Directorul festivalului Astra Film (AFF) a explicat pentru EVZ ÅŸi cum defineÅŸte punctele forte ale evenimentului de la Sibiu din acest an.
Cum aÈ›i caracteriza ediÈ›ia din 2012 în raport cu cele anterioare?
Este o ediÈ›ie la care încercăm să ne pliem pe ritmul anual. Cred că avem de-a face cu o ediÈ›ie cu o selecÈ›ie foarte bună pentru competiÈ›ie, dar È™i cu programe speciale pentru public È™i pentru specialiÅŸti foarte bine conturate. Prin faptul că Astra Film Festival găzduieÈ™te Doc Stories, un masterclass internaÈ›ional, participanÈ›ii lucrând din greu în timpul festivalului pe poveÈ™tile lor din È›ara de origine (din Rusia, Azerbaijan, Georgia, Turcia, Bulgaria, Ucraina È™i Romania) pentru ca subiectele lor să devină filme, AFF devine un punct important în harta cineaÈ™tilor din Europa. Prima parte a acestui atelier a avut loc în Tblisi, a doua e la Sibiu È™i se va încheia la IDFA la Amsterdam. De asemenea, este de remarcat, că Astra Film Junior, festivalul de film documentar din Sibiu pentru copii, este în continuă ascensiune în ceea ce priveÈ™te participarea, anul acesta am fost nevoiÈ›i să dublăm proiecÈ›iile din cauza cererii crescute È™i avem peste 6500 de elevi participanÈ›i în patru zile. A devenit o adevărată miÈ™care culturală în sine...
Dacă ar trebui să recomandați trei filme prezentate la Astra Film Festival 2012, care ar fi ele şi cum ați explica recomandările?
„Turn Off the Lights”, de Ivana Mladenovic, pentru pasiunea, curajul È™i implicarea 100% cu care s-a aruncat în acest proiect È™i pentru ca a menÈ›inut intensitatea È™i efortul ... Cum să mă exprim, practic, dacă spun că filmul surprinde viaÈ›a unor tineri băieÈ›i după ce scapă din puÈ™cărie, e foarte puÈ›in spus... Fiindcă prin film surâde o luminiță către felul în care existăm noi toÈ›i aruncaÈ›i în vîrtejul a ceea ce numim noi VIAȚĂ.
„Kosher Shifts” - un film studenÈ›esc din Londra, pentru că ne aminteÈ™te de faptul că un film poate să comunice intens È™i printr-o abordare minimalistă, folosind doar o singură încadrare.
„Phen Phon Lullaby” - o dovadă clară, viaÈ›a bate filmul, È™i filmul acesta demonstrează că documentarul poate să bată ficÈ›iunea.
Care considerați că este punctul forte al juriului?
Profesionalismul membrilor lui. Filmele documentare din cele patru secÈ›iuni – InternaÅ£ional, EcocinematogrAFF, România ÅŸi Student – vor fi evaluate de un juriu alcătuit din cineaÅŸti ÅŸi specialiÅŸti de prim rang: Cristi Puiu - regizor ÅŸi scenarist, unul dintre cineaÅŸtii de mare succes al noii generaÅ£ii de regizori români, Luciano Barisone - directorul festivalul international de film documentar din ElveÈ›ia Visions du Réel din Nyon, Hanka Kastelicova - producător executiv al departamentului „Film Documentar” pentru HBO Europa, Cristian NiÅ£ulescu - Membru CA SRTV ÅŸi consilier management TVR3, fost producător executiv la departamentul de ÅŸtiri al Societăţii NaÅ£ionale de Televiziune, realizator de filme documentare, Sorin BotoÅŸeneanu- decan al Facultății de film din Universitatea naÈ›ională de artă teatrală È™i cinematografică „I.L.Caragiale" din BucureÈ™ti, Rene Kubasek (Cehia)- directorul Centrului Ceh din BucureÈ™ti, fotograf, fost colaborator a lui Václav Havel, fostul PreÈ™edinte al Cehiei. Christophe Pomez (FranÈ›a)- Consilier pe probleme de cinema È™i teatru al Ministerului Culturii din FranÈ›a, Michael Stewart (Marea Britanie) - antropolog de renume, producător de film, director al festivalului Open City de la Londra.
În ce direcÈ›ii aÈ›i dori să dezvoltaÈ›i festivalul în următorii ani?
Dorim, în continuare, aÅŸa cum s-a văzut în cei 19 ani de când durează Astra Film, să păstrăm festivalul la scară umană. Asta înseamnă că selecÈ›ia va fi o muncă tot mai intensă È™i grea pentru noi, că se produc tot mai multe filme, ori noi nu putem programa mai mult de 100 de filme. Vrem să păstrăm linia originală, să rămână un festival interactiv, să arătăm filme bune, să discutăm despre „ce este un film bun”; filmele trebuie să fie dezbătute, gustate chiar. Vrem să formulăm ÅŸi să re-formulăm ceea ce este cinemaul adevărat. Festivalul a crescut în timp urmând această direcÅ£ie ÅŸi a devenit un popas obligatoriu pentru cineaÅŸti ÅŸi pentru cinefili, pentru iubitorii de film documentar adevărat. Poftim pe oricine să exerseze mirarea față de lumea în care trăim prin aceste filme.