Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Astra Film Festival 2014

DOC TALKS

100 cele mai bune documentare din toate timpurile – Sondaj al revistei “Sight and Sound” - masă rotundă- cu participarea lui David si Judith MacDougall, si Neil Young.

Revista „Sight and Sound” întocmește sondaje Top Zece din toate timpurile încă din 1952, dar abia în anul 2014 a efectuat un astfel de studiu pentru Cel Mai Bun Documentar.

Sugerează această inițiativă faptul că documentarele sunt acum luate mai în serios drept forme de artă în cadrul cinematografiei? Sau este o simplă reacție la faptul că în sondajele principale dintre anii 1952 și 2012 „a dominat impulsul ficțiunii în film”, precum a declarat Nick Bradshaw în introducerea făcută rezultatelor, publicată în revistă? Reprezintă aceste rezultate o imagine validă asupra a ceea ce am putea numi un canon acceptat al cinematografiei documentare?

De asemenea, sondajul cristalizează dezbaterea continuă asupra definițiilor cinema-ului de non-ficțiune, mulți dintre votanți incluzând filme care se încadrează în spațiul liminal dintre documentar și genurile fictive.

Dacă nu există o definiție universal valabilă a documentarului, cum este posibil să se ajungă la un consens în ceea ce privește cele mai importante și influente exemple ale genului? Ce criterii au intervenit în selecțiile celor 10 filme?

>> Sala Thalia/Sala de Conferinţe - Vineri, 10 octombrie, 15:00-16:00