Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Filmreporter.ro / 4 octombrie 2012

Roşia Montană, alimente toxice şi poluarea din Groenlanda, la EcocinematogrAFF

http://www.filmreporter.ro/04-10-2012-rosia-montana-alimente-toxice-si-poluarea-din-groenlanda-la-ecocinematograff/

Film Reporter | 4 octombrie 2012|10:38

Bottled LifeAstra Film Sibiu pune în discuţie anul acesta, între 15 şi 21 octombrie, nouă dintre problemele mediului înconjurător, în filme semnate de regizori români şi străini şi incluse în secţiunea EcocinematogrAFF, anunţă organizatorii. De la controversatul proiect al exploatării cu cianuri de la Roşia Montană la soarta cailor sălbatici din Delta Dunării (Gone Wild, de Dan Curean), şi de la efectul pesticidelor asupra întinderilor arctice, la problemele afacerilor globale cu apă îmbuteliată (Bottled Life, semnat de Urs Schnell), la riscurile prezentate de hrana pe care o consumăm în România în fiecare zi, până la efectele negative ale deciziilor politice în cazul reamenajărilor urbane ce distrug comunităţi locale (Corvin Variations, de Klara Trencsenyi, Ungaria).

Prin curenţii oceanici sau zăpadă, reziduurile toxice de pe toată planetă se acumulează, otrăvindu-i pe localnicii inuiţi din Groenlanda. Jan van den Berg urmăreşte, în Silent Snow (Olanda), călătoria pe trei continente a unei femei groenlandeze care caută cauzele acestei contaminări. Documentarul Toxic, semnat de Andrei Sota, difuzat în premieră la Astra Film Sibiu 2012, trece în revistă alimentele pe care le consumăm în România, arătându-ne care sunt efectele acestora asupra sănătăţii noastre, pe termen lung.

Back to Earth, în regia lui Pierre Lacourt (Elveţia), abordează dependenţa problematică a societăţii noastre de petrol, în timp ce Chernobyl forever, semnat de Alain de Halleux (coproducţie Franţa-Belgia), ne readuce în atenţie dezastrul de la centrala atomică din Ucraina, din 1986, şi pericolele pe care această centrală încă le prezintă. Snow, semnat de August Pflugfelder (Germania), aduce în prim-plan resursele naturale ale munţilor, pe care a pus stăpânire industria sporturilor de iarnă în plină expansiune.

În premieră, documentarul Roşia Montană, Town on the Brink, semnat de Fabian Daub (coproducţie Germania-România) ne introduce în mijlocul bătăliei pentru aurul concesionat unei corporaţii româneşti cu acţionari canadieni, urmărind efectele acestui proiect până în momentul de faţă asupra populaţiei strămutate în Alba Iulia, cât şi asupra oamenilor rămaşi în sat.

În completarea acestei secţiuni, expoziţia ReciclART va aduce obiecte făcute din materiale refolosibile de 14 artişti (lucrările vor fi expuse în foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor) şi de atelierele adresate copiilor, de confecţionare a obiectelor decorative din materiale reciclabile.

Programul complet al festivalului poate fi consultat aici