Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Despre AF Junior 2012

Cea de-a IV-a ediţie a Festivalului de film documentar pentru copii şi adolescenţi, ASTRA FILM JUNIOR, laureat al Galei Societăţii Civile în 2012 la secţiunea Educaţie, Învăţământ, Cercetare, va avea loc între 15 şi 18 octombrie 2012.

În 2009, ASTRA FILM a creat ASTRA FILM JUNIOR, programul educaţional pentru copii, din necesitatea unei educaţii prin imagine puţin existente în România şi din dorinţa de a oferi un program de calitate ca o alternativa la programele TV care încearcă transformarea publicului urmând conceptul „devin ceea ce văd”.

ASTRA FILM JUNIOR a devenit una dintre cele mai de amploare activităţi educaţionale extraşcolare, proiectul AFJ fiind solicitat să fie desfăşurat la nivel naţional în aprilie 2012, în cadrul programului „Şcoala altfel”, la Bucureşti, Timişoara, Cluj, Iaşi (având co-organizatori în aceste oraşe toate Institutele Franceze din ţară) şi Deva.

ASTRA FILM JUNIOR este singurul program de educaţie vizuală prin film documentar din România dedicat copiilor şi adolescenţilor. Până în prezent, la Festivalul Astra Film Junior au participat, în total, aproximativ 25.000 de elevi.

Ediţia de anul acesta a ASTRA FILM JUNIOR are noi dimensiuni educative faţă de ediţia precedentă. Pe lângă educaţie vizuală, cinematografică şi culturală, la AFJ 2012, elevii vor avea parte şi de educaţie ecologică prin filmul documentar. Participanţii vor dobândi noţiuni primare privind interacţiunea oamenilor cu mediul şi despre cum apar şi cum pot fi rezolvate problemele legate de APĂ la nivel global.

Ediția din acest an se adresează următoarelor categorii de vârstă : elevilor de școală primară, elevilor de gimnaziu și liceenilor.

ASTRA FILM JUNIOR 2012 propune:

Pentru elevii de școală primară (15-18 octombrie 2012, 8:30-9:30, la Casa de Cultură a Sindicatelor Sibiu, Sala John Marshall) și pentru elevii de gimnaziu (15-18 octombrie 2012, 10:00-11:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor Sibiu, Sala Mircea Săucan), vor fi prezentate două seriale de succes având ca temă APA:

   - ESPERANTO, COPIII APEI (4x26’) producție GEDEON PROGRAMMES FRANȚA, 2012 – film documentar prezentat în premieră în România, fiind lansat în Franța în 22 martie anul acesta, de ziua mondială a apei (pentru a înlesni înţelegerea filmelor de către cei mici, filmele vor fi dublate în limba română).

   - CUM SE FABRICĂ? (4x24’) producție MAJ PRODUCTIONS CANADA – vom prezenta episoade care abordează și teme legate de APĂ  (filme dublate în limba română).

Proiectul urmăreşte şi îndemnarea copiilor să vizioneze filme documentare în sistem de cinematograf;

   - Un concurs de desene pentru copiii de școală primară, pe tema apei  (învăţătoarele/învăţătorii de la clasă sunt rugaţi să ne sprijine în această acţiune permiţând ca în timpul orei de desen să fie realizate desenele pentru concurs - a se vedea Regulamentul concursului de desen) și un concurs de mesaje ecologice (a se vedea Regulamentul concursului de mesaje) privind protecția apei, pentru elevii de gimnaziu – desene și mesaje care se primesc doar în peturi BUCOVINA de 0,5 în ideea de a recicla sticlele de apă date copiilor la Festival și de a-i implica într-un proiect numit ReciclART – de construire a unor obiecte de artă realizate din peturi

Pentru cele mai reuşite desene și mesaje, vor fi acordate premii constând în cărţi educative pentru copii, de la Editura Corint Junior și rucsacuri de la S.C. RIO BUCOVINA S.R.L..

Pentru liceeni (18 octombrie 2012, 12:00-14:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor Sibiu, Sala John Marshall)

   - Un program DISCOVERY – prezentarea proiectului "Școala Discovery" realizată de doamna Ada Roseti, Channel Director Europa de Sud-Est, Discovery Networks CEEMEA;

   - Proiecția filmului CHEMERICAL – redefining clean for a new generation (Andrew Nisker, Canada, 2009, 50 min), care vorbește despre toxicitatea chimicalelor conținute de produsele cosmetice și de detergenții pentru curățenie și menaj.

Proiecţia filmului va fi urmată de discuţii cu unul dintre personajele principale din film.