Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

HotNews.ro / 27 octombrie 2011

VIDEO Csilla Kato, selectioner la ASTRA Film Fest: "Invitam spectatorii sa guste documentarul de autor, dar si alte genuri de documentar"

http://www.hotnews.ro/stiri-film-10545271-video-csilla-kato-selectioner-astra-film-fest-invitam-spectatorii-guste-documentarul-autor-dar-alte-genuri-documentar.htm 

de Iulia Blaga HotNews.ro

Joi, 27 octombrie 2011, 21:26 Actualitate | Film

Stiati ca la ASTRA Film Fest se poate vedea toata productia romaneasca de documentar din ultimii doi ani cu o singura exceptie? Intr-un interviu video, Csilla Kato, unul dintre cei doi selectioneri ai festivalului, a explicat pentru HotNews.ro care sunt punctele forte ale selectiei din acest an si cum s-au ales 100 de filme din 1000 inscrise.

Csilla Kato este al doilea om in festival dupa directorul Dumitru Budrala si se ocupa de programele paralele, alcatuind alaturi de Dumitru Budrala selectia celei de-a XI-a editii.

Iata ce a declarat ea pentru HoNews.ro legat de conceptul festivalului si highlight-urile din acest an, in afara celor spuse in inregistrarea video:

"Am gandit programul celor 100 de filme astfel incat sa venim in intampinarea mai multor feluri de spectatori. Practic, ceea ce am schimbat in program - pe langa competitia de care am amintit in interviul video, sunt programele speciale. De ce? Pentru ca invitam cat mai multi spectatori sa guste documentarul de autor, dar si alte genuri de documentar.
Am continuat insa partea educationala. De-a lungul celor 18 ani, festivalul a fost vizitat de studenti din toata Romania. Acum avem inscrisi la masterclass 90 studenti de la stiinte sociale, film, jurnalistica si comunicare din toate centrele universitare din tara, dar si din Europa. Sunt foarte antrenati in discutiile de dupa, ceea ce e un semn ca ne-am organizat foarte bine.
Am creat in acest an si un program pentru publicul larg din Sibiu - eco CinematogrAFF - cu patru filme pe tematica ecologista, mai ales despre agricultura organica vs agricultura industriala, respectiv alimentatia si toate problemele legate de productia alimentara industriala. Vom avea si un targ traditional, iar duminica seara incheiem programul cu un film in premiera despre parintele Arsenie Boca realizat de Nicolae Margineanu, "Parintele Arsenie Boca, omul lui Dumnezeu" (80 minute, 2011).
Un alt punct important e un program special dedicat documentarului de investigatie, gen care ori e gresit inteles, ori gresit folosit, ori nefolosit cu totul in Romania. Va fi  proiectat filmul "Comertul sexual cu copii", regizat de Liviu Tipurita, un sibian care traieste de 10 ani in Anglia, unde a lucrat cu televiziunea BBC Channel 4. El face documentare de investigatie pe formatul BBC Channel 4 pe care le vinde in toata lumea, majoritatea subiectelor fiind legate de Romania. 
Acest film e din 2003, a luat mai multe premii, iar dupa ce a fost prezentat in SUA a fost invitat la talkshowul lui Oprah Winfrey. Vom avea fi un Q &A dupa proiectie si  pe urma o masa rotunda cu invitati de la televiziunile TVR si ProTV (realizatori care au facut documentar sau reportaj de investigatie). 
Scopul e de a vedea cum se face azi documentar de investigatie in Romania  si care a fost rezultatul campaniilor de pana acum. Liviu spune ca in Anglia, unde acest gen de documentar e la el acasa, de cand e prezentat filmul lui si pana cand politia, politicienii incepe sa actioneze trec cateva minute. 
E prima oara cand Liviu Tipurita arata in Romania un film facut de el in Anglia, desi filmele lui au fost aratate in toata lumea.  Eu cand am vazut "Comertul sexual cu copii", am fost bolnava o luna. 
Ideea mesei rotunde a venit si din pricina filmului "Votul meu", singurul documentar romanesc ale carei drepturi nu le-am putut obtine pentru Romania si care e un documentar observational despre campania electorala din 2004 intr-un sat din sudul tarii. In Romania, daca cineva reuseste sa intre in relatie cu subiectul, e suficient sa faca un documentar observational fara multe metode de investigatie care cer si bani, fiindca toata lumea va intelege."

Festivalul programeaza azi, 27 octombrie, mai multe filme romanesti, printre care: "Scoala noastra" de Mona Nicoara si Miruna Coca-Cozma, "24 galeti, 7 soareci, 18 ani" de Marius Iacob, "Calatorie dus-intors" de Mirel Bran si Jonas Mercier, "Vanatorul de securisti" de Mirel Bran si Jonas Mercier, "TVT (Toata viata)" de Alexandru-Ioan Boariu, "Mama Roma" de Alexandru Petru Badelita, "Femei pe panza" de Otilia Babara, "Cateva lucruri despre Ana" de Diana Munteanu, "Va doare capul?" de Cornel Mihalache si Edit Bereczki, "Victoria" de Ana Vlad si Adi Voicu, "Singur acasa - o tragedie romaneasca" de Ionut Carpatorea si "Noi doi" de Claudiu Mitcu. 
Filmele romanesti participa in trei sectiuni: Competitie Romania, Competitie Student si Made in Romania.

REFERINTE    ASTRA Film Fest: Primul documentar gay din Romania, tara dupa Revolutie si cum faci un festival de film la Sibiu fara un cinematograf ca lumea 

689 vizualizari