Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

EVZ.RO / 18 octombrie 2012

Dumitru Budrala: Avem de-a face cu o ediție cu o selecție foarte bună

http://www.evz.ro/detalii/stiri/Dumitru-Budrala-Avem-de-a-face-cu-o-ediie-cu-o-selecie-foarte-bun-1006304.html

Autor:  Alexandra Olivotto       Thursday, 18 October 2012   

Directorul festivalului Astra Film (AFF) a explicat pentru EVZ şi cum defineşte punctele forte ale evenimentului de la Sibiu din acest an.

EVZ: Care sunt criteriile de selecție a filmelor care definesc Astra Film Festival?

Dumitru Budrala: În primul rând, vreau să menționez că, în acest festival, FILMELE sunt vedetele, în rest nu avem covor roșu pentru nimeni și nimic. Avem două feluri de filme în festival. Cele care definesc profilul festivalului: filme care încearcă să redea o felie din realitățile umane existente folosind cu ingeniozitate, măiestrie și pasiune limbajul cinematografiei. Cinefilii înrăiți știu că, la acest festival, au de găsit niște comori în temă de Cinéma du Réel, care, din păcate, nu pot fi văzute în altă parte în România. Însă, am extins programarea festivalului și către un public mai larg, cu filme mai convenționale, și se pare că funcționează: cei care intră la proiecțiile acestor filme se aventurează după aceea și la restul din program. Și virusul „pasiunea de a vedea filmele din profilul festivalului” este contagios!

Cum ați caracteriza ediția din 2012 în raport cu cele anterioare?

Este o ediție la care încercăm să ne pliem pe ritmul anual. Cred că avem de-a face cu o ediție cu o selecție foarte bună pentru competiție, dar și cu programe speciale pentru public și pentru specialişti foarte bine conturate. Prin faptul că Astra Film Festival găzduiește Doc Stories, un masterclass internațional, participanții lucrând din greu în timpul festivalului pe poveștile lor din țara de origine (din Rusia, Azerbaijan, Georgia, Turcia, Bulgaria, Ucraina și Romania) pentru ca subiectele lor să devină filme, AFF devine un punct important în harta cineaștilor din Europa. Prima parte a acestui atelier a avut loc în Tblisi, a doua e la Sibiu și se va încheia la IDFA la Amsterdam. De asemenea, este de remarcat, că Astra Film Junior, festivalul de film documentar din Sibiu pentru copii, este în continuă ascensiune în ceea ce privește participarea, anul acesta am fost nevoiți să dublăm proiecțiile din cauza cererii crescute și avem peste 6500 de elevi participanți în patru zile. A devenit o adevărată mișcare culturală în sine...

Dacă ar trebui să recomandați trei filme prezentate la Astra Film Festival 2012, care ar fi ele şi cum ați explica recomandările?

„Turn Off the Lights”, de Ivana Mladenovic, pentru pasiunea, curajul și implicarea 100% cu care s-a aruncat în acest proiect și pentru ca a menținut intensitatea și efortul ... Cum să mă exprim, practic, dacă spun că filmul surprinde viața unor tineri băieți după ce scapă din pușcărie, e foarte puțin spus... Fiindcă prin film surâde o luminiță către felul în care existăm noi toți aruncați în vîrtejul a ceea ce numim noi VIAȚĂ.

„Kosher Shifts” - un film studențesc din Londra, pentru că ne amintește de faptul că un film poate să comunice intens și printr-o abordare minimalistă, folosind doar o singură încadrare.

„Phen Phon Lullaby” - o dovadă clară, viața bate filmul, și filmul acesta demonstrează că documentarul poate să bată ficțiunea.

Care considerați că este punctul forte al juriului?

Profesionalismul membrilor lui. Filmele documentare din cele patru secțiuni – Internaţional, EcocinematogrAFF, România şi Student – vor fi evaluate de un juriu alcătuit din cineaşti şi specialişti de prim rang: Cristi Puiu - regizor şi scenarist, unul dintre cineaştii de mare succes al noii generaţii de regizori români, Luciano Barisone - directorul festivalul international de film documentar din Elveția Visions du Réel din Nyon, Hanka Kastelicova - producător executiv al departamentului „Film Documentar” pentru HBO Europa, Cristian Niţulescu - Membru CA SRTV şi consilier management TVR3, fost producător executiv la departamentul de ştiri al Societăţii Naţionale de Televiziune, realizator de filme documentare, Sorin Botoşeneanu- decan al Facultății de film din Universitatea națională de artă teatrală și cinematografică „I.L.Caragiale" din București, Rene Kubasek (Cehia)- directorul Centrului Ceh din București, fotograf, fost colaborator a lui Václav Havel, fostul Președinte al Cehiei. Christophe Pomez (Franța)- Consilier pe probleme de cinema și teatru al Ministerului Culturii din Franța, Michael Stewart (Marea Britanie) - antropolog de renume, producător de film, director al festivalului Open City de la Londra.

În ce direcții ați dori să dezvoltați festivalul în următorii ani?

Dorim, în continuare, aşa cum s-a văzut în cei 19 ani de când durează Astra Film, să păstrăm festivalul la scară umană. Asta înseamnă că selecția va fi o muncă tot mai intensă și grea pentru noi, că se produc tot mai multe filme, ori noi nu putem programa mai mult de 100 de filme. Vrem să păstrăm linia originală, să rămână un festival interactiv, să arătăm filme bune, să discutăm despre „ce este un film bun”; filmele trebuie să fie dezbătute, gustate chiar. Vrem să formulăm şi să re-formulăm ceea ce este cinemaul adevărat. Festivalul a crescut în timp urmând această direcţie şi a devenit un popas obligatoriu pentru cineaşti şi pentru cinefili, pentru iubitorii de film documentar adevărat. Poftim pe oricine să exerseze mirarea față de lumea în care trăim prin aceste filme.