Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

KamiKaze.ro / 23 octombrie 2012

psd ameninta cu dezmembrarea romaniei

http://www.kmkz.ro/opinii/editorial/psd-ameninta-cu-dezmembrarea-romaniei/

Home   Opinii   Editorial     23 octombrie 2012      Mircea Toma

Mi-am petrecut săptămâna trecută la Sibiu, la a 12-a ediÈ›ie a Astra Film, festivalul internaÈ›ional de film documentar. După atâÈ›ia ani, era normal ca acolo, în inima românismului, să se nască un popor nou – ecranomanii. Poporul ăsta, multietnic, concentrat în trei săli È™i un hol mare din Casa de Cultură a Sibiului, este un popor trădător al marilor valori la care se închină țările de proveniență. Cinici ai cunoaÈ™terii, fanii documentarului de antropologie nu dau doi bani pe sentimente sfinte cum ar fi dragostea de patrie, credinÈ›a în divinități sau în zeități politice. A, asta atât timp cât sentimentele cu pricina nu devin ele însele subiecte de explorare cu o cameră de luat vederi afurisit de insistentă. A fost, ca să mă înÈ›elegeÈ›i, o evadare dintr-o realitate distorsionată de pasiuni politice într-una în care Polul Nord e la nord, iar oamenii È™i-au recâÈ™tigat valoarea lor intrinsecă.

Lovitura dacică. În atmosfera pe care vi-o descrisei s-a petrecut o breșă interesantă. Organizatorii au descoperit – la timp – că anul acesta au fost terminate trei filme care au, tustrele, ca subiect Dacia. O coincidență care i-a convins să dedice o secÈ›iune celor trei produse. Iar proiecÈ›ia filmelor a fost urmată de o dezbatere cu public la care au participat autorii celor trei documentare È™i un moderator. Îmi voi cere scuze dacă am să abandonez doi dintre realizatori pentru a ne putea concentra asupra pericolelor care amenință România. Filmul realizat de scriitorul Daniel Roxin, Dacii – adevăruri tulburătoare, È™i-a confirmat avertismentul din titlu È™i a tulburat zdravăn audienÈ›a.

Este posibil ca voi să fiÈ›i dintre cei aproape un milion de utilizatori care aÈ›i văzut deja filmul pe YouTube. Eu nu È™tiam nimic despre adevărurile tulburătoare, aÈ™a că m-am tulburat la faÈ›a locului. Filmul creÈ™te ca un vlăstar armonios din trunchiul protocronismului, continuând teza formulată de Napoleon Săvescu: „Noi nu suntem urmaÈ™ii Romei“. Noutatea, pentru mine, a fost apariÈ›ia în colajul de date lingvistice È™i istorice a unor cercetări de paleobiologie conform cărora bucureÈ™tenii È™i ploieÈ™tenii seamănă mai mult cu grecii È™i bulgarii decât cu italienii.

Filmul este o colecÈ›ie de mărturii, în faÈ›a noastră succedându-se mai mulÈ›i deÈ›inători de adevăruri pe care ei ni le spun, iar noi le credem. Nucleul dur al specialiÈ™tilor în tracomanie este format din redutabili militari în rezervă: generalul în rezervă Mircea Chelaru (fost È™ef al Marelui Stat Major al Armatei Române), profesorul doctor Mihai Popescu (Biblioteca Militară NaÈ›ională), Nicolae Spiroiu, fost ministru al Apărării.

România ocupă Italia. AÈ™a cum arată azi, detaÈ™amentul tracomanilor are toate datele pentru a reaÈ™eza istoria la locul ei. Nu putem rămâne la nesfârÈ™it condamnaÈ›i la identitatea de urmaÈ™i. Roma trebuie să plătească milenara uzurpare de titlu, aÈ™a că e vremea ca Italia să fie, în sfârÈ™it, pusă la punct de românii cu sânge de trac. Și dacă de bunăvoie nu se va putea, atunci e bine să se È™tie că avem la dispoziÈ›ie iscusinÈ›a militară a generalului Chelaru.

„CredeÈ›i că dacii se trag din maimuță?“ a fost o întrebare adresată din sală realizatorului Daniel Roxin. A refuzat să răspundă unei ironii, ceea ce este o dovadă surprinzătoare de bun-simÈ›. Ceea ce m-a tulburat, însă, a fost tumultul de furie al unei consistente părÈ›i a publicului: era plin de traci în sală. Veniseră special pentru a-È™i consuma credinÈ›a în traci. Ar fi de râs sau, dacă eÈ™ti antropolog, de explorat. Dar, ca trăitor în România, m-a trecut fiorul cel rece. Politic, teoriile protocroniste au fost valorificate de legionari È™i, apoi, de CeauÈ™escu.

VotaÈ›i cu tracii, dacii mei! Patologia protocronistă este, poate, cel mai vesel simptom al unei boli, din păcate, periculoase: populismul. Se apropie luna noiembrie, partidele care se vor lansa în cursă È™i-au epuizat proiectele: nimeni nu mai are ce să promită, toÈ›i È™i-au vândut de mai multe ori gogoÈ™ile electorale È™i se vor feri ca de dracu’ să le amintească alegătorilor că i-au minÈ›it. Pe ultima sută, până È™i Dan Diaconescu a reuÈ™it să promită ceva gogonat rău. În asemenea situaÈ›ii, politicienii recurg la moneda neperisabilă a populismului naÈ›ionalist. Dan Șova a scăpat o negare a Holocaustului È™i a devenit ministru (ah, mă roagă să menÈ›ionez că È™i-a cerut scuze, deci luaÈ›i act). Bogdan Iancu a prins o propoziÈ›ie a unui ungur È™i a ieÈ™it, în vară, cu un comunicat foarte popular: „Ungaria îÈ™i dezvăluie planurile pentru România: revizuirea graniÈ›elor È™i ruperea Transilvaniei de È›ară“ (până È™i reprezentantul partidului naÈ›ionalist extremist din Ungaria Jobbik a declarat – cu regret – că revizuirea graniÈ›elor în actuala Europă nu mai este o È›intă realistă). Bogdan Iancu este prim-vicepreÈ™edinte al PSD. Pericolele abia au început să ameninÈ›e țăriÈ™oara. FiÈ›i vigilenÈ›i!