Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Styx / Styx

Wolfgang Fischer,  Austria, Germany 2018 94'

Cinematography: Benedict Neuenfels
Editing: Monika Willi

Film Presentation:
---------- Film finalist în competiția pentru Premiul LUX 2018, prezentat de Biroul de Legătură al Parlamentului European în România, în cadrul Zilelor LUXFILM. -------- Rike are 40 de ani şi este un exemplu pentru modelul occidental de fericire şi succes: este educată, sigură pe ea şi hotărâtă. Rike face o pauză în cariera ei de medic de urgenţe pentru a-şi împlini un vis mai vechi, acela de a călători pe mare cu un velier. Într-o noapte, însă, destinul îi va bulversa întreaga existenţă: după o furtună violentă, Rike dă peste un vechi vas de pescuit cu peste 100 de migranţi gata să se înece la bord. Rike respectă legea maritimă şi contactează paza de coastă pentru ajutor. Dar când apelurile rămân fără răspuns, femeia trebuie să ia o decizie pe viaţă şi pe moarte.
Director's Bio-Filmography:
Născut în 1970 în Viena, Austria, Wolfgang Fischer a studiat psihologie şi pictură la Universitatea din Viena şi film la Academia de Artă din Düsseldorf şi la Academia de Arte Media (KHM) din Köln. A debutat ca regizor în 1994 şi de atunci a regizat mai multe lungmetraje de ficţiune şi documentar. Styx este cel mai recent şi cel mai premiat film al său.
Director's / Curator's Statement:
"(Styx este) o alegorie morală, minimalistă dar la fel de eficientă ca un pumn în stomac, şi din nefericire atât de actuală, dat fiind că explorează o lume îngrozitor de polarizată, o lume complet ruptă în două. (...) Regizorul reuşeşte să creeze ceea ce iniţial pare un exemplar demers documentaristic, dar care apoi devine o claustrofobică piesă de cameră, chiar dacă acţiunea are loc în mijlocul mării." (Cineuropa.org)
Media: