Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Astra Film Festival 2014

CHAPLIN 100

Prin popularitatea şi răspândirea filmelor lui, Charlie Chaplin a devenit cea mai cunoscută figură a comediei mute, multe dintre producţiile lui rezistând trecerii timpului. Personajul principal al filmelor lui, Vagabondul, a devenit emblematic în cultura cinematografică occidentală.

Cu ocazia împlinirii a 125 de ani de la naşterea regizorului şi 100 de ani de la lansarea personajului VagabondulAstra Film Festival 2014 aduce în prim-plan fenomenul Charlie Chaplin.

Proiecţii de film ca acum 100 de ani

Acum un secol, sălile de cinema erau noile locuri de distracție pentru publicul larg. Pe marile ecrane  erau proiectate filme mute, cu acompaniament de muzică instrumentală live, iar unele dintre filme, precum cele ale lui Charlie Chaplin, sunt cel puțin la fel de amuzante şi în ziua de azi.

AFF2014 oferă un program inedit pentru publicul sibian format din copii şi părinţi – două proiecţii de matineu ale celor mai îndrăgite comedii mute ale lui Chaplin, produse în anii 1916 și 1917: The Fireman (Charlot Pompier) şi Easy Street (Charlot Poliţist)

Filmele sunt acompaniate live la pian de compozitorul și pianistul Cari Tibor, pentru a recrea atmosfera de cinema a începutului de secol XX. Cei care participă au ocazia să retrăiască experienţa de cinema pe care au avut bunicii şi străbunicii lor în sălile de cinema, vizionând filme produse cu mijloacele tehnice existente în acea perioadă.

Fenomenul Charlie Chaplin în India

Programul Charlie Chaplin 100 din AFF 2014 aduce în atenţia publicului un fenomen mai puţin cunoscut, prezentat în filmul documentar The Boot Cake.

Avem ocazia să urmărim ce se întâmplă atunci când figura iconică a Vagabondului lui Charlie Chaplin traversează graniţele culturii euro-americane. Această figură devine mai mult decât pasiunea unui fan club dintr-un orăşel din India.

Sărbatoarea grupului The Charlie Circle, condus de doctorul Aswani nu este cu nimic mai prejos decât sărbătorile religioase dedicate zeităţilor hinduse sau decât orice altă procesiune religioasă indiană. Fondatorul aceastui grup mărturiseşte că el foloseşte filmele lui Chaplin chiar ca parte din terapia oferită pacienţilor săi.

>> Sala Thalia, 11 oct, 10.00-11.00

>> Sala Thalia, 12 oct, 10.00-11.00