuÅŸe remuÅŸcările, sperând că tonele de crime au fost, totuÅŸi, mai uÅŸoare decât ceea ce au fost cu adevărat.

Dacă i-ai vedea pe stradă pe cei trei asasini, ai zice că-s oameni normali. Poate cam ÅŸmecheri ÅŸi unsuroÅŸi, cam gălăgioÅŸi, dar inofensivi. Abia când deschid gura ÅŸi îÅ£i spun despre capete tăiate ÅŸi gâturi strangulate rămâi mut. Încearcă, acum, să corelezi ÅŸocul ăsta cu imaginea reprezentărilor lor, care sunt de un prost gust ÅŸi de o incultură de-a dreptul greÅ£oase ÅŸi nu vei obÅ£ine nici 10% din efectul devastator al acestui eseu despre sânge, pe nume The Act of Killing. Nici un alt film nu cred că a articulat atât de precis plăcerea de a ucide, care, prin reprezentările celor trei, emană acea urâÅ£enie umană ÅŸi acea atmosferă a limitelor pe care o vezi în cele mai apăsătoare piese din teatrul lui Ionescu ÅŸi Beckett. IeÅŸind de la film, ai impresia că ieÅŸi din iad; repulsia ta, ca spectator, este absolută ÅŸi, culmea, e generată nu de imagini cu crime, ci de ceea se povesteÅŸte despre crime. Imaginarul este, aici, colosal iar cu slabi de îngeri ar trebui să stea deoparte. Pe scurt, film nerecomandabil aproape nimănui, de fapt.

The Act of Killing e un film pe care ÅŸi TIFF 2013 l-a avut pe conÅŸtiinţă. Nu l-am văzut atunci ÅŸi bine am făcut, fiindcă e genul de documentar care, într-un festival de documentare precum Astra Film, pur ÅŸi simplu trage cortina. Nimic, după el, nu mai poate prezenta realitatea mai bântuitor, oricât de rafinat ar fi discursul. De aceea, cred, a fost proiectat la final, ca un fel de lovitură de la capătul tunelului.