Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Searching for Sugar Man / Pe urmele lui Sugar Man

Malik Bendjelloul,  Finland, Sweden, UK 2012 86'


Film Presentation:
Documentarul urmarește firul dezvăluirii unui mister fascinant în spatele căruia se ascunde o poveste adevărată incredibilă. Povestea este cea a lui Sixto Rodrigues, compozitor și cantautor american de origine mexicană. În Statele Unite, cariera lui muzicală trece aproape neobservată, dar la începutul anilor '70, ajunge pe culmile succesului în Africa de Sud, unde devine un adevărat fenomen. La scurt timp, dispare fără urmă de pe scena muzicală. Soarta lui e învăluită în mister și circulă zvonul că s-ar fi sinucis. Filmul lui Malik Bendjelloul suprapune acestei biografii neverosimile povestea căutării pornite de doi fani ai lui Rodriguez, pe care îi urmărește printr-un labirint de fragmente de informații. Documentarul a fost filmat pe peliculă de 8 mm, pentru a reda patina epocii. Pelicula s-a terminat înainte de înregiastrarea ultimelor secvențe, iar Malik a fost nevoit să le filmeze cu smartphone-ul. După 3 ani de muncă la montaj, filmul a fost lansat în 2013, a câștigat un premiu BAFTA, premiul Oscar și o listă lungă de premii la toate festivalurile importante.
Festivals/Awards:
Oscar, BAFTA - Best Documentary Sundance - Audience Award&Special Jury Prize IDFA - Audience Award&Award for Best Music Documentary
Director's Bio-Filmography:
Malik Bendjelloul, a fost un cineast și jurnalist suedez. În copilărie, a fost actor. A produs câteva documentare muzicale pentru o reţea suedeză de televiziune şi a lucrat ca reporter pentru emisiunea „Kobra”, ca apoi să demisioneze şi să călătorească în lumea largă. Într-una din călătorii, i-a venit ideea să realizeze filmul Searching for Sugar Man (2012), laureat cu Oscar, BAFTA și numeroase alte premii internaţionale. A murit în 2014. Avea 36 de ani.
Media:
World sales: