Zile și Nopți
INTERVIU CU DUMITRU BUDRALA, DIRECTORUL ASTRA FILM FESTIVAL
Un interviu realizat de Ştefan Dobre
„Visam doar, în acei ani de început, că o să ajungem aici”
Dumitru Budrala, organizatorul celui mai mare şi mai important festival din România dedicat filmului documentar vorbeşte despre ediţia din acest an a Astra Film Fest, despre evoluţia festivalului de-a lungul celor 20 de ani de activitate şi despre surprizele noii ediţii.
R: Anul acesta nu sărbătorim doar filmul documentar ci și 20 de ediţii de Astra Film Festival. V-aţi imaginat vreodată, cînd aţi pornit la drum, ca AFF va ajunge aici?
D.B.: O întrebare destul de dificilă. Întotdeauna am crezut, si cred că putem face lucruri adevărate, şi potenţialul omului este mai mare decit s-ar crede în general. Cu siguranţă am fost pus la incercare in acest demers ţintind cel mai sus. Fără acest criteriu, Astra Film Festival practic ramânea un eveniment local -si nu stiu dacă rezista atât, mă refer la ceea ce se oferea in anii 1993 într-o Romanie nepregătită pentru evenimente de talie internaţională.
Visam, doar în acei ani de început că o să ajungem aici. Poate putini îşi amintesc atmosfera si mediul in care se desfasurau evenimentele culturale la inceputul anilor 1990: cuvântările oficialilor involuntar imitând intonaţia lui Ceauşescu, masa de prezidiu a juriului acoperită cu faţă de masă roşie şi multe alte bizarerii... Acum revizionând inregistrările video din 1993, imi dau seama, ca am âncercat imposibilul: să fondăm un festival internaţional în Sibiu într-o Românie răvăşită de un sistem autoritar, şi să-l menţinem într-o societate mereu tulburată de transformări dramatice interminabile.
R: 20 de ediţii nu înseamnă doar o sărbatoare ci și o maturizare. Aţi putea face o comparaţie între ediţia numărul unu a festivalului și ediţia din acest an?
D.B.:20 de ani e timp istoric. Atât a trecut intre cele 2 razboaie mondiale. Ori în acestă perioadă la nivel global s-a intâmplat o transformare radicală datorită schimbării tehnologiei, al răspândirii PC-urilor, în domeniul comunicării (internet) dar şi în producţia de film în general, s-a trecut pe producţia şi difuzarea digitală a operelor cimetaografice. Dacă la prima ediție materialele se scriau doar cu mașina de scris, comunicarea se făcea prin scrisori iar obținerea unei confirmări de participare putea dura și o lună.Maturizarea evenimentului s-a facut treptat adaugând câte ceva la fiecare ediţie. În realitate însă, dacă mă gândesc bine, ca şi conţinut, sau ţinuta festivalului, să ştiţi că am pornit cu toate ingredientele unui festival de film international: la prima editie in 1993 am avut competiţie cu participare internaţională, juriu, săli pline, promovare în presă şi outdoor cu steaguri, chiar şi sponsorizări.
Una dintre cotiturile acestui proces de maturizare o văd prin demararea Astra Film Junior în anul 2009, care a dat deja roade. Anul acesta AFF Junior deja gazduieste un eveniment inedit: creaţiile de film ale liceenilor sibieni crescuţi în spiritul Astra Film.
Astra Film Festival are un festival-copil, cu spectatori în Sibiu, în judeţtul Sibiu şi în toate oraşele mari ale României.
R: Care sunt highlighturile programului aniversar?
D.B.: În primul rÂnd am facut o selectie de filme perle, care au făcut furori în sălile Astra Film, Pe acestea le veţi găsi în Proiecţii Retrospective.
Romania sub lupă- 20 de ani de documentar românesc la Astra Film- o serie amplă de conferinţe, care vor reflecta sutele de filme româneşti realizate şi prezentate în premieră la Astra Film, şi care va aduna toata breasla documentariştilor români.
Şi nu în ultimul rând, ne onorează prezenţa a 20 de directori ai celor mai importante festivaluri internaţionale din Europa până în Africa de Sud.
R: Care sunt filmele pe care ni le recomandaţi ca fiind „musai de văzut” anul acesta?
D.B: Sa va dau niste exemple de „musai de vazut”?
Cine cunoaşte cuvântul „GOOGLE”, să vină la filmul de deschidere din 14 octombrie, ora 19, ca să afle cum funcţionează de fapt firma care stă în spatele acestui cuvânt. Proiecţia va fi urmată de discuţii cu autorul Ben Lewis din Londra.
Cine a auzit de cuvântul FACEBOOK, este recomandabil să vină să vadă, cui, cind şi cum a schimbat traseul profesional sau personal al vieţii printr-o simplă postare, vizionând filmul „Aberaţii Facebook”.
Dacă anul trecut documentarul „Roşia montană pe marginea prapastiei”, de Fabian Daub, proiectat în premieră în Sibiu, a incins sala arhiplină, prevestind mişcările din ultima lună din România, anul acesta Lech Kovalschi ne aduce povestea exploatării gazelor de şist din Polonia: Drill Baby Drill, filmul a fost terminat acum câteva luni. Proiecţia va fi urmată de discuţii în prezenţa autorului.
Si vă rog să răsfoiţi paginile, uitaţi-vă pe siteul astrafilm.ro şi o să vedeţi tot programul, nu cred, că e loc să vă descriu toate filmele pe care aş dori sa vi le recomand, au fost selecţionate cele mai interesante din mai mult de 1300 înscrise.
Filmele sunt despre vieţile oamenilor, despre fenomenele care ne înconjoară, unele mai îngrijorătoare, altele care ne înduioşează sau ne distrează, sunt filme despre realităţile lumii contemporane, teme dintre cele mai diverse, mai interesante. Sunt filme pe care cu siguranţă nu le veti gasi în grila de program a televiziunilor, si pe care e „musai” să le vedeţi.