Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Digi 24.ro / 18 octombrie 2012

Regele Cioabă a debutat in cinematografie
Publicat: 18-10-2012 16:32
Autointitulatul rege al romilor de pretutindeni, Florin Cioabă, a debutat în cinematografie cu un documentar despre Holocaust. Pelicula, difuzată miercuri seară la Festivalul Internațional de Film Documentar de la Sibiu, a fost selectată din aproape o mie de filme ca să intre in concurs, alături de peste o sută de documentare, realizate în 24 de țări. Florin Cioabă s-a ocupat personal de producția și de regia filmului.

Pentru documentarul său, „Adevărul despre Holocaust”, regizorul şi producătorul Florin Cioabă a folosit imagini de arhivă din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și a vorbit cu supraviețuitorii de etnie romă ai Holocaustului.

Printre ei se numără şi Toma Hristache, un rom căldărar din sudul ţării.

,,Când ne-au dus acolo în lagare, nu mai eram văzuți! Eram alungați! Dacă era o zi mai bună, mai călduroasă, ne pârleau la soare până muream!”, rememorează Toma Hristache, supravietuitor al Holocaustului.

A citit manuale despre tehnicile de filmare

„Regele romilor de pretutindeni” a luat lecţii înainte să înceapă filmările, care au avut loc în diferite locaţii din România și Transnistria. Iar documentarul a fost gata în jumătate de an.

,,Nu a fost nici ușor, nici greu, dar interesant din punct de vedere al subiectului. Domnul Cioabă e un personaj plăcut atunci când e vorba de munca în echipă”, explică Laurenţiu Toma, operatorul de imagine.

„E un film care te cheamă să te gândești”

Spectatorii de la Festivalul Internațional de Film Documentar de la Sibiu au apreciat filmul lui Florin Cioabă. ,,E un film care te cheamă să te gândești, să meditezi. E nevoie de filme d-astea”, crede unul dintre cei care au urmărit documentarul.

„Sunt filme care reactivează memoria colectivă. S-au petrecut orori în trecut care nu mai trebuie să aibă loc”, explică Dumitru Budrală, organizatorul Astra Film Fest.

Pe viitor, îi vrea protagoniști pe Angelina Jolie sau Johnny Depp

Pentru un alt proiect, Florin Cioabă are de gând să colaboreze cu regizori americani celebri.

,,Steven Spielberg și Mel Gibson deja studiază scenariul pe care sora mea Luminița l-a făcut. Se arată și cum au plecat romii de aici, din România, cum au fost deportați. Și, totuși, în acele lagăre ale morții, dragostea a învins”, explică autointitulatul rege al romilor de pretutindeni.

În viitoarea sa producţie, Florin Cioabă spune că și i-ar dori în distribuţie pe Angelina Jolie sau Johnny Depp.