Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Astra Film Festival 2006 - Juriu

Michal Buchowski

Michal Buchowski este unul dintre cei mai distinşi antropologi din Europa Centrală. Este autor de cărţi şi numeroase articole publicate în reviste internaţionale. Profesor de antropologie la Universitatea din Poznan şi profesor de Studii Comparate Central-europene la Universitatea Europeană Viadrina în Frankfurt pe Oder. Domeniul său de interes ştiinţific acoperă aria ideilor şi a credinţelor, precum şi zona transformărilor sociale şi culturale în Europa Centrală. A fost profesor la universităţile din Kansas şi Berlin, Visiting Professor la Rutgers University în New Brunswick şi Distinguished Visiting Professor la Columbia University New York. Membru al juriului la Astra Film Fest în 2000, 2002 şi 2004.

Sándor Buglya

Profesor la Universitatea Maghiară din Transilvania SAPIENTIA, Cluj Napoca, Secţia de Film şi Studii Media; cineast, regizor, dramaturg la Televiziunea Duna - Budapesta; Director Artistic al Fundaţiei de Film Forum; a regizat peste 400 de filme de scurt metraj, filme experimentale, filme de animaţie şi educaţionale, documentare de ficţiune de lung metraj, filme artistice, programe de televiziune. Autor de publicaţii despre limbajul vizual, video-ul creativ, filmul documentar maghiar; activităţi de formare a profesioniştilor din domeniul filmului.

Giorgio Ficcarelli

Studii de ştiinţe politice, doctorat în Relaţii Economice Internaţionale, studii de istorie a cinematografiei; a organizat festivaluri de film în Republica Cehă, Liban, Belgia, Italia. Este membru activ în comitete din domeniul cinematografiei, susţine cursuri şi publică în reviste de cultură din Italia, Franţa, Republica Cehă şi Ungaria. În prezent este şeful Departamentului de Pre-aderare al Delegaţiei Comisiei Europene în România.

Andrei Gorzo

Unul dintre cei mai apreciaţi tineri critici de film din România; este Asistent la Şcoala Naţională de Film "I.L. Caragiale" din Bucureşti, conduce un seminar de Studii de Film. Gorzo semnează numeroase articole în reviste culturale prestigioase şi susţine cursuri pe diverse tematici ale cinematografiei. Este un apreciat traducător de literatură britanică şi americană. Este câştigătorul Premiului Criticilor de Film din România pentru jurnalism cultural, pe domeniul cinema.

David MacDougall

David MacDougall a jucat un rol esenţial în dezvoltarea filmului etnografic şi a antropologiei vizuale. Ca  regizor, a realizat filme în Africa, Australia, India şi Europa. Filmele sale au câştigat numeroase premii internaţionale, printre care Premiul Cinema du Reel şi Premiul Earthwatch Film. În calitate de teoretician, abordează probleme esenţiale ale relaţiei film - antropologie. Temele prezente în lucrările sale sunt, printre altele, istoria antropologiei vizuale, comentarii pe mai multe subiecte, cum ar fi punct de vedere si subiectivitate, reflexivitate, utilizarea subtitrării, rolul subiectului cinematografic. Membru al juriului la Astra Film Fest în 1998 şi 2000.

Frances Pine

Doctor în Antropologie Socială; Lector al Departamentului de Antropologie Goldsmiths College; Cercetător la Max Planck Institute for Social Anthropology, Halle; este recunoscută pe plan internaţional în domeniul  cercetării perioadei postsocialiste; membru în diferite asociaţii profesionale, membru fondator al Centrului pentru Democraţie şi Societate. A susţinut cursuri la Univeritatea din Cambridge şi la alte universităţi din Europa. Publicaţiile sale includ cărţi şi articole privind cercetările sale din Europa Centrală şi de Est şi fosta Uniune Sovietică. În prezent, preocupările sale în domeniul cercetării se îndreaptă către antropologia din Europa Centrală şi de Est, pe tematicile relaţii de familie, memorie culturală, antropologia copilăriei; antropologia economică; muncă şi emigrare.

Liviu Popescu

Profesor asociat la Universitatea de Jurnalistică din Bucureşti şi la Universitatea Media. A lucrat ca redactor de ştiri pentru mai multe canale de televiziune din România şi ca producător pentru BBC WS. În prezent, este editor şef la Departamentul de Ştiri din cadrul Televiziunii Române.

Cristi Puiu

Regizor şi scenarist, unul dintre cineaştii de mare succes ai noii generaţii de regizori români. Autor de scurt metraje şi filme de ficţiune câştigătoare de premii importante. Preocuparea şi interesul declarat al lui Puiu pentru filmul documentar transpare şi în peliculele de ficţiune pe care le semnează. A câştigat numeroase premii, printre care Un Certain Regard la Cannes, Silver Hugo Special Jury Prize la Festivalul de Film de la Chicago, ambele pentru filmul artistic Moartea Domnului Lăzărescu, şi Ursul de Aur la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin pentru scurt metraj.

Michael Sinclair Stewart

Unul dintre cei mai de seamă antropologi care îşi desfăşoară activitatea în Europa de Est. Ca producător de film, a lucrat cu case de producţie independente şi cu BBC. În prezent este coordonator al programului de formare în antropologie culturală Marie Curie Funded International training program. (vezi http://www.ucl.ac.uk/mariecuriesocanth); Doctor în antropologie socială; Activitate academică la Institutul de Studii din Budapesta, School of Public Policy, UCL; London School of Economics. Membru al juriului la Astra Film Fest în 2004.

Michael Yorke

Documentarist şi profesor de antropologie vizuală. Predă cursuri de Antopologie Vizuală la institute precum LSE, SOAS, Oxford University şi Manchester University Granada Centre. Este membru activ al comitetului Royal Anthropological Institute Film and Festival şi conduce The Oxford Academy of Documentary Film pentru formare academică. Câştigător al mai multor premii pentru documentarele sale de televiziune, printre care The San Francisco Golden Gate Award, două premii Royal Television Society, o nominalizare la BAFTA, premiul UN Environmental, premiul The National Geographic Earthwatch, premiul BBC Asia şi multe altele. (vezi www.oadf.co.uk)