Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Filmreporter.ro / 22 octombrie 2012

„Cântec de leagăn din Phom Penh” ia Marele Premiu la Astra

http://www.filmreporter.ro/22-10-2012-cantec-de-leagan-din-phom-penh-ia-marele-premiu-la-astra/

| 22 octombrie 2012|00:20

Astra Film Festival ÅŸi-a anunÅ£at câÅŸtigătorii sâmbătă seara, după o săptămână de proiecÅ£ii, dezbateri, expoziÅ£ii ÅŸi concerte. Cântec de leagăn din Phom Penh (Phom Penh Lullaby) a câÅŸtigat Marele Premiu pe 2012. Potrivit organizatorilor, filmul polonezului Pawel Kloc este povestea lui Ilan Schickman, care a plecat din Israel visând la o nouă viaţă. Acum el locuieÅŸte în Phnom Penh, Cambodgia, cu iubita lui khmeră, Saran, si fiicele lor, încercând să-ÅŸi câÅŸtige existenÅ£a ca ghicitor ambulant.

Se crede cel mai bun (He thinks he’s the best), un film de Maria Kuhlberg despre traumele din copilărie care te pot marca toată viaÅ£a, a primit Premiul Astra pentru cel mai bun documentar din competiÅ£ia internaÅ£ională.

„Pentru inteligenÅ£a ÅŸi dragostea cu care s-au apropiat de un subiect mai degrabă lipsit de strălucire, reuÅŸind să-i restituie frumuseÅ£ea ÅŸi adevărul conÅ£inute în momentele fără glorie ale vieÅ£ii de la bloc” – regizoarele din Belgia Anne Schiltz ÅŸi Charlotte Grégoire au primit Premiul Astra pentru cel mai bun documentar, competiÅ£ia România. Cheltuieli comune (Common Ground) este un film despre viaÅ£a la bloc în România, în care realizatoarele încearcă să descopere ce se comunică într-o astfel de clădire.

Premiul „Realităţi RomâneÅŸti” i-a revenit filmului Noosfera. Realizat de Artchil Khetagouri ÅŸi Ileana Stănculescu, filmul prezintă povestea sociologului Nicolae Dumitru, care a dezvoltat o teorie despre cum va fi dragostea în viitor pe Pământ, dar care ÅŸi-a neglijat propria viaţă amoroasă.

Premiul pentru cel mai bun documentar, competiÅ£ia Eco CinematogrAFF, i-a fost oferit filmului Gone Wild al lui Dan Curean. Este un film despre caii sălbatici din Letea, „un film profund cinematic, cu imagini de neuitat din Delta Dunării, evocând sălbăticia ÅŸi fragilitatea unui loc unde oamenii sunt subordonaÅ£i puterii naturii.”

CompetiÅ£ia Student a avut doi premianÅ£i, ex-aequo: britanica Iris Zaki, pentru Schimburi cuÅŸer (My kosher shifts), despre un hotel pentru evrei ortodocÅŸi din Londra, ÅŸi Rasmus Sievers ÅŸi Marina Monsonis cu Ultima stradă (Ultima calle), un film despre locuitorii unui cartier din Barcelona care îÅŸi apără vechiul mod de viaţă în faÅ£a invaziei noilor construcÅ£ii.

Premiul special acordat documentarului românesc a mers către RoÅŸia Montană, un loc la marginea prăpastiei, realizat de germanul Fabian Daub. Filmul a fost apreciat pentru că „prin unghiul obiectiv de abordare, continuă să menÅ£ină vie atenÅ£ia asupra acestei părÅ£i a României, care se află într-adevăr la marginea prăpastiei”.

Palmaresul ediÅ£iei a fost stabilit de un juriu format din Luciano Barisone (directorul Festivalului InternaÅ£ional de Film Documentar Visions du Réel din Nyon în 2000), Sorin BotoÅŸeneanu (Decan al Facultăţii de Film a UNATC), Hanka Kastelicová (producător executiv al departamentului „Film Documentar” pentru HBO Europa), René Kubásek (directorul Centrului Ceh), Cristian NiÅ£ulescu (membru CA SRTV ÅŸi consilier management TVR3), Christophe Pomez (consilier pe probleme de cinema ÅŸi teatru al Ministerului Culturii din FranÅ£a, actual director al Institutului Francez din România, filiala Cluj-Napoca), Cristi Puiu (regizor ÅŸi scenarist) ÅŸi Michael Stewart (antropolog ÅŸi director al Festivalului de Film Documentar Open City de la Londra).

 AFF 2012 în cifre 

- 300 de ore de proiecÅ£ie în cele trei săli ale Casei de Cultură a Sindicatelor
- 83 de filme în premieră naÅ£ională sau internaÅ£ională
- 46 de filme in programele din afara competiţiei
- 54 de filme participante în cele patru secÅ£iuni ale competiÅ£iei
- 71 de ţări înscrise la începutul anului pentru preselecÅ£ie
- 150 de voluntari în echipa de organizare a festivalului; 100 din Sibiu, ceilalÅ£i din restul ţării
- 1172 de filme înscrise în preselecÅ£ia festivalului, la începutul acestui an
- 6000 de copii la secţiunea Astra Film Junior
- 50.000 de persoane la Festivalul de Film Documentar Astra