Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

LiterNet / 18 octombrie 2013

Forget Me Not la Astra Film, 2013

http://agenda.liternet.ro/articol/17386/Florian-Rares-Tileaga/Forget-Me-Not-la-Astra-Film-2013.html

Florian-RareÅŸ Tileagă     18 octombrie 2013

Nu prea cred în premii ÅŸi, cu atât mai puÅ£in, în simpatia bruscă ÅŸi obligatorie pe care publicul / criticii / Globul Pământesc o arată faţă de câÅŸtigători la un minut după decernare. TotuÅŸi, trebuie să recunosc că abia aÅŸtept să văd cine câÅŸtigă la Astra Film 2013. Am ceva din nerăbdarea participantului ÅŸi încerc, pe ultima sută de metri, să văd în mod nedrept doar filmele din concurs. În plus, prefer să fac în mintea un fel de competiÅ£ie paralelă; adică mă joc ÅŸi eu "de-a premierea" ÅŸi acord trofee imaginare nominalizaÅ£ilor "mei"...

Filmul de mai jos se află în competiÅ£ie, poate e chiar printre favoriÅ£ii la marele premiu. Dar te asigur că asta nu mai contează deloc după ce începe proiecÅ£ia. Poate în cazul altor filme da, e OK să le compari cu alte producÅ£ii, însă aici vorbim de un documentar care e atât de mult despre viaţă ÅŸi despre om, încât nu te mai gândeÅŸti la alte lucruri. E doar un film între filme ÅŸi îl iei ca atare.

Forget Me Not / Nu mă uita (r. David Sieveking, Germania, 2012). E povestea ultimelor luni din viaÅ£a mamei regizorului - Gretel -, bolnavă de Alzheimer, pentru care acesta se întoarce acasă spre a fi cu ea. Dar mama nu-ÅŸi mai recunoaÅŸte nici fiul, nici soÅ£ul; maladia e galopantă ÅŸi în tăvălugul ei mai pâlpâie doar bucăţi de memorie. Documentarul însă dezvoltă un plan paralel, care recuperează pas cu pas identitatea ÅŸi trecutul lui Gretel. Femeia asta cu păr alb, cu privire fixă ÅŸi zâmbet speriat, care stârneÅŸte acum râsete în sală prin boala ei, care încurcă haios treburile ÅŸi zice lucruri total neaÅŸteptate, era altădată un intelectual activ, o emblemă în miÅŸcarea socialistă a anilor '60. Tatăl regizorului este, totodată, o figură esenÅ£ială în film, pentru că de el se leagă trecutul complicat al căsniciei cu Gretel. De fapt, acest documentar intens personal al lui David Sieveking este un fel de recapitulare resemnată, cu zâmbetul pe buze, a tot ceea ce a fost dureros ÅŸi confuz în căsătorie.

Ca sinopsis, Forget Me Not pare ceva plictisitor ÅŸi parcă seamănă cu multe documentare sau filme care vor să stoarcă lacrimi. Dar, ca asociere cu fiul, cu mama, cu tatăl, asociere pe care inevitabil o faci ÅŸtiind că vezi o poveste adevărată, filmul te priveÅŸte personal. Iese din biografia cu nume ÅŸi prenume a personajului ÅŸi te cucereÅŸte, pur ÅŸi simplu, cu deschiderea umană incredibilă de care dovadă familia regizorului. Că plângi sau nu, pe parcurs, contează mai puÅ£in decât că te identifici cu drama ÅŸi că pui preÅ£ pe valorile atât de simplu ilustrate prin îmbrăţişări, prin confesiuni curajoase în faÅ£a camerei, prin relaÅ£ia netrucată de bunătate cu omul bolnav. E unul din puÅ£inele documentare în care oamenii sunt total indiferenÅ£i faţă de prezenÅ£a insistentă a camerei ÅŸi a microfoanelor, chiar dacă filmează fiul.

Pe de altă parte, filmul e frumos. Abundă de încăperi luminoase, de priveliÅŸti cu Alpii elveÅ£ieni, de fotografii vechi, de acorduri de chitară care uÅŸurează receptarea acestui caz, de altfel tulburător. Totodată prin cadraj, prin planuri-secvenţă, prin unghiuri de filmare, documentarul e bine articulat narativ ÅŸi exprimă precis schimbările de situaÅ£ie, apropiindu-se de modul de lucru din cinema-ul de ficÅ£iune. Forget Me Not, din punctul meu de vedere, trebuie Å£inut minte ca unul dintre cele mai directe discursuri despre viaţă, despre cum trebuie protejat binele. Dacă eÅŸti sceptic sau sătul de sentimentalisme, vei fi mai blând după proiecÅ£ie, iar dacă eÅŸti excesiv de sensibil, vei primi o lecÅ£ie despre cum să fii tare. Chiar dacă sună dulceag ce am scris aici, iată că există filme care te surprind ÅŸi te fac mai bun. Da, se poate.