Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

ESPERANTO, COPIII APEI. Rachid şi seceta – Maroc

ESPERANTO, COPIII APEI (4x26’)

Realizat de Cécile RUIZ şi Alexis EVEN
Producție: GEDEON PROGRAMMES / FRANȚA / 2012

Arthur, Rachid, Stanislas şi Clyd trăiesc în cele 4 colţuri ale Atlanticului. Deşi au doar 10 ani, ei încearcă să salveze mediul în care trăiesc. Fac o anchetă de teren şi se confruntă  cu probleme ecologice majore legate de țara lor.

Realitatea lasă apoi loc ficţiunii, când fiecare devine actor într-o poveste inedită. Toţi sunt uniţi de aceeaşi grijă majoră: salvarea bunul lor cel mai de preţ - APA.  

Fiecare dintre cele 4 episoade ale serialului ESPERANTO, COPIII APEI prezintă un copil care se confruntă cu o problemă legată de apă, în Bretania, în Senegal, în Maroc şi în Guadelupa: Artur şi algele verzi; Stanislas şi pădurea de mangrove; Rachid şi seceta; Clyd şi coralii.

În fiecare etapă a periplului nostru, întâlnim, așadar, câte un copil care îl interpretează pe Esperanto (tânărul şi cutezătorul războinic pe care Zeiţa Akvon îl trimite în ţinuturi îndepărtate pentru a ajuta popoarele lumii să-şi salveze apele aflate în pericol). Cine este copilul? Cum este viața lui? La ce visează el? Cum își imaginează lumea? Atâtea întrebări care-și vor găsi răspunsul vizionând documentarul ESPERANTO, COPIII APEI.

Mesajul filmului este acesta: fiecare dintre copii poate fi un Esperanto, un erou care salvează Terra, planeta albastră.

Documentarul este prezentat în premieră în România, fiind lansat în Franța în 22 martie anul acesta, de ziua mondială a apei.

ESPERANTO, COPIII APEI. Rachid şi seceta – Maroc /26’

Problema: seceta

Amplificată de încălzirea globală, lipsa de apă în Maroc este din ce în ce mai importantă. Acolo, apa e rară și trebuie să fie folosită cât mai eficient posibil pentru culturile adaptate condițiilor climatice specifice zonei.

În Maroc, copiii pun în scenă povestea « Ținutul vrăjitorului Ambala » unde Esperanto și prietenii lui se confruntă cu blestemul lui Ambala.