CUM A INTRAT ŞI CUM A IEŞIT ROMÂNIA DIN PRIMUL RĂZBOI MONDIAL? (PANEL)
Prof. Dr Adrian Cioroianu- Reflectii asupra noilor statementuri facute in cartea lui Lucian Boia, ''Primul Război mondial. Controverse, paradoxuri reinterpretări.''
Motto: „România n-a fost învingătoare, a fost înfrântă în Primul Război Mondial, dar pierzând războiul, România a făcut România Mare”
Românii din afara Regatului României în Primul Război Mondial. Controverse mai puţin cunoscute -material prezentat de doamna Prof. Dr. Mihaela Grancea, ULB Sibiu, Departamentul de Istorie şi Patrimoniu
În 1914, la izbucnirea Primului Război Mondial, Regatul României şi-a declarat neutralitatea (1914-1916). Însă, conform statutului lor de cetăţeni ai Imperiului Habsburgic, românii din Transilvanania, Banat şi Bucovina au fost înrolaţi chiar de la începutul războiului, din 1914, și au luptat pentru Austo-Ungaria, iar românii basarabeni pentru interesele Rusiei ţariste.
Românii din afara granițelor Regatului României au fost distribuiţi pe fronturile, care nu au presupus conflicte directe cu trupele statului român, adică în cel italian şi, secundar, în cel rusesc; şi totuşi au fost cazuri, cum ar fi cel din Galiţia, unde românii ardeleni şi bucovineni au luptat împotriva basarabenilor care erau înrolaţi în armata ţaristă.
>> Biblioteca Astra, 7 octombrie, 14:00-16:00