Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

City of the Sun / Cetatea Soarelui

Rati Oneli,  Georgia, Netherlands, USA, Qatar 2017 104'

Producer: Jim Stark, Rati Oneli, Dea Kulumbegashvili

Film Presentation:
Cadre slow-motion de dronă înfăţişează frumusețea copleşitoare a naturii în timp ce o voce profundă vorbește despre mitul creaţiei omului după chipul lui Dumnezeu. Nimic din această magie iniţială nu persistă în peisajul urban post-industrial al unui mic oraș georgian, unde locuitorii săi trăiesc precum niște saprofagi din cadavrul fostei glorii comuniste. "City of the Sun" urmăreşte un miner/actor, un profesor de muzică ce trăiește din fierul forjat demontat din clădiri vechi și o pereche emblematică de alergătoare preadolescente, pentru a crea portretul unei comunități subnutrite din punct de vedere social. Încadraturi largi, stoice, alternează cu altele contemplative, regizorul Rati Oneli creând cu pricepere o atmosferă de suprarealism dezolant, direcționând camera ca și când o prezență invizibilă s-ar ascunde în aer. Lumina ascunde sau dezvăluie părți ale cadrului, în timp ce paralelisme vizuale construite cu atenție leagă totul împreună. Totul este o scenă. Totul este subteran. Totul este împovărat de relicvele degradate ale unei epoci trecute.
Festivals/Awards:
Award of the Federal Foreign Office for Cultural Diversity - goEast 2017 The Art Doc Award at Sheffield Doc/Fest 2017 Best Feature Film at DocumentaMadrid 2017 Heart of Sarajevo for Best Documentary Film at Sarajevo International Film Festival 2017
Director's Bio-Filmography:
Rati Oneli s-a născut la Tbilisi, Georgia. A trăit la New York din 1999 până în 2014, când s-a mutat în Georgia pentru a realiza documentarul City of the Sun (Cetatea Soarelui). Are o specializare în studii despre Orientul Mijlociu și Relații Internaționale la Tbilisi și Columbia University din New York, în prezent pregătindu-și un doctorat în filosofie la European Graduate School. City of the Sun este primul său documentar lungmetraj.
Media: