Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Filmreporter.ro / 18 octombrie 2012

„Toxic”, masterclass-uri şi filme despre familie la Astra

http://www.filmreporter.ro/18-10-2012-toxic-masterclass-uri-si-filme-despre-familie-la-astra/

| 18 octombrie 2012|10:16

În a patra zi de festival documentar, joi, 18 octombrie, spectatorii vor afla ce e Toxic în alimentaţia noastră zilnică. De la 19.00, documentarul lui Andrei Sota bazat pe teoriile doctorului Gheorghe Mencinicopschi, va rula în premieră la Astra Film Festival, în sala Marshall.

Teoria profesorului Mencinicopschi pleacă de la o idee că organismul uman este creat de natură să decodeze informaţia din mâncare şi să o transforme în substanţele necesare pentru a rămâne sănătos. În ultimii ani, oamenii au adus modificări alimentelor prin agricultura intensivă şi puternic industrializată, cu scopul de a creşte producţia şi profitul, ceea ce a dus la dispariţia acelei informaţii naturale în mâncarea de zi cu zi, pe care organismul nu o mai recunoaşte şi are astfel probleme în a o decoda.

Ziua începe însă, de la ora 12.00, cu sesiunea Liceeni din cadrul Astra Film Junior. În prima parte a întâlnirii, în sala Marshall a Casei de Cultură a Sindicatelor va fi prezentat proiectul Şcoala Discovery, urmat de proiecţia filmului Chemerical – redefining clean for a new generation (Andrew Nisker, Canada, 2009, 50 min). Documentarul abordează tema toxicităţii chimicalelor conţinute de produsele cosmetice şi de detergenţii pentru curăţenie şi menaj.

Totodată, astăzi, în cadrul portretului Laurenţiu Damian vor fi proiectate două filme recente ale acestuia: eseul cinematografic Corpus, care a primit în 2011 un premiu al Uniunii Cineaştilor, şi Într-o furtună. Insula, un portret al lui Silviu Purcărete, surprins la lucru pentru spectacolul după Furtuna lui Shakespeare. Piesa a avut premiera la începutul acestui an la Teatrul Naţional din Craiova. Corpus va fi proiectat de la 16.45 în sala Mircea Săucan, iar Într-o furtună… de la 17.30, în aceeaşi sală.

Continuă astăzi şi masterclass-ul „Docstories Black Sea”, iar seara, în cadrul secţiunii speciale Familia, va rula filmul jurnalistului şi regizorului austriac Ed Moschitz, Mama Illegal. Este primul său documentar de lungmetraj, iar strângerea materialelor filmate a durat opt ani – din 2003 până în 2011.

A descoperit povestea întâlnind-o pe Aurica, o tânără femeie din Republica Moldova care lucra ca menajeră la el acasă. A fost surprins să afle că Aurica este o imigrantă ilegală, însă a fost şi mai surprins când a auzit despre copiii ei care creşteau fără mamă. Dar în situaţia Auricăi sunt sute de alte femei din această ţară, iar filmul cuprinde poveştile a trei dintre ele. În căutarea unei vieţi mai bune, ele au trecut graniţa dând bani contrabandiştilor, iar acum lucrează ca menajere în Austria.