Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Crazy Horse / Crazy Horse

Frederick Wiseman,  USA 2011 128'


Film Presentation:
CRAZY HORSE documentează pregătirile pentru spectacolul DÉSIRS pe care celebrul coregraf francez Philippe Decouflé îl montează la nu mai puțin celebrul cabaret parizian Crazy Horse. Wiseman urmărește repetițiile, pregătirile din culise, munca de creație a machiajelor și costumelor, preum și puțin spectaculoasele munci de planificare a spectacolelor și administrare a cabaretului. (Zipporah Films) Frederick Wiseman, un maestru al montajului, surprinde pe cameră într-un chip splendid o lume aşa cum nu a mai fost văzută niciodată, înfăţişând o frescă a strălucitului cabaret al clubului de noapte „Crazy Horse” din Paris. Renumit pentru numerele sale prestigioase încă din 1951, „Crazy Horse” îşi impresionează clienţii cu un spectacol de lumini, trupuri superbe şi o coregrafie care îţi taie răsuflarea, într-o atmosferă a burlescului de altădată. O contemplare mânată de curiozitate şi plină de tact, filmul lui Wiseman dezvăluie toate pregătirile pentru spectacolele seducătoare, de la probe şi repetiţii până la întreaga administrare a clubului, în timp ce „fete pe jumătate goale [...] se dezbracă bucuroase, mănuşă cu mănuşă şi ciorap cu ciorap (Jenny Barchfield, Associated Press).” Strecurarea cu delicateţe în club dezvăluie felul în care goliciunea este transformată într-o veritabilă formă de artă, de vreme ce Crazy Horse se sprijină pe însăşi ideea de feminitate, eleganţă şi natura spectacolului. Filosofia clubului se bazează pe graţia, munca asiduă şi extravaganţa dansatoarelor. Cu o distanţă cultivată faţă de opera sa, Wiseman stârneşte ropote de aplauze pentru decor ca vedetă a reprezentaţiei. „Substanţa, surprinsă cu stil… „Crazy Horse” […] ne reaminteşte ce poate reprezenta filmul documentar (A. O. Scott, The New York Times).”
Festivals/Awards:
Venice Film Festival 2011/ BFI London Film Festival 2011/ San Sébastian Film Festival 2011/ Lisbon International Documentary Film Festival 2011/ New York Film Festival 2011/ Toronto International Film Festival 2011/ Mar del Plata International Film Festival, Argentina 2011/ Tokyo International Film Festival 2011 Nominated for Best Documentary Film at César Awards, France 2012
Director's Bio-Filmography:
După ce a predat Drept la Institutul de Drept şi Medicină din cadrul Universităţii din Boston, Frederick Wiseman a început să realizeze documentare, ulterior înfiinţând Zipporah Films, Inc. A câştigat numeroase premii, de exemplu Dan David Prize pentru filmele lui remarcabile sau premiul George Polk pentru integritate jurnalistică şi jurnalism de investigaţie şi a primit bursele Guggenheim şi MacArthur. După ce a realizat primele filme, The Cool World (1963) şi Titicut Follies (1967), a fost de atunci şi producător, şi regizor al tuturor filmelor sale. Acestea sunt îndeosebi studii vizuale ale unor instituţii sociale moderne: de exemplu, instituţii juridice – Law and Order (1969), instituţii de servicii de sănătate – Near Death (1989), instituţii educaţionale – At Berkeley (2013). Unul din principalii lui finanţatori i-a difuzat pe PBS toate filmele. În 2014, a primit Leul de Aur pentru întreaga carieră la cea de-a 71-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia. În 2016, a fost anunţat că va primi un Premiu Oscar onorific din partea Academiei de Arte şi Ştiinţe Cinematografice. Pe lângă filme, Wiseman a mai fost implicat şi în teatru, în SUA şi Franţa.
Media: