Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Istoric

În 2009, ASTRA FILM a creat ASTRA FILM JUNIOR, programul educaţional pentru copii, din necesitatea unei educaţii prin imagine puţin existente în România şi din dorinţa de a oferi un program de calitate ca o alternativa la programele TV care încearcă transformarea publicului urmând conceptul „devin ceea ce văd”. ASTRA FILM oferea astfel o premieră naţională: ASTRA FILM JUNIOR, un program de documentare pentru copii.

În 2010, am lărgit acest program adresându-ne şi liceenilor care au răspuns afirmativ iniţiativei noastre. Dovada: peste 10.000 de elevi, din tot judeţul Sibiu, au participat la primele două ediţii AFJ. Astfel, ASTRA FILM JUNIOR a devenit un festival de sine stătător.

Programul Astra Film Junior 2010 s-a desfăşurat în două etape: 6-11 septembrie când a avut loc Tabăra de film de animaţie şi 13-15 octombrie când au avut loc proiecţii de film documentar pentru elevii de şcoală primară şi liceeni.

ASTRA FILM JUNIOR 2011 a propus un program complex:

- un proiect pilot adresat preşcolarilor.

- elevilor de şcoală primară, 2 seriale documentare de succes “Dimineţile lumii” - descoperirea unor noi culturi si civilizaţii - şi „Cum se fabrica”- descoperirea modului în care sunt fabricate produsele din viata de zi cu zi, un concurs de desen, cu desene inspirate din filmele vizionate, cu premii constând în cărţi educative de la Editura Corint Junior.

- liceenilor, prezentarea Campaniei Discovery „Oricine poate fi erou”, realizată de doamna Ada Roseti, Channel Director Europa de Sud-Est; proiecţia unui film care prezintă o şcoală inedită din Anglia, Summerhill, unde dezvoltarea emoţionala a copiilor e pe primul plan, lecţiile pe al doilea, proiecţie urmată de discuţii şi dezbateri pe tema "şcoala ideală", moderate de Răzvan Pop, lider de tineret.

Ca urmare a succesului programului AFJ 2011, ASTRA FILM JUNIOR a devenit una dintre cele mai de amploare activităţi educaţionale extraşcolare, proiectul AFJ fiind solicitat să fie desfăşurat la nivel naţional în aprilie 2012, în cadrul programului „Şcoala altfel”, la Bucureşti, Timişoara, Cluj, Iaşi (având co-organizatori în aceste oraşe toate Institutele Franceze din ţară) şi Deva.

Până în prezent, s-au organizat trei ediţii de succes, la care au participat, în total, aproximativ 25.000 de elevi.

Astra Film Junior a fost premiat anul acesta la Gala Societăţii Civile, obţinând locul II la secţiunea Educaţie, Învăţământ, Cercetare din 24 de proiecte naţionale înscrise.

ASTRA FILM JUNIOR este singurul program de educaţie vizuală prin film documentar din România dedicat copiilor şi adolescenţilor.