Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Filmreporter.ro / 22 octombrie 2012

„Cântec de leagăn din Phom Penh” ia Marele Premiu la Astra

http://www.filmreporter.ro/22-10-2012-cantec-de-leagan-din-phom-penh-ia-marele-premiu-la-astra/

| 22 octombrie 2012|00:20

Astra Film Festival şi-a anunţat câştigătorii sâmbătă seara, după o săptămână de proiecţii, dezbateri, expoziţii şi concerte. Cântec de leagăn din Phom Penh (Phom Penh Lullaby) a câştigat Marele Premiu pe 2012. Potrivit organizatorilor, filmul polonezului Pawel Kloc este povestea lui Ilan Schickman, care a plecat din Israel visând la o nouă viaţă. Acum el locuieşte în Phnom Penh, Cambodgia, cu iubita lui khmeră, Saran, si fiicele lor, încercând să-şi câştige existenţa ca ghicitor ambulant.

Se crede cel mai bun (He thinks he’s the best), un film de Maria Kuhlberg despre traumele din copilărie care te pot marca toată viaţa, a primit Premiul Astra pentru cel mai bun documentar din competiţia internaţională.

„Pentru inteligenţa şi dragostea cu care s-au apropiat de un subiect mai degrabă lipsit de strălucire, reuşind să-i restituie frumuseţea şi adevărul conţinute în momentele fără glorie ale vieţii de la bloc” – regizoarele din Belgia Anne Schiltz şi Charlotte Grégoire au primit Premiul Astra pentru cel mai bun documentar, competiţia România. Cheltuieli comune (Common Ground) este un film despre viaţa la bloc în România, în care realizatoarele încearcă să descopere ce se comunică într-o astfel de clădire.

Premiul „Realităţi Româneşti” i-a revenit filmului Noosfera. Realizat de Artchil Khetagouri şi Ileana Stănculescu, filmul prezintă povestea sociologului Nicolae Dumitru, care a dezvoltat o teorie despre cum va fi dragostea în viitor pe Pământ, dar care şi-a neglijat propria viaţă amoroasă.

Premiul pentru cel mai bun documentar, competiţia Eco CinematogrAFF, i-a fost oferit filmului Gone Wild al lui Dan Curean. Este un film despre caii sălbatici din Letea, „un film profund cinematic, cu imagini de neuitat din Delta Dunării, evocând sălbăticia şi fragilitatea unui loc unde oamenii sunt subordonaţi puterii naturii.”

Competiţia Student a avut doi premianţi, ex-aequo: britanica Iris Zaki, pentru Schimburi cuşer (My kosher shifts), despre un hotel pentru evrei ortodocşi din Londra, şi Rasmus Sievers şi Marina Monsonis cu Ultima stradă (Ultima calle), un film despre locuitorii unui cartier din Barcelona care îşi apără vechiul mod de viaţă în faţa invaziei noilor construcţii.

Premiul special acordat documentarului românesc a mers către Roşia Montană, un loc la marginea prăpastiei, realizat de germanul Fabian Daub. Filmul a fost apreciat pentru că „prin unghiul obiectiv de abordare, continuă să menţină vie atenţia asupra acestei părţi a României, care se află într-adevăr la marginea prăpastiei”.

Palmaresul ediţiei a fost stabilit de un juriu format din Luciano Barisone (directorul Festivalului Internaţional de Film Documentar Visions du Réel din Nyon în 2000), Sorin Botoşeneanu (Decan al Facultăţii de Film a UNATC), Hanka Kastelicová (producător executiv al departamentului „Film Documentar” pentru HBO Europa), René Kubásek (directorul Centrului Ceh), Cristian Niţulescu (membru CA SRTV şi consilier management TVR3), Christophe Pomez (consilier pe probleme de cinema şi teatru al Ministerului Culturii din Franţa, actual director al Institutului Francez din România, filiala Cluj-Napoca), Cristi Puiu (regizor şi scenarist) şi Michael Stewart (antropolog şi director al Festivalului de Film Documentar Open City de la Londra).

 AFF 2012 în cifre 

- 300 de ore de proiecţie în cele trei săli ale Casei de Cultură a Sindicatelor
- 83 de filme în premieră naţională sau internaţională
- 46 de filme in programele din afara competiţiei
- 54 de filme participante în cele patru secţiuni ale competiţiei
- 71 de ţări înscrise la începutul anului pentru preselecţie
- 150 de voluntari în echipa de organizare a festivalului; 100 din Sibiu, ceilalţi din restul ţării
- 1172 de filme înscrise în preselecţia festivalului, la începutul acestui an
- 6000 de copii la secţiunea Astra Film Junior
- 50.000 de persoane la Festivalul de Film Documentar Astra