Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Astra Film Festival 2006

Kim Longinotto

Astra Film Fest 2006 prezintă cinci filmele a lui Kim Longinotto în cadrul programului special Femeia- Personaj principal în filmul documentar. Regizoarea britanică şi-a câştigat un renume internaţional datorită sensibilităţii cu care abordează tematici controversate şi este cunoscută pentru complexitatea portretelor pe care le crează în filmele ei.

Chiar dacă e greu de stabilit unde începe şi unde se sfârşeşte genul documentarului în cinematografie, se pot delimita un număr finit de categorii de subiecte pe care acesta le tratează. Documentarul se oferă ca mijloc de exprimare acelora care nu au îndeobşte posibilitatea să-şi facă auzită vocea. Minorităţi de toate felurile, fie ele etnice, religioase, sexuale, culturale etc., oameni care merg împotriva curentului şi refuză conformismul, devin adesea personaje ale filmelor documentare. De multe ori, femeile se încadrează în una (sau mai multe) din categoriile de mai sus. Fără a ajunge în mod necesar în situaţii extreme, viaţa de zi cu zi le supune unei competiţii între sexe care, deocamdată, se desfăşoară după regulile unei lumi predominant masculine.
Obişnuiţii Astra Film Fest se vor bucura de reîntâlnirea cu Kim Longinotto. Programul dedicat problematicii feminine cuprinde cinci filme ale celebrei autoare britanice.

Divorţ în stil iranian

Regizori: Kim Longinotto, Ziba Mir-Hosseini
Producţie: Marea Britanie/ Iran
An: 1998
Durată: 80

Acţiunea se desfăşoară la Curtea Drepturilor Familiei, în Teheran. Sunt urmărite poveştile a trei femei care vor să divorţeze. Jamileh vrea să se despartă de soţul care o bate, Ziba are 16 ani şi vrea să divorţeze de bărbatul ei de 38 de ani. Maryam se luptă pentru custodia celor două fiice ale sale. Filmul prezintă un altfel de Iran. În loc să vadă o ţară a războiului şi a luării de ostatici, spectatorul cunoaşte femei obişnuite care se adresează Curţii în încercarea de a-şi face viaţa mai bună.

Nevasta din Tokyo

Regizori: Kim Longinotto, Claire Hunt
Producţie: Marea Britanie
An: 1976
Durată: 59

Kazuko Hohki se întoarce la Tokyo, împreună cu trupa sa, “Frank Chickens”, după 15 ani petrecuţi în Anglia. Într-o notă de umor sec, filmul o urmăreşte redescoperind Japonia după o lungă absenţă şi îi înregistrează trăirile, prilejuindu-i autoarei o analiză a contrastului dintre atitudinea tradiţionalistă a japonezelor faţă de viaţă şi cea a prietenelor lui Kazuko, care încearcă să trăiască altfel.

Locul de onoare

Regizor: Kim Longinotto
Producţie: Marea Britanie
An: 1976
Durată: 59
Locul de onoare este primul proiect al lui Longinotto, realizat în perioada studenţiei la National School of Television and Film. În adolescenţă, autoarea a trecut prin experienţa unei şcoli-internat, care funcţiona într-un castel vechi şi izolat din Buckinghamshire. Adolescenta Longinotto a avut înţelepciunea să evadeze din acel loc, iar câţiva ani mai târziu avea să se răzbune pentru cele îndurate. În tuşe întunecate, autoarea prezintă şcoala-internat din perspectiva elevelor: un stat în miniatură guvernat de legi aberante, mâncare nedigerabilă şi pedepse absurde. La un an după lansarea filmului, şcoala a fost închisă. Locul de onoare deschide galeria filmelor în care autoarea este preocupată de revolta individului împotriva opresiunii şi a închistării, care au făcut-o celebră.
Băieţii Shinjuku

Regizori: Kim Longinotto, Jano Williams
Producţie: Marea Britanie
An: 1997
Durată: 54
Un film despre dragoste şi despre bărbaţi şi femei. Fundalul acţiunii este un club de noapte New Marilyn, unde animatoarele sunt “onnabe”, adică femei care preferă să se considere şi să fie considerate bărbaţi. Îşi câştigă existenţa lucrând la club, alături de alţi “onnabe”. Clientele clubului se angajează adesea în relaţii cu onnabe, dar persistă teama că o astfel de relaţie nu va rezista presiunii societăţii, care aşteaptă de la o tânără femeie să se căsătorească şi să aibă copii.
Cumnatele

Regizori: Kim Longinotto, Florence Ayisi
Producţie: Marea Britanie
An: 2005
Durată: 104
Manka, o fetiţă de 6 ani, a fugit de acasă, din cauza unei mătuşi care o chinuia. Sonita, o fată de 9 ani, are curajul să-şi acuze vecinul de viol. Amina s-a hotărât să divorţeze. Totul se petrece în Kumba, un orăşel din sud-estul Camerunului. Filmul urmăreşte munca a două femei din sistemul judiciar, ale căror eforturi sunt menite să schimbe în bine viaţa femeilor care se adresează justiţiei. Emoţionant şi tulburător, cel mai recent film al lui Kim Longinotto vorbeşte despre curaj şi despre speranţă.