Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Batusha's House / Construcția

Tino Glimmann, Jan Gollob,  Switzerland, Kosovo 2016 68'

Producer: Tino Glimmann, Jan Gollob, Valon Bajgora, Yll Uka

Film Presentation:
În oraşul kosovar Priştina, o clădire ca o pictură cubistă este în construcție de 15 ani, extinzându-se neîncetat fără vreun plan de arhitectură sau certificat de urbanism. Este clădirea lui Batusha, un labirint betonat, propriul său Xanadu. Este, de asemena, reflexia trecutului său complicat: de la începuturile sale într-un chișc unde vindea kebab, la virajul către activism politic, la exilul în Elveția și momentul plonjonului cu capul înainte în mijlocul războiului din Bosnia. Intervievând familia și prietenii şi urmându-l în prima sa vizită în Elveția de după exil, regizorii Tino Glimmann și Jan Gollob construiesc portretul unui om ale cărui impulsuri anarhice devin simbolice pentru întregul Kosovo. Reflectate în arhitectura dezordonată a casei, aceste impulsuri se dovedesc esențiale, motivate nu doar de dorinţa de a merge şi a construi mai departe, ci și de o nevoie aproape compulsivă de a face acest lucru, ca o confirmare a existenței, a apartenenței. Pentru a aparţine cu adevărat trebuie să-ţi revendici propriul loc în lume.
Festivals/Awards:
Audience Award, DOKUFEST Prizren, 2016 Best Documentary - Marcellino de Baggis Award at  Festival Internazionale del Cinema Documentario 2017
Film's Website: http://www.batushas-haus.ch
Director's Bio-Filmography:
Tino Glimmann & Jan Gollob sunt doi foarte tineri arhitecți elvețieni care s-au hotărât să ne conducă în povestea celor care trăiesc într-un labirint incredibil transformat în metaforă, în Kosovo-ul zilelor noastre.
Media:
World sales: