Agerpres.ro / 21 octombrie 2012
Comunicat de presa - Premiile Astra Film Festival 2012
http://www.agerpres.ro/media/index.php/comunicate/item/153588-Comunicat-de-pres-Premiile-Astra-Film-Festival-2012.html
Duminică, 21 Octombrie 2012 16:30
Premiile Astra Film Festival 2012 Astra Film Festival s-a incheiat sambata seara, o data cu decernarea premiilor. Trupa Anton Pann a deschis ceremonia, alaturandu-se astfel altor trei formatii romanesti care au cantat in Foaierul Casei de Cultura a Sindicatelor in saptamana 15 - 21 octombrie 2012: Avant'n'Gard, Zmei Trei si Trei Parale
Au putut fi ascultate, de asemenea, doua trupe din Cehia, Floex si DVA, care au concertat in cadrul festivalului Soundczech, initiat de Centrul Ceh din Bucuresti.
Au fost prezenti la festival sute de profesionisti din lumea filmului, care au asistat, pe langa proiectii, la masterclass-uri si ateliere desfasurate pe mai multe zile: Roma Stories, Profesia de documentarist, prezentat de Petr Lom, Documentarul de investigatie, dar si o reuniune Docstories Marea Neagra, reprezentand a doua sesiune dupa cea de la Tbilisi, din cadrul IDFA - International Documentary Film Amsterdam - din Olanda.
Pe langa aceste evenimente, Foaierul Casei de Cultura a Sindicatelor a gazduit de-a lungul saptamanii trecute expozitia albumului de fotografie a lui Kathleen Laraia McLaughlin, 'Culoarea fanului : Taranii din Maramures'. In holul cladirii, au putut fi admirate si obiectele din cadrul expozitiei ReciclART.
Programul educational pentru copii si adolescenti, Astra Film Junior, a prezentat proiectii speciale, avand tema apei ca idee centrala. Episoade din Esperanto. Copiii Apei, dar si din mini-serialul documentar Cum se fabrica au putut fi urmarite in primele zile ale saptamanii. A fost, de asemenea, organizat un concurs de desene pentru elevi din clasele primare si un concurs de mesaje pentru cei din clasele de gimnaziu, avand aceeasi tema a economisirii apei. Cele mai reusite mesaje si desene au fost premiate sambata in cadrul unei gale la care au fost prezenti mare parte parte dintre copiii ale caror opere au fost declarate castigatoare, impreuna cu profesorii lor.
Palmaresul acestei editii a fost stabilit sambata seara de un juriu format din Luciano Barisone (directorul Festivalului International de film documentar din Elvetia Visions du Reel din Nyon in 2000), Sorin Botoseneanu (Decan al Facultatii de film din Universitatea nationala de arta teatrala si cinematografica 'I.L.Caragiale' din Bucuresti), Hanka Kastelicova (producator executiv al departamentului 'Film Documentar' pentru HBO Europa), Rene Kubasek (directorul Centrului Ceh), Cristian Nitulescu (membru CA SRTV si consilier management TVR3, fost producator executiv la departamentul de stiri al Societatii Nationale de Televiziune), Christophe Pomez (consilier pe probleme de cinema si teatru al Ministerului Culturii din Franta, actualul director al Institutului Francez din Romania, filiala Cluj-Napoca), Cristi Puiu (regizor si scenarist) si Michael Stewart (antropolog si director al festivalului de film documentar Open City de la Londra).
Cantec de leagan din Phom Penh (Phom Penh Lullaby) a castigat Marele Premiu Astra Film la editia din 2012 a festivalului. Filmul polonezului Pawel Kloc este povestea lui Ilan Schickman care a plecat din Israel visand la o noua viata. Acum el locuieste in Phnom Penh, Cambodgia, cu iubita lui khmera, Saran, si fiicele lor, incercand sa-si castige existenta ca ghicitor ambulant.
Se crede cel mai bun (He thinks he's the best) a primit Premiul Astra pentru cel mai bun documentar in competitia internationala. Este un film in care regizoarea Maria Kuhlberg vorbeste despre traumele din copilarie care te pot marca toata viata.
'Pentru inteligenta si dragostea cu care s-au apropiat de un subiect mai degraba lipsit de stralucire, reusind sa-i restituie frumusetea si adevarul continute in momentele fara glorie ale vietii de la bloc', regizoarele din Belgia Anne Schiltz si Charlotte Grégoire au primit Premiul Astra pentru cel mai bun documentar, competitia Romania. Cheltuieli comune (Common Ground) este un film despre viata la bloc in Romania, in care realizatoarele incearca sa descopere ce se comunica intr-o astfel de cladire.
'Pentru ca dragostea nu incape intre ziduri, pentru ca zidurile zagazuiesc trei iubiri, pentru umorul intrinsec al abordarii si pentru o realitate universala, chiar daca este descoperita in Romania' juriul a acordat Premiul 'Realitati Romanesti', filmului Noosfera. Realizat de Artchil Khetagouri si Ileana Stanculescu, filmul prezinta povestea sociologului Nicolae Dumitru care a descoperit o teorie despre cum va fi dragostea in viitor pe Pamant, dar care si-a neglijat propria viata amoroasa.
Premiul pentru cel mai bun documentar, competitia Eco CinematogrAFF i-a revenit filmului Gone Wild al lui Dan Curean. Este un film despre caii salbatici din Letea, 'un film profund cinematic, cu imagini de neuitat din Delta Dunarii, evocand salbaticia si fragilitatea unui loc unde oamenii sunt subordonati puterii naturii.'
Alegerea s-a dovedit foarte dificila la competitia Student, iar juriul a decis in cele din urma sa premieze doua filme ex-aequo. Prima premiata a fost britanica Iris Zaki pentru Schimburi cuser (My kosher shifts). Este povestea unui hotel pentru evrei ortodocsi din Londra prin ochii lui Iris, care lucreaza ca receptionista. Al doilea film premiat este Ultima strada (Ultima calle), un film despre locuitorii unui cartier din Barcelona care isi apara vechiul mod de viata in fata invaziei noilor constructii. Realizatorii acestui film sunt Rasmus Sievers si Marina Monsonis.
Premiul special acordat documentarului romanesc a mers catre Rosia Montana, un loc la marginea prapastiei realizat de germanul Fabian Daub. Filmul a fost apreciat pentru ca 'prin unghiul obiectiv de abordare, continua sa mentina vie atentia asupra acestei parti a Romaniei, care se afla intr-adevar la marginea prapastiei'.