Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

AF Junior 2015

ASTRA FILM JUNIOR 2015

Cel mai îndrăgit eveniment de cinema a elevilor și profesorilor din Sibiu, Astra Film Junior, ajuns la a 7-a ediție, vă așteaptă la vizionare!

Elevii din ziua de azi consumă zilnic mult mai mult conținut audiovizual decât texte, fie pe televizor sau calculator, fie pe telefonul mobil. Curricula școlară este concepută de pe vremea când principalul mediu de transmitere a informațiilor era textul. Aceasta pune accentul pe pregătirea elevilor focusându-se pe înțelegerea textelor, și nu a fost completată și adaptată pe cerința înțelegerii filmului, a limbajului audiovizual.

Există o directivă din partea Uniunii Europene, care va deveni obligatorie și în România, prin care se introduce subiectul EDUCAȚIA CINEMATOGRAFICA și EDUCAȚIA MEDIA în curicula școlară. Scopul este ca elevii să fie familiarizați cu vizionarea filmelor în regim de cinema, să învețe să descifreze limbajul vizual, să înțeleagă felul în care acestea sunt produse.
Astra Film din Sibiu de-a lungul a două decenii de existență, dar mai ales de când a lansat programul special Astra Film Junior, vine în ajutorul profesorilor oferind o activitate extrașcolară în domeniul educației de cinema și media cu un program diversificat pe gustul și cerințele grupurilor de vârste.

Ediția din acest an vine cu noutatea materialelor didactice pregătite pentru fiecare program în parte.

6+ Filmele prezentate pentru școala primară cuprind episoade din serialele Hai să ne jucăm! (Diego din Brazilia, Pierre din Belgia și Jurre din Olanda), Hai să dansăm! (Fabiana din Italia) și Iubesc muzica! (Renson și tobele conga, Kurt și muzica rock, Marc-André și acordeonul său, Eline și vioara tradițională, Paola și flautul ei, Lasso și balafonul său, Stavros și lira pontică, Mohamed și daful său, Tangun și flautul său, Wirag și xilofonul său, Duquan cântă muzică gospel, Kate și orchestra ei).
Activitatea de la clasă, propusă după vizionare, așa cum reiese din materialele didactice prezentate, va fi ca elevii să identifice, să discute, și să deseneze secvențele cheie dintr-un film pe formatul unei benzi desenate.

10+ La această ediție propunem un program de sine stătător pentru elevii de gimnaziu cu filmele: Noi suntem băieți, Andrew cu tobe și trompete, Butoiul
Activitatea de la clasă, propusă după vizionare, așa cum reiese din materialele didactice, va fi pe de o parte o discuție la ora de dirigenție pe tema PRIETENIEI, pe de altă parte, activități în care să identifice secvențele cheie din film care sunt legate de prietenie, și să confecționeze o bandă desenată comună despre filmul vizionat.

14+ La această ediție liceenii vor avea în program filmul Speranțe la vânzare și filmele realizate de liceenii din Sibiu la atelierul de film Sibiul văzut de liceeni. Cea mai eficientă metodă de a înțelege limbajul filmului este prin inițierea elevilor în producția de film. În 2015 Astra Film Festival propune adolescenţilor din Sibiu o nouă ediţie a proiectului educaţional “Primul meu film documentar, atelier practic pentru liceeni” susţinut şi moderat de Asociaţia Vira.
Un material didactic va ghida profesorii să dezvolte subiectul filmului la ora de dirigenție și să reflecteze asupra felului în care a fost realizat, pe baza ghidajului prezentat.

Proiecție pentru profesori Violența în școli devine un subiect tot mai acut. În cadrul AFJ propunem o dezbatere pe această temă, plecând de la un caz real: vizionarea filmului Pekka, în mintea unui atentator, despre un caz de violență extremă într-o școală din Finlanda, urmată de discuții conduse de doamna psiholog Elena Morariu.