Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

EVZ.RO / 22 octombrie 2012

Astra Film Festival s-a încheiat sâmbătă seara, o dată cu decernarea premiilor. Trupa Anton Pann a deschis ceremonia, alăturându-se astfel altor trei formaţii româneşti care au cântat în Foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor în săptămâna 15 - 21 octombrie 2012 : Avant'n'Gard, Zmei Trei şi Trei Parale. Au putut fi ascultate, de asemenea, două trupe din Cehia, Floex şi DVA, care au concertat în cadrul festivalului Soundczech, iniţiat de Centrul Ceh din Bucureşti.

Au fost prezenţi la festival sute de profesionişti din lumea filmului, care au asistat, pe lângă proiecţii, la masterclass-uri şi ateliere desfăşurate pe mai multe zile : Roma Stories, Profesia de documentarist, prezentat de Petr Lom, Documentarul de investigaţie, dar şi o reuniune Docstories Marea Neagră, reprezentând a doua sesiune după cea de la Tbilisi, din cadrul IDFA - International Documentary Film Amsterdam - din Olanda.


Pe lângă aceste evenimente, Foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor a găzduit de-a lungul săptămânii trecute expoziţia albumului de fotografie a lui Kathleen Laraia McLaughlin, « Culoarea fânului : Ţăranii din Maramureş ». În holul clădirii, au putut fi admirate şi obiectele din cadrul expoziţiei ReciclART.

Programul educaţional pentru copii şi adolescenţi, Astra Film Junior, a prezentat proiecţii speciale, având tema apei ca idee centrală. Episoade din Esperanto. Copiii Apei, dar şi din mini-serialul documentar Cum se fabrică au putut fi urmărite în primele zile ale săptămânii. A fost, de asemenea, organizat un concurs de desene pentru elevi din clasele primare şi un concurs de mesaje pentru cei din clasele de gimnaziu, având aceeaşi temă a economisirii apei. Cele mai reuşite mesaje şi desene au fost premiate sâmbătă în cadrul unei gale la care au fost prezenţi mare parte parte dintre copiii ale căror opere au fost declarate câştigătoare, împreună cu profesorii lor.

Palmaresul acestei ediţii a fost stabilit sâmbătă seara de un juriu format din Luciano Barisone (directorul Festivalului Internaţional de film documentar din Elveţia Visions du Réel din Nyon în 2000), Sorin Botoşeneanu (Decan al Facultăţii de film din Universitatea naţională de artă teatrală şi cinematografică "I.L.Caragiale" din Bucureşti), Hanka Kastelicová (producător executiv al departamentului "Film Documentar" pentru HBO Europa), René Kubásek (directorul Centrului Ceh), Cristian Niţulescu (membru CA SRTV şi consilier management TVR3, fost producător executiv la departamentul de ştiri al Societăţii Naţionale de Televiziune), Christophe Pomez (consilier pe probleme de cinema şi teatru al Ministerului Culturii din Franţa, actualul director al Institutului Francez din România, filiala Cluj-Napoca), Cristi Puiu (regizor şi scenarist) şi Michael Stewart (antropolog şi director al festivalului de film documentar Open City de la Londra).

Cântec de leagăn din Phom Penh (Phom Penh Lullaby) a câştigat Marele Premiu Astra Film la ediţia din 2012 a festivalului. Filmul polonezului Pawel Kloc este povestea lui Ilan Schickman care a plecat din Israel visând la o nouă viaţă. Acum el locuieşte în Phnom Penh, Cambodgia, cu iubita lui khmeră, Saran, si fiicele lor, încercând să-şi câştige existenţa ca ghicitor ambulant.

Se crede cel mai bun (He thinks he’s the best) a primit Premiul Astra pentru cel mai bun documentar în competiţia internaţională. Este un film în care regizoarea Maria Kuhlberg vorbeşte despre traumele din copilărie care te pot marca toată viaţa.

"Pentru inteligenţa şi dragostea cu care s-au apropiat de un subiect mai degrabă lipsit de strălucire, reuşind să-i restituie frumuseţea şi adevărul conţinute în momentele fără glorie ale vieţii de la bloc", regizoarele din Belgia Anne Schiltz şi Charlotte Grégoire au primit Premiul Astra pentru cel mai bun documentar, competiţia România. Cheltuieli comune (Common Ground) este un film despre viaţa la bloc în România, în care realizatoarele încearcă să descopere ce se comunică într-o astfel de clădire.

"Pentru că dragostea nu încape între ziduri, pentru că zidurile zăgăzuiesc trei iubiri, pentru umorul intrinsec al abordării şi pentru o realitate universală, chiar dacă este descoperită în România" juriul a acordat Premiul "Realităţi Româneşti", filmului Noosfera. Realizat de Artchil Khetagouri şi Ileana Stănculescu, filmul prezintă povestea sociologului Nicolae Dumitru care a descoperit o teorie despre cum va fi dragostea în viitor pe Pământ, dar care şi-a neglijat propria viaţă amoroasă.

Premiul pentru cel mai bun documentar, competiţia Eco CinematogrAFF i-a revenit filmului Gone Wild al lui Dan Curean. Este un film despre caii sălbatici din Letea, "un film profund cinematic, cu imagini de neuitat din Delta Dunării, evocând sălbăticia şi fragilitatea unui loc unde oamenii sunt subordonaţi puterii naturii."

Alegerea s-a dovedit foarte dificilă la competiţia Student, iar juriul a decis în cele din urmă să premieze două filme ex-aequo. Prima premiată a fost britanica Iris Zaki pentru Schimburi cuşer (My kosher shifts). Este povestea unui hotel pentru evrei ortodocşi din Londra prin ochii lui Iris, care lucrează ca receptionistă. Al doilea film premiat este Ultima stradă (Ultima calle), un film despre locuitorii unui cartier din Barcelona care îşi apără vechiul mod de viaţă în faţa invaziei noilor construcţii. Realizatorii acestui film sunt Rasmus Sievers şi Marina Monsonis.

Premiul special acordat documentarului românesc a mers către Roşia Montană, un loc la marginea prăpastiei realizat de germanul Fabian Daub. Filmul a fost apreciat pentru că "prin unghiul obiectiv de abordare, continuă să menţină vie atenţia asupra acestei părţi a României, care se află într-adevăr la marginea prăpastiei".


Citiţi mai mult: PREMIILE Astra Film Festival 2012 - AFF Sibiu 2012 > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/PREMIILE-Astra-Film-Festival-2012-1006884.html#ixzz2AyccNE00
EVZ.ro