Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Astra Film Festival 2011

ECOcinematogrAFF

Astra Film Festival pune degetul pe rănile Pământului 

Patru lungmetraje europene remarcabile care vorbesc despre problemele contemporane ale planetei inaugurează, duminică, 30 octombrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor, programul special - ECOcinematogrAFF, al Astra Film Festival 2011. ECOcinematogrAFF va fi un program complex în care publicul este întâmpinat cu filme, muzică ÅŸi un Târg de bucate tradiÅ£ionale.

Cele patru filme diferite tematic ÅŸi stilistic, dar în egală măsură captivante ÅŸi provocatoare, sunt: Acasă / Home (FranÅ£a, 2009), regia Yann Arthus-Bertrand, Afacerile cu porci / Pig Business (Marea Britanie, 2009), regie ÅŸi producÅ£ie de Tracy Worcester, GândeÅŸte global, acÅ£ionează local / Think Glogal, Act Rural (FranÅ£a, 2010), regie Coline Serreau ÅŸi Subjugare – Pledoarie pentru nenăscuÅ£i / Submission – In Defence of the Unborn (Suedia, 2010) de Stefan Jarl.

Documentarele nu se mulÅ£umesc să tragă semnale de alarmă, prin intermediul unor imagini ÅŸi interviuri relevante, filmate ÅŸi realizate în toată lumea, ci ÅŸi oferă soluÅ£ii eficace, de care trebuie să ÅŸtim ÅŸi pe care putem să le punem în practică, la rândul nostru.

ECOcinematogrAFF are rolul de a-i conÅŸtientiza pe spectatori, într-o manieră accesibilă, asupra unor teme legate de hrană, de mediu înconjurător ÅŸi resursele sale, ÅŸi implicit, asupra viitorului societăţii umane. Dacă, în cei aproape 20 de ani de existenţă, AFF le-a deschis ochii către lume, prin intermediul filmului documentar, zecilor de mii de participanÅ£i la eveniment, a venit vremea ca publicul deja fidelizat, precum ÅŸi pentru publicul larg, să aibă ÅŸansa de a cunoaÅŸte mai bine problemele planetei ÅŸi ale omenirii.

Nu am putut trece cu vederea faptul că vin tot mai multe documentare care vorbesc (mai bine spus, strigă) despre problemele legate de alimentaÅ£ie, producÅ£ia lor, lumea chimizată în care trăim, iar pe televiziuni nu se pot vedea astfel de producÅ£ii - declară Dumitru Budrala, directorul festivalului. Avem bucuria ca filmul Afacerile cu porci să fie prezentat în premieră, în Romania, în prezenÅ£a regizoarei din Anglia.”

Cel mai important eveniment, în domeniul filmului documentar, din Europa Centrală ÅŸi de Est, Astra Film Festival (25-30 octombrie) ÅŸi-a asumat, încă din 1993, misiunea de a aduce în atenÅ£ia publicului documentarul, ca mijloc de comunicare tot mai îndrăgit nu doar de cineaÅŸti, ci ÅŸi de jurnaliÅŸti, activiÅŸti ÅŸi educatori. Astfel, AFF a devenit, atât pentru profesioniÅŸtii ÅŸi studenÅ£ii din domeniu, cât ÅŸi pentru publicul larg, indiferent de vârstă, Casa documentarului din România.

 

Acasă / Home (FranÅ£a, 2009), în regia lui Yann Arthus-Bertrand, este un documentar interesant nu doar prin prisma subiectului „fierbinte” abordat, ci ÅŸi datorită modalităţii inedite ÅŸi spectaculoase prin care acesta este pus în valoare.
Acasă produs de celebrul cineast francez Luc Besson ÅŸi narat de populara actriţă americană, de cinci ori nominalizată la Oscar, Glenn Close – este primul film compus integral din cadre aeriene. Pentru acestea, Yann Arthus-Bertrand ÅŸi echipa sa s-au deplasat în 54 de ţări ale lumii, reuÅŸind să ne convingă că, dacă în cei 200.000 de ani ai existenÅ£ei sale, omenirea a compromis grav echilibrul planetei, nu mai putem ignora sau minimiza pericolul ÅŸi trebuie să acÅ£ionăm decis, împreună, pentru a pune punct tendinÅ£ei de degradare a ecosistemului, înainte ca răul să devină ireversibil.
GraÅ£ie minunatelor filmări aeriene, Acasă ne oferă ÅŸi ocazia rară de a beneficia de o perspectivă de ansamblu asupra schimbărilor pe care le suferă mediul înconjurător.

 

 Afacerile cu porci / Pig Business (Marea Britanie, 2009), regizat ÅŸi produs de Tracy Worcester, este un documentar de investigaÅ£ie profesionist, rodul unei anchete care a durat patru ani ÅŸi a scos la lumină adevăruri ascunse ÅŸi ÅŸocante.
Pentru a dezvălui modul în care creÅŸterea ÅŸi procesarea intensivă ale porcinelor afectează calitatea alimentaÅ£iei ÅŸi a ambientului, dar ÅŸi sănătatea ÅŸi bunăstarea comunităţilor agricole, realizatoarea s-a infiltrat în ferme din Europa (în special Polonia ÅŸi România) ÅŸi SUA, confruntându-se cu cele mai importante firme multinaÅ£ionale, aflate în continuă expansiune, din această industrie foarte profitabilă.
Mesajul filmului este că noi, consumatorii avizaÅ£i, putem spune nu corporaÅ£iilor, care calcă în picioare comunităţi întregi, distrugând democraÅ£ia ÅŸi cultura – dacă ne-am folosi de puterea noastră de cumpărare ÅŸi am opta hotărât pentru produse ce provin de la ferme unde animalele sunt crescute în condiÅ£ii naturale ÅŸi sănătoase, am putea prelua controlul.

 

GândeÅŸte global, acÅ£ionează local / Think Glogal, Act Rural (FranÅ£a, 2010) scris ÅŸi regizat de Coline Serreau, începe prin a demonstra, graÅ£ie numeroÅŸilor experÅ£i intervievaÅ£i (din Brazilia, ElveÅ£ia, FranÅ£a, India, Maroc, Ucraina), faptul că sistemul agricol mondial a fost ÅŸi este pervertit de imperativele financiare ale marilor companii. Dar realizatoarea documentarului nu se opreÅŸte aici.
Spre deosebire de filmele alarmiste ÅŸi catastrofiste cunoscute, acesta propune ÅŸi soluÅ£ii locale ale haosului global. Agricultori, economiÅŸti ÅŸi filosofi, conÅŸtienÅ£i că societatea noastră s-a împotmolit în actuala criză ecologică, financiară ÅŸi politică, inventează ÅŸi experimentează cu noi alternative.
Astfel, filmul ne invită să descoperim sisteme ÅŸi tehnici de producÅ£ie care s-au dovedit eficiente nu doar în obÅ£inerea unor recolte mai bune, cu alimente mai sigure, prin utilizarea rezonabilă a resurselor, ci ÅŸi în repararea daunelor ÅŸi oferirea unei vieÅ£i comunitare mai sănătoase.

 

Subjugare – Pledoarie pentru nenăscuÅ£i / Submission – In Defence of the Unborn ( Suedia, 2010) de Stefan Jarl vorbeÅŸte despre „lumea chimică” în care trăim ÅŸi pe care noi înÅŸine ne-am construit-o, începând cu al Doilea Război Mondial.
Dacă, pe atunci, omenirea folosea anual un milion de tone de substanÅ£e chimice, azi s-a ajuns la 500 de milioane de tone, în condiÅ£iile în care, dintre industriile mondiale, cea chimică cunoaÅŸte cel mai rapid ritm de creÅŸtere; zi de zi, utilizăm cam 100.000 de substanÅ£e chimice. Regizorul-scenarist a efectuat un test de sânge, ale cărui rezultate sunt analizate de un profesor renumit, pentru a explica „încărcătura chimică” existentă în corpul tuturor persoanelor născute după război.
Documentarul ne prezintă mărturiile şi opiniile a 23 de oameni de ştiinţă (din Canada, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Germania, Marea Britanie, Spania, Suedia şi SUA) despre problemele pe care aceste substanţe chimice, pe care le purtăm cu noi şi le folosim zilnic, le pot genera.