Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Astra Film Festival 2012

DACII ÎN FILMUL DOCUMENTAR

DEZBATERE LA ASTRA FILM FESTIVAL SIBIU 2012

Festivalul Internaţional de Film Documentar Astra Film de la Sibiu prezintă un program special de filme şi discuţii tematice. De data aceasta, în centrul discuţiilor va fi documentarul istoric românesc, mai precis, prezenţa dacilor în filmele de profil, într-o dezbatere despre felul în care datele istorice sunt interpretate şi transmise prin limbajul filmului documentar. La baza discuţiei vor sta trei filme documentare, terminate în acest, an cu tematica „Dacii şi istoria poporului român”: Draco – chipurile de piatră, Dacii – Adevăruri tulburătoare şi Decoding Dacia: Romania’s Lost Heritage / Descifrând Dacia – Moştenirea pierdută a României.

Dacii – Adevăruri tulburătoare a fost publicat pe YouTube şi a ajuns la vizionări record (peste 800.000 de mii), lucru ce demonstrează un interes clar pentru ceea ce evocă acest film, atât din partea celor care încearcă să cerceteze această temă, cât şi din partea publicului larg. Cu abordări inedite sau clasice, atât istoriografic cât şi cinematografic, filmele încearcă să descifreze modul de reflectare a istoriei în documentar, din perspective diferite, pornind de la specialistul istoric şi regizor şi ajungând la spectator, retrasând disputata limită între intenţia regizorală, obiectivitatea ştiinţifi că şi aşteptările publicului larg. Dificultăţile cu care se confruntă realizatorii sunt şi mai mari atunci când vor să înfăţişeze lucruri din trecut care au legătură cu participarea la identităţi prezente. Se va discuta despre scopuri şi despre măsura în care ele au fost realizate, despre mijloacele folosite, despre relaţia dintre cunoaşterea oferită spectatorilor, cunoaşterea ştiinţifică şi cunoaşterea comună, difuzată prin sistemul de învăţământ şi prin mass-media, mituri sau pseudo-ştiinţa speculativă.

Proiecţiile vor fi urmate de o dezbatere deschisă cu participarea autorilor filmelor, moderată de către dr. Gheorghe Alexandru Niculescu, cercetător la Institutul de arheologie „Vasile Pârvan”.

Programul DACII ÎN FILMUL DOCUMENTAR va avea loc sâmbăta 20 octombrie între orele 11:00 - 15:00 în sala Mircea Săucan.