Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Astra Film Festival 2011

ECOcinematogrAFF

Astra Film Festival pune degetul pe rănile Pământului 

Patru lungmetraje europene remarcabile care vorbesc despre problemele contemporane ale planetei inaugurează, duminică, 30 octombrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor, programul special - ECOcinematogrAFF, al Astra Film Festival 2011. ECOcinematogrAFF va fi un program complex în care publicul este întâmpinat cu filme, muzică şi un Târg de bucate tradiţionale.

Cele patru filme diferite tematic şi stilistic, dar în egală măsură captivante şi provocatoare, sunt: Acasă / Home (Franţa, 2009), regia Yann Arthus-Bertrand, Afacerile cu porci / Pig Business (Marea Britanie, 2009), regie şi producţie de Tracy Worcester, Gândeşte global, acţionează local / Think Glogal, Act Rural (Franţa, 2010), regie Coline Serreau şi Subjugare – Pledoarie pentru nenăscuţi / Submission – In Defence of the Unborn (Suedia, 2010) de Stefan Jarl.

Documentarele nu se mulţumesc să tragă semnale de alarmă, prin intermediul unor imagini şi interviuri relevante, filmate şi realizate în toată lumea, ci şi oferă soluţii eficace, de care trebuie să ştim şi pe care putem să le punem în practică, la rândul nostru.

ECOcinematogrAFF are rolul de a-i conştientiza pe spectatori, într-o manieră accesibilă, asupra unor teme legate de hrană, de mediu înconjurător şi resursele sale, şi implicit, asupra viitorului societăţii umane. Dacă, în cei aproape 20 de ani de existenţă, AFF le-a deschis ochii către lume, prin intermediul filmului documentar, zecilor de mii de participanţi la eveniment, a venit vremea ca publicul deja fidelizat, precum şi pentru publicul larg, să aibă şansa de a cunoaşte mai bine problemele planetei şi ale omenirii.

Nu am putut trece cu vederea faptul că vin tot mai multe documentare care vorbesc (mai bine spus, strigă) despre problemele legate de alimentaţie, producţia lor, lumea chimizată în care trăim, iar pe televiziuni nu se pot vedea astfel de producţii - declară Dumitru Budrala, directorul festivalului. Avem bucuria ca filmul Afacerile cu porci să fie prezentat în premieră, în Romania, în prezenţa regizoarei din Anglia.”

Cel mai important eveniment, în domeniul filmului documentar, din Europa Centrală şi de Est, Astra Film Festival (25-30 octombrie) şi-a asumat, încă din 1993, misiunea de a aduce în atenţia publicului documentarul, ca mijloc de comunicare tot mai îndrăgit nu doar de cineaşti, ci şi de jurnalişti, activişti şi educatori. Astfel, AFF a devenit, atât pentru profesioniştii şi studenţii din domeniu, cât şi pentru publicul larg, indiferent de vârstă, Casa documentarului din România.

 

Acasă / Home (Franţa, 2009), în regia lui Yann Arthus-Bertrand, este un documentar interesant nu doar prin prisma subiectului „fierbinte” abordat, ci şi datorită modalităţii inedite şi spectaculoase prin care acesta este pus în valoare.
Acasă produs de celebrul cineast francez Luc Besson şi narat de populara actriţă americană, de cinci ori nominalizată la Oscar, Glenn Close – este primul film compus integral din cadre aeriene. Pentru acestea, Yann Arthus-Bertrand şi echipa sa s-au deplasat în 54 de ţări ale lumii, reuşind să ne convingă că, dacă în cei 200.000 de ani ai existenţei sale, omenirea a compromis grav echilibrul planetei, nu mai putem ignora sau minimiza pericolul şi trebuie să acţionăm decis, împreună, pentru a pune punct tendinţei de degradare a ecosistemului, înainte ca răul să devină ireversibil.
Graţie minunatelor filmări aeriene, Acasă ne oferă şi ocazia rară de a beneficia de o perspectivă de ansamblu asupra schimbărilor pe care le suferă mediul înconjurător.

 

 Afacerile cu porci / Pig Business (Marea Britanie, 2009), regizat şi produs de Tracy Worcester, este un documentar de investigaţie profesionist, rodul unei anchete care a durat patru ani şi a scos la lumină adevăruri ascunse şi şocante.
Pentru a dezvălui modul în care creşterea şi procesarea intensivă ale porcinelor afectează calitatea alimentaţiei şi a ambientului, dar şi sănătatea şi bunăstarea comunităţilor agricole, realizatoarea s-a infiltrat în ferme din Europa (în special Polonia şi România) şi SUA, confruntându-se cu cele mai importante firme multinaţionale, aflate în continuă expansiune, din această industrie foarte profitabilă.
Mesajul filmului este că noi, consumatorii avizaţi, putem spune nu corporaţiilor, care calcă în picioare comunităţi întregi, distrugând democraţia şi cultura – dacă ne-am folosi de puterea noastră de cumpărare şi am opta hotărât pentru produse ce provin de la ferme unde animalele sunt crescute în condiţii naturale şi sănătoase, am putea prelua controlul.

 

Gândeşte global, acţionează local / Think Glogal, Act Rural (Franţa, 2010) scris şi regizat de Coline Serreau, începe prin a demonstra, graţie numeroşilor experţi intervievaţi (din Brazilia, Elveţia, Franţa, India, Maroc, Ucraina), faptul că sistemul agricol mondial a fost şi este pervertit de imperativele financiare ale marilor companii. Dar realizatoarea documentarului nu se opreşte aici.
Spre deosebire de filmele alarmiste şi catastrofiste cunoscute, acesta propune şi soluţii locale ale haosului global. Agricultori, economişti şi filosofi, conştienţi că societatea noastră s-a împotmolit în actuala criză ecologică, financiară şi politică, inventează şi experimentează cu noi alternative.
Astfel, filmul ne invită să descoperim sisteme şi tehnici de producţie care s-au dovedit eficiente nu doar în obţinerea unor recolte mai bune, cu alimente mai sigure, prin utilizarea rezonabilă a resurselor, ci şi în repararea daunelor şi oferirea unei vieţi comunitare mai sănătoase.

 

Subjugare – Pledoarie pentru nenăscuţi / Submission – In Defence of the Unborn ( Suedia, 2010) de Stefan Jarl vorbeşte despre „lumea chimică” în care trăim şi pe care noi înşine ne-am construit-o, începând cu al Doilea Război Mondial.
Dacă, pe atunci, omenirea folosea anual un milion de tone de substanţe chimice, azi s-a ajuns la 500 de milioane de tone, în condiţiile în care, dintre industriile mondiale, cea chimică cunoaşte cel mai rapid ritm de creştere; zi de zi, utilizăm cam 100.000 de substanţe chimice. Regizorul-scenarist a efectuat un test de sânge, ale cărui rezultate sunt analizate de un profesor renumit, pentru a explica „încărcătura chimică” existentă în corpul tuturor persoanelor născute după război.
Documentarul ne prezintă mărturiile şi opiniile a 23 de oameni de ştiinţă (din Canada, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Germania, Marea Britanie, Spania, Suedia şi SUA) despre problemele pe care aceste substanţe chimice, pe care le purtăm cu noi şi le folosim zilnic, le pot genera.