Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Red Empress - The Life and Adventures of Ana Pauker / Împărăteasa Roșie - Viața și aventurile Anei Pauker

Radu Gabrea,  Romania 2016 60'

Producer: Marian Barut

Film Presentation:
Printr-o serie de interviuri cu mari istorici şi politologi, precum şi cu ajutorul imaginilor de arhivă, autorul re-construieşte imaginea Anei Pauker în România stalinistă. Această perioadă, puţin explorată din istoria contemporană a României, care abundă în legende şi interpretări greşite, este prezentată dintr-o perspectivă esenţialmente bazată pe adevăr demonstrabil. Deşi memoria colectivă a păstrat-o ca persoană dispreţuită, vinovată de toate necazurile ţării la acea vreme, această imagine este doar o distorsiune a istoriei prin propaganda comunistă orchestrată de Gheorghe Gheorghiu-Dej. În încercarea de a demitiza figura de „criminal” a Anei Pauker şi urmând o structură cronologică şi tematică, filmul aduce în prim-plan o altă latură a acestui personaj-simbol al comunismului stalinist.
Festivals/Awards:
participări: Festivalul DokStation Bucureşti – Music Documentary Film Festival, 2016/ Festivalul de la Mediaş – Central European Film Festival,2016 Festivalul de Film Istoric de la Râşnov 2016
Director's Bio-Filmography:
Radu Gabrea, (n.1937), a debutat în cinematografie cu lungmetrajul Prea mic pentru un război atât de mare (1969), selecţionat în secţiunea Quinzaine des réalisateurs a Festivalului de la Cannes din acelaşi an şi premiat la Festivalul de la Locarno în 1970. În 1974, filmul Dincolo de nisipuri a fost interzis din ordinul personal al lui Nicolae Ceauşescu. În consecinţă, în 1975 Radu Gabrea a imigrat în Germania, unde a realizat filme în limba germană (Un bărbat ca Eva – 1985, dedicat cineastului Rainer Werner Fassbinder). După Revoluţie, s-a întors în România şi şi-a continuat munca de regizor (Noro – 2002, Moştenirea lui Goldfaden – 2004, Cocoşul decapitat – 2008 şi altele).
Media: