Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

HotNews / 21 octombrie 2013

Festivalul de film documentar Astra 2013

VIDEO INTERVIU Antropologul britanic Michael Stewart: Putem afirma ca Romania are o cinematografie documentara puternica

http://www.hotnews.ro/stiri-film-15852892-video-interviu-antropologul-britanic-michael-stewart-putem-afirma-romania-are-industrie-documentara-puternica-aflata-crestere.htm 

de Narcis Anton     HotNews.ro  Luni, 21 octombrie 2013, 9:08 Actualitate | Film

Renumitul antropolog si producator britanic, Michael Stewart, a discutat in cadrul unui interviu acordat HotNews.ro despre filmele documentare inscrise la sectiunile "Europa Centrala si de Est" si "Student", mentionand ca filmele documentare romanesti sunt din ce in ce mai bune. In plus, a subliniat faptul ca fara o finantare si un sprijin real din partea institutiilor statului, creatorilor de filme documentare din Romania le va fi din ce in ce mai greu sa tina pasul cu productiile internationale.


R: Ati facut parte din juriu inca de la inceputul Festivalului Astra Sibiu, din 1993. Care este parerea dvs. despre industria documentaristica din Romania?

Michael Stewart: Sunt foarte multi tineri talentati care lucreaza in aceasta industrie. Este o industrie noua, dar le lipseste suportul institutional care i-ar ajuta sa faca documentare. Nu au suport din partea televiziunilor, din partea ministerelor si este foarte dificil in aceste conditii sa faci un film documentar. Creatorilor tineri de filme le este mult mai greu, de cele mai multe ori trebuie sa faca filmul din proprii bani, fara a avea un suport si asta face viata foarte, foarte grea.

R: Anul acesta ati jurizat sectiunile "Europa Centrala si de Est" si "Student". Ce parere aveti despre filmele inscrise la aceste sectiuni?

Michael Stewart: Am avut o competitie puternica la sectiunea "Student". Organizatorii festivalului au incercat sa gaseasca filme studentesti din tari care nu sunt reprezentate la festivaluri mari internationale. Asa ca am avut filme foarte frumoase din Ucraina, de exemplu, si sunt sigur ca in mod normal nu vezi asa ceva in alta parte. Iar unele filme studentesti au avut o calitate foarte buna, adica nu au fost chiar filme studentesti, erau clar filme in care se distingea vocea autorului si stilul regizorului. Iar la categoria "Europa Centrala si de Est" toate au fost foarte bune. Membrii juriului nu cadeau de acord care din filme este mai bun. A fost o sectiune foarte competitiva, incluzand filmele facute de romani care locuiesc in Germania samd. Au fost o arie mare de stiluri, o arie mare de moduri prin care au fost facute filmele.



R: Povestiti-ne cate ceva despre proiectele personale. Stim ca aveti o lucrare despre filmul documentar romanesc.

Michael Stewart: Am un mic eseu pentru o carte care va fi publicata in Romania si care va urmari diferitele aspecte ale documentarului romanesc. Ma uit la provocarile pe care oamenii trebuie sa le infrunte: lipsa banilor, lipsa sprijinului din partea institutiilor ceea ce inseamna ca e dificil pentru un regizor de documentare roman sa ceara ajutor international. Deci m-am uitat la  principalii autori de filme documentare din ultimii 20 de ani. Dar peste toate, putem afirma ca Romania are o industrie documentara puternica si aflata in crestere. Dar ma uit in special si la filmele care au ca subiect populatia rroma, si in special, filmul facut de directorul festivalului (Dumitru Budrala n.r.), "Blestemul ariciului", multa lume fiind de parere ca este unul dintre cele mai bune, daca nu cel mai bun, film despre populatia rroma, din Europa. Deci este o realizare frumoasa pentru industria documentara din Romania.

R: Cum este vazut filmul documentar romanesc in afara granitelor?

Michael Stewart: Festivalul este foarte global, iar asta este o caracteristica aparte a festivalului. Anul acesta un director de festivaluri documentare din Johannesburg, Africa de Sud, este in juriu cu mine. Anii trecuti au fost producatori de film din Indonezia, Australia, SUA, America de Sud. Cred ca asta este o caracteristica distincta pentru festival si cred ca este un festival foarte popular. Lumea vine de peste tot in Europa si asta este o mare realizare pentru directorul festivalului, domnul Budrala.

R: Cum vedeti festivalul Astra peste alti 20 de ani?

Michael Stewart: E o intrebare foarte grea. Festivalurile au din ce in ce mai mare importanta datorita internetului. Multi vizualizeaza filme in particular, pe calculator, iar ideea de a avea un loc unde poti sa te intalnesti cu alti oameni si sa vorbesti despre filme devine mult mai importanta. Si sunt sigur ca va creste si sper ca va deveni mai stabil financiar (festivalul n.r.) cu ajutorul Guvernului.

Michael Stewart
Antropolog de renume, Michael Stewart, isi desfasoara activitatea in Europa de Est, ca producator de film, a lucrat cu case de productie independente si cu BBC. In prezent este director al festivalului de film documentar Open City Docs Fest de la Londra, lucreaza la University College London. Michael Stewart detine un doctorat in antropologie sociala. Activitatea sa academica se desfasoara la Institutul de Studii Avansate din Budapesta, ca cercetator asociat la Scholl of Public Policy, UCL si la Departamentul de Antropologie al London School of Economics.

VIDEO

http://youtu.be/IIMZQNrqqY8