Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Astra Film Festival 2006 - Juriu

Michal Buchowski

Michal Buchowski este unul dintre cei mai distinÅŸi antropologi din Europa Centrală. Este autor de cărÅ£i ÅŸi numeroase articole publicate în reviste internaÅ£ionale. Profesor de antropologie la Universitatea din Poznan ÅŸi profesor de Studii Comparate Central-europene la Universitatea Europeană Viadrina în Frankfurt pe Oder. Domeniul său de interes ÅŸtiinÅ£ific acoperă aria ideilor ÅŸi a credinÅ£elor, precum ÅŸi zona transformărilor sociale ÅŸi culturale în Europa Centrală. A fost profesor la universităţile din Kansas ÅŸi Berlin, Visiting Professor la Rutgers University în New Brunswick ÅŸi Distinguished Visiting Professor la Columbia University New York. Membru al juriului la Astra Film Fest în 2000, 2002 ÅŸi 2004.

Sándor Buglya

Profesor la Universitatea Maghiară din Transilvania SAPIENTIA, Cluj Napoca, Secţia de Film şi Studii Media; cineast, regizor, dramaturg la Televiziunea Duna - Budapesta; Director Artistic al Fundaţiei de Film Forum; a regizat peste 400 de filme de scurt metraj, filme experimentale, filme de animaţie şi educaţionale, documentare de ficţiune de lung metraj, filme artistice, programe de televiziune. Autor de publicaţii despre limbajul vizual, video-ul creativ, filmul documentar maghiar; activităţi de formare a profesioniştilor din domeniul filmului.

Giorgio Ficcarelli

Studii de ÅŸtiinÅ£e politice, doctorat în RelaÅ£ii Economice InternaÅ£ionale, studii de istorie a cinematografiei; a organizat festivaluri de film în Republica Cehă, Liban, Belgia, Italia. Este membru activ în comitete din domeniul cinematografiei, susÅ£ine cursuri ÅŸi publică în reviste de cultură din Italia, FranÅ£a, Republica Cehă ÅŸi Ungaria. În prezent este ÅŸeful Departamentului de Pre-aderare al DelegaÅ£iei Comisiei Europene în România.

Andrei Gorzo

Unul dintre cei mai apreciaÅ£i tineri critici de film din România; este Asistent la Åžcoala NaÅ£ională de Film "I.L. Caragiale" din BucureÅŸti, conduce un seminar de Studii de Film. Gorzo semnează numeroase articole în reviste culturale prestigioase ÅŸi susÅ£ine cursuri pe diverse tematici ale cinematografiei. Este un apreciat traducător de literatură britanică ÅŸi americană. Este câÅŸtigătorul Premiului Criticilor de Film din România pentru jurnalism cultural, pe domeniul cinema.

David MacDougall

David MacDougall a jucat un rol esenÅ£ial în dezvoltarea filmului etnografic ÅŸi a antropologiei vizuale. Ca  regizor, a realizat filme în Africa, Australia, India ÅŸi Europa. Filmele sale au câÅŸtigat numeroase premii internaÅ£ionale, printre care Premiul Cinema du Reel ÅŸi Premiul Earthwatch Film. În calitate de teoretician, abordează probleme esenÅ£iale ale relaÅ£iei film - antropologie. Temele prezente în lucrările sale sunt, printre altele, istoria antropologiei vizuale, comentarii pe mai multe subiecte, cum ar fi punct de vedere si subiectivitate, reflexivitate, utilizarea subtitrării, rolul subiectului cinematografic. Membru al juriului la Astra Film Fest în 1998 ÅŸi 2000.

Frances Pine

Doctor în Antropologie Socială; Lector al Departamentului de Antropologie Goldsmiths College; Cercetător la Max Planck Institute for Social Anthropology, Halle; este recunoscută pe plan internaÅ£ional în domeniul  cercetării perioadei postsocialiste; membru în diferite asociaÅ£ii profesionale, membru fondator al Centrului pentru DemocraÅ£ie ÅŸi Societate. A susÅ£inut cursuri la Univeritatea din Cambridge ÅŸi la alte universităţi din Europa. PublicaÅ£iile sale includ cărÅ£i ÅŸi articole privind cercetările sale din Europa Centrală ÅŸi de Est ÅŸi fosta Uniune Sovietică. În prezent, preocupările sale în domeniul cercetării se îndreaptă către antropologia din Europa Centrală ÅŸi de Est, pe tematicile relaÅ£ii de familie, memorie culturală, antropologia copilăriei; antropologia economică; muncă ÅŸi emigrare.

Liviu Popescu

Profesor asociat la Universitatea de Jurnalistică din BucureÅŸti ÅŸi la Universitatea Media. A lucrat ca redactor de ÅŸtiri pentru mai multe canale de televiziune din România ÅŸi ca producător pentru BBC WS. În prezent, este editor ÅŸef la Departamentul de Åžtiri din cadrul Televiziunii Române.

Cristi Puiu

Regizor ÅŸi scenarist, unul dintre cineaÅŸtii de mare succes ai noii generaÅ£ii de regizori români. Autor de scurt metraje ÅŸi filme de ficÅ£iune câÅŸtigătoare de premii importante. Preocuparea ÅŸi interesul declarat al lui Puiu pentru filmul documentar transpare ÅŸi în peliculele de ficÅ£iune pe care le semnează. A câÅŸtigat numeroase premii, printre care Un Certain Regard la Cannes, Silver Hugo Special Jury Prize la Festivalul de Film de la Chicago, ambele pentru filmul artistic Moartea Domnului Lăzărescu, ÅŸi Ursul de Aur la Festivalul InternaÅ£ional de Film de la Berlin pentru scurt metraj.

Michael Sinclair Stewart

Unul dintre cei mai de seamă antropologi care îÅŸi desfăşoară activitatea în Europa de Est. Ca producător de film, a lucrat cu case de producÅ£ie independente ÅŸi cu BBC. În prezent este coordonator al programului de formare în antropologie culturală Marie Curie Funded International training program. (vezi http://www.ucl.ac.uk/mariecuriesocanth); Doctor în antropologie socială; Activitate academică la Institutul de Studii din Budapesta, School of Public Policy, UCL; London School of Economics. Membru al juriului la Astra Film Fest în 2004.

Michael Yorke

Documentarist ÅŸi profesor de antropologie vizuală. Predă cursuri de Antopologie Vizuală la institute precum LSE, SOAS, Oxford University ÅŸi Manchester University Granada Centre. Este membru activ al comitetului Royal Anthropological Institute Film and Festival ÅŸi conduce The Oxford Academy of Documentary Film pentru formare academică. CâÅŸtigător al mai multor premii pentru documentarele sale de televiziune, printre care The San Francisco Golden Gate Award, două premii Royal Television Society, o nominalizare la BAFTA, premiul UN Environmental, premiul The National Geographic Earthwatch, premiul BBC Asia ÅŸi multe altele. (vezi www.oadf.co.uk)