Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Istoric

În 2009, ASTRA FILM a creat ASTRA FILM JUNIOR, programul educaţional pentru copii, din necesitatea unei educaţii prin imagine puţin existente în România şi din dorinţa de a oferi un program de calitate ca o alternativa la programele TV care încearcă transformarea publicului urmând conceptul „devin ceea ce văd”. ASTRA FILM oferea astfel o premieră naţională: ASTRA FILM JUNIOR, un program de documentare pentru copii.

În 2010, am lărgit acest program adresându-ne şi liceenilor care au răspuns afirmativ iniţiativei noastre. Dovada: peste 10.000 de elevi, din tot judeţul Sibiu, au participat la primele două ediţii AFJ. Astfel, ASTRA FILM JUNIOR a devenit un festival de sine stătător.

Programul Astra Film Junior 2010 s-a desfăşurat în două etape: 6-11 septembrie când a avut loc Tabăra de film de animaţie şi 13-15 octombrie când au avut loc proiecţii de film documentar pentru elevii de şcoală primară şi liceeni.

ASTRA FILM JUNIOR 2011 a propus un program complex:

- un proiect pilot adresat preşcolarilor.

- elevilor de şcoală primară, 2 seriale documentare de succes “Dimineţile lumii” - descoperirea unor noi culturi si civilizaţii - şi „Cum se fabrica”- descoperirea modului în care sunt fabricate produsele din viata de zi cu zi, un concurs de desen, cu desene inspirate din filmele vizionate, cu premii constând în cărţi educative de la Editura Corint Junior.

- liceenilor, prezentarea Campaniei Discovery „Oricine poate fi erou”, realizată de doamna Ada Roseti, Channel Director Europa de Sud-Est; proiecţia unui film care prezintă o şcoală inedită din Anglia, Summerhill, unde dezvoltarea emoţionala a copiilor e pe primul plan, lecţiile pe al doilea, proiecţie urmată de discuţii şi dezbateri pe tema "şcoala ideală", moderate de Răzvan Pop, lider de tineret.

Ca urmare a succesului programului AFJ 2011, ASTRA FILM JUNIOR a devenit una dintre cele mai de amploare activităţi educaţionale extraşcolare, proiectul AFJ fiind solicitat să fie desfăşurat la nivel naţional în aprilie 2012, în cadrul programului „Şcoala altfel”, la Bucureşti, Timişoara, Cluj, Iaşi (având co-organizatori în aceste oraşe toate Institutele Franceze din ţară) şi Deva.

Astra Film Junior a fost premiat în 2012 la Gala Societăţii Civile, obţinând locul II la secţiunea Educaţie, Învăţământ, Cercetare din 24 de proiecte naţionale înscrise.

Ediţia din 2012  a ASTRA FILM JUNIOR a avut noi dimensiuni educative faţă de ediţia precedentă. Pe lângă educaţie vizuală, cinematografică şi culturală, la AFJ 2012, elevii au avut parte şi de educaţie ecologică prin filmul documentar. Participanţii au dobândit noţiuni primare privind interacţiunea oamenilor cu mediul şi despre cum apar şi cum pot fi rezolvate problemele legate de APĂ la nivel global.

ASTRA FILM JUNIOR 2012 a propus:

Pentru elevii de școală primară și pentru elevii de gimnaziu, două seriale de succes având ca temă APA:

   - ESPERANTO, COPIII APEI (4x26’) producție GEDEON PROGRAMMES FRANȚA, 2012 – film documentar prezentat în premieră în România, fiind lansat în Franța în 22 martie 2012, de ziua mondială a apei (filme dublate în limba română).

   - CUM SE FABRICĂ? (4x24’) producție MAJ PRODUCTIONS CANADA – episoade care abordează și teme legate de APĂ  (filme dublate în limba română).

   - Un concurs de desene pentru copiii de școală primară, pe tema apei și un concurs de mesaje ecologice privind protecția apei, pentru elevii de gimnaziu – desene și mesaje care s-au primit doar în peturi BUCOVINA de 0,5 în ideea de a recicla sticlele de apă date copiilor la Festival și de a-i implica într-un proiect numit ReciclART – de construire a unor obiecte de artă realizate din peturi

Pentru liceeni

   - Un program DISCOVERY – prezentarea proiectului "Școala Discovery" realizată de un reprezentant Channel Director Europa de Sud-Est, Discovery Networks CEEMEA;

   - Proiecția filmului CHEMERICAL – redefining clean for a new generation (Andrew Nisker, Canada, 2009, 50 min), care vorbește despre toxicitatea chimicalelor conținute de produsele cosmetice și de detergenții pentru curățenie și menaj.

ASTRA FILM JUNIOR a devenit una dintre cele mai de amploare activităţi educaţionale extraşcolare. Din 2012, Festivalul Astra Film Junior a fost solicitat să se desfăşoare de 2 ori şi la nivel naţional în săptămâna dedicată activităţilor naţionale extraşcolare. Dacă în 2012 AF Junior s-a desfăşurat în 6 oraşe, în 2013 s-a desfăşurat în 21 de localităţi din România sub numele de Astra Film Junior ON TOUR (alături de Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi, Deva şi Sibiu unde s-a desfăşurat în 2012, ASTRA FILM JUNIOR a ajuns în 2013 şi la elevii din Alba Iulia, Piteşti, Ploieşti, Braşov, Băicoi, Bucov, Măgurele, Mediaş, Seliştat, Horezu, Râmnicu Vâlcea, Târgu Jiu, Baia Mare şi Abrud). Acest lucru a fost posibil şi datorită unui parteneriat foarte valoros şi de prestigiu cu Institutului Francez care a solicitat ca programul Astra Film Junior Sibiu să se desfăşoare şi în centrele sale din ţară.

ASTRA FILM JUNIOR este singurul program de educaţie vizuală prin film documentar din România dedicat copiilor şi adolescenţilor. Până în prezent, la Festivalul Astra Film Junior au participat zeci de mii de elevi.

Menţionăm că, începând cu această ediţie, Ministerul Educaţiei Naţionale este partener ASTRA FILM JUNIOR.

ASTRA FILM JUNIOR 2013 are ca temă JOCUL – atât de necesar dezvoltării lor psihologice, sociale, emoţionale, fizice şi cognitive. Astra Film Junior propune copiilor ca, prin intermediul filmului documentar, să afle mai multe despre cum se joaca copiii din lumea întreagă, dar şi despre cum sunt realizate jucăriile.