Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

AF Junior 2013

ASTRA FILM JUNIOR 2013, ediţia a V-a

Cea de-a V-a ediţie ASTRA FILM JUNIOR, Festivalul de film documentar pentru copii şi adolescenţi laureat al Galei Societăţii Civile în 2012 la secţiunea Educaţie, Învăţământ, Cercetare, va avea loc între 14 şi 17 octombrie 2013 la Sibiu, în cadrul ediţiei aniversare 20 de ani de ASTRA FILM FESTIVAL - Festivalul internaţional de film documentar, unul dintre cele mai prestigioase şi mai interesante festivaluri de film din Europa, cel mai vechi festival internaţional din ţară

Programul educaţional pentru copii, ASTRA FILM JUNIOR, a fost iniţiat în 2009 de ASTRA FILM FESTIVAL, din necesitatea unei educaţii prin imagine puţin existente în România şi din dorinţa de a oferi un program de calitate ca o alternativa la programele TV care încearcă transformarea publicului urmând conceptul „devin ceea ce vad”. 

ASTRA FILM JUNIOR a devenit una dintre cele mai de amploare activităţi educaţionale extraşcolare. Din 2012, Festivalul Astra Film Junior a fost solicitat să se desfăşoare de 2 ori şi la nivel naţional în săptămâna dedicată activităţilor naţionale extraşcolare. Dacă în 2012 AF Junior s-a desfăşurat în 6 oraşe, în 2013 s-a desfăşurat în 21 de localităţi din România sub numele de Astra Film Junior ON TOUR (alături de Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi, Deva şi Sibiu unde s-a desfăşurat în 2012, ASTRA FILM JUNIOR a ajuns în 2013 şi la elevii din Alba Iulia, Piteşti, Ploieşti, Braşov, Băicoi, Bucov, Măgurele, Mediaş, Seliştat, Horezu, Râmnicu Vâlcea, Târgu Jiu, Baia Mare şi Abrud). Acest lucru a fost posibil şi datorită unui parteneriat foarte valoros şi de prestigiu cu Institutului Francez care a solicitat ca programul Astra Film Junior Sibiu să se desfăşoare şi în centrele sale din ţară.

ASTRA FILM JUNIOR este singurul program de educaţie vizuală prin film documentar din România dedicat copiilor şi adolescenţilor. Până în prezent, la Festivalul Astra Film Junior au participat zeci de mii de elevi.

Menţionăm că, începând cu această ediţie, Ministerul Educaţiei Naţionale este partener ASTRA FILM JUNIOR.

ASTRA FILM JUNIOR 2013 are ca temă JOCUL – atât de necesar dezvoltării lor psihologice, sociale, emoţionale, fizice şi cognitive. Astra Film Junior propune copiilor ca, prin intermediul filmului documentar, să afle mai multe despre cum se joaca copiii din lumea întreagă, dar şi despre cum sunt realizate jucăriile.

Ediţia din acest an se adresează următoarelor categorii de vârstă : elevilor de şcoală primară, elevilor de gimnaziu şi liceenilor.

ASTRA FILM JUNIOR 2013 propune:

Pentru elevii de şcoală primară (14-17 octombrie 2013, 8:30-9:30, la Casa de Cultură a Sindicatelor Sibiu, Sala John Marshall) şi pentru elevii de gimnaziu (14-17 octombrie 2013, 10:00-11:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor Sibiu, Sala Mircea Săucan), vor fi prezentate trei seriale de succes având ca temă JOCUL:

  - HAI SĂ NE JUCĂM! (4x13’) producţie MARATHON FRANŢA – film documentar care prezintă cum se joaca copiii din lumea întreaga (pentru a înlesni înţelegerea filmelor de către cei mici, filmele vor fi dublate în limba română).

- HAI SĂ DANSĂM! (4x13’) producţie MARATHON FRANŢA – pentru că în limba română, „joc” înseamnă activităţi distractive, dar şi dans popular - emblemă vie a unei ţări şi a unei culturi -, Astra Film Junior propunem şi o călătorie în 4 colţuri ale Pământului, ghidaţi de copiii de acolo, care ne vor prezenta frumuseţea dansului lor tradiţional pe care îl preţuiesc şi îl învaţă (pentru a înlesni înţelegerea filmelor de către cei mici, filmele vor fi dublate în limba română).

- CUM SE FABRICĂ?  (4x24’) producţie MAJ PRODUCTIONS CANADA – casa de producţie canadiană MAJ PRODUCTIONS a pus la dispoziţia Festivalului ASTRA FILM JUNIOR 2013 episoade ale binecunoscutului serial „CUM SE FABRICĂ?” ce conţin măcar un subiect legat de jocuri/jucării (filme dublate în limba română).

Proiectul urmăreşte şi îndemnarea copiilor să vizioneze filme documentare în sistem de cinematograf

- un concurs de desen al clasei pentru copiii de şcoală primară, intitulat JOCUL PREFERAT AL CLASEI MELE (a se vedea Regulamentul concursului de desen al clasei). Pentru cele mai reuşite desene, vor fi acordate premii constând în 4 seturi complexe LEGO CHIMA, la care va fi premiată câte o clasă de la clasa I până la a IV-a. Vom propune ca aceste jocuri să fie puse mereu la dispoziţia copiilor în programul “after school”.

- un concurs de desene individuale pentru copiii de şcoală primară, intitulat „Jocul meu favorit”  (învăţătoarele/învăţătorii de la clasă sunt rugaţi să ne sprijine în această acţiune permiţând ca în timpul orei de desen să fie realizate desenele pentru concurs - a se vedea Regulamentul concursului de desene individuale). Pentru cele mai reuşite desene, vor fi acordate premii constând în cărţi educative pentru copii, de la Editura Corint Junior şi jucării.

Pentru liceeni (17 octombrie 2013, 12:00-14:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor Sibiu, Sala John Marshall):

- Proiecţia filmului Facebook foolies (Geoff  D'Eon, Canada, 2011, 52 min.), care vorbeşte despre capcanele Facebook-ului şi cum trebuie ele evitate.

- Prezentarea proiectului-concursul, 48 for teens, de realizare a unui film de scurt metraj în 48 de ore, concurs adresat liceenilor din Sibiu. Vor fi proiectate cele 10 filme ce au fost realizate de elevii câtorva licee din Sibiu, la prima ediţie 48 for teens din perioada 17-19 mai 2013. Tema filmelor primei ediţii a fost Ce-aţi face dacă aţi mai avea o singură zi de trăit ?