ADEVARUL / 26 octombrie 2011
Veselie ÅŸi ideologie în deschiderea Astra Film Festival 2011
http://www.adevarul.ro/cultura/aff_sibiu/Veselie_si_ideologie_in_deschiderea_Astra_Film_Festival_2011_0_579542399.html
26 octombrie 2011, 13:44 | Autor: | 81 afişări
MarÅ£i, 25 octombrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Sibiu s-a deschis, în sunet de fanfară ÅŸi de scandări politice, Astra Film Festival 2011. A 11-a ediÅ£ie a celui mai vechi ÅŸi mai apreciat festival românesc dedicat filmului documentar continuă până duminică, 30 octombrie, cu 100 de filme din toată lumea ÅŸi o serie de evenimente conexe.
În deschiderea Festivalului, Martin Bottesch, preÅŸedintele Consiliului JudeÅ£ean Sibiu, a recunoscut AFF ca fiind un „festival cu rezonanţă internaÅ£ională”, un eveniment ce se reînnoieÅŸte de la an la an, căpătând de fiecare dată o amploare mai mare. Prefectul judeÅ£ului Sibiu, HoraÅ£iu Răcuciu, a mărturisit chiar că a selectat câteva dintre cele 100 de filme din program la care ar vrea să ajungă, dacă îi va permite timpul. În cele din urmă, Valeriu Ion Olaru, directorul general CNM Astra, a afirmat că Festivalul reprezintă o „emblemă a oraÅŸului Sibiu” ÅŸi i-a mulÅ£umit directorului Dumitru Budrala pentru contribuÅ£ia unei „manifestări atât de importante” la dezvoltarea oraÅŸului.
Filmul cu care s-a deschis oficial Festivalul de la Sibiu a fost un veritabil document despre un moment de răscruce din istoria recentă a României. După revoluÅ£ie, film realizat de regizorul LaurenÅ£iu Calciu, adept declarat al documentarului observaÅ£ional, cu imagini surprinse, în centrul BucureÅŸtiului, în lunile de fierbere ÅŸi de haos ale anului 1990, a fost excelent primit de publicul care a umplut recent botezata sală John Marshall a Casei de Cultură. Un film despre ideologie ÅŸi manipulare, care le trezeÅŸte amintiri triste spectatorilor mai vârstnici ÅŸi le deschide ochii către un trecut ce poate părea incredibil celor mai tineri.
ProiecÅ£ia a fost urmată de o incitantă sesiune de întrebări ÅŸi răspunsuri, moderată de profesorul, publicistul ÅŸi antropologul Vintilă Mihăilescu, în cadrul căreia regizorul LaurenÅ£iu Calciu ÅŸi producătorul Rupert Wolfe Murray au oferit publicului o privire de interior asupra proiectului pe care l-au început în primele luni ale anului 1990 ÅŸi pe care l-au finalizat după 20 de ani. LaurenÅ£iu Calciu a mulÅ£umit publicului pentru primirea „fierbinte” cu care a întâmpinat filmul, mărturisind că până acum După revoluÅ£ie nu a stârnit o reacÅ£ie atât de puternică.
Publicul adunat în incinta ÅŸi în faÅ£a Casei de Cultură a Sindicatelor din Sibiu, pentru deschiderea oficială Astra Film Festival, a fost primit cu surle ÅŸi trâmbiÅ£e... la propriu! Pe parcursul serii, Fanfara Transilvania a cântat ÅŸi a încântat audienÅ£a, în mai multe reprize, cu antrenantele ÅŸi inconfundabilele ritmuri balcanice. Astfel, spectatorii au uitat ÅŸi de frigul de afară, ÅŸi de nu prea plăcutele amintiri din urmă cu două decenii (readuse la viaţă de filmul lui LaurenÅ£iu Calciu), lăsându-se cuprinÅŸi de bună dispoziÅ£ie.
Tot ieri, dar dimineaÅ£a, în Sala Studio a Casei de Cultură, a debutat cu succes seria de masterclass-uri reunite sub titlul generic „Profesia de documentarist”. Regizorul Cristi Puiu, deschizător de drum pentru aÅŸa-numitul „Nou Cinema Românesc”, le-a vorbit participanÅ£ilor la masterclass despre subgenul de documentar preferat de el, cel observaÅ£ional, pornind de la filmul-fluviu (cu durata de nouă ore) West of Tracks al regizorului chinez Wang Bing; această capodoperă a documentarului observaÅ£ional este proiectată în trei părÅ£i, de marÅ£i ÅŸi până joi. „Profesia de documentarist” continuă cu alte două întâlniri cu Cristi Puiu, dar ÅŸi cu masterclass-urile susÅ£inute de Michael Yorke (despre documentarul de televiziune ÅŸi independent), Adina Brădeanu ÅŸi Michael Stewart (despre filmul documentar ÅŸi web).
Ieri ÅŸi azi, Astra Film Festival 2011 prezintă mai multe filme româneÅŸti în premieră absolută, precum Regina Maria – ultima romantică, prima femeie modernă de Sorin IlieÅŸiu ÅŸi Visul MoÅŸului de Mia Å¢elman. Pentru directorul Festivalului, Dumitru Budrala, AFF 2011 este „ediÅ£ia documentarului românesc”, deoarece „mai mult de o treime din filmele programului sunt producÅ£ii româneÅŸti, prezentate în cadrul diverselor secÅ£iuni, iar ÅŸase dintre ele sunt proiectate în premieră absolută”.
Astra Film Festival este organizat de Astra Film din Sibiu ÅŸi Muzeul Astra, cu sprijinul Centrului NaÅ£ional al Cinematografiei, Consiliului Local Sibiu prin Primăria ÅŸi Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, Consiliului JudeÅ£ean Sibiu, Ministerului Culturii ÅŸi Patrimoniului NaÅ£ional, Institutului Cultural Român.
Parteneri: Deventer, Discovery Channel, Fundatia Ratiu, Productions Maj, Kodak, TNRSS, Gedeon Programmes, Grupul Editorial Corint si Atrium.
Parteneri media: TVR, TV5 Monde, HBO, Magic Fm, HotNews, Adevărul, Dilema Veche, Formula As, The One, Tribuna, Sibiu 100%, RRA, RRC, Zile şi Nopţi, Liternet.ro, CinemaRx.ro, Cinefan.ro, Filmreporter.ro, Sapte Seri, HipMag.ro, Art Act Magazine, Eveniment Tv, TV Sibiu, Antena 1 Sibiu.
Sponsor principal: Sony
Sponsori:Empire Video Production, HBO, Hidroelectrica.
Fișiere: Galerie foto
Foto credit: Arany Francisc