Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Those / Ăia

Krisztina Meggyes,  Hungary 2015 28'

Producer: Miklos Bosnyak, Ferenc Pusztai

Film Presentation:
În cuvintele lui David Bohm, "un mare număr de oameni au impresia că gândesc când de fapt nu fac altceva decât să îşi rearanjeze prejudecăţile." Dezvăluind mecanica încâlcită a paranoiei, "Those" foloseşte o serie de interviuri cu localnici pentru a arăta cum construcția unei tabere de refugiați lângă un oraș maghiar îi divizează cetățenii, dovedindu-se, însă, doar vârful unui aisberg de conflicte. În contextul acestei tensiuni, refugiații sunt prezentaţi ca siluete tăcute, lipsiți de dreptul la o voce, captivi fără voie în fundalul unui spectacol. Înrămat într-o naraţiune de tip basm, documentarul dezamorsează efectul iniţial de poantă al ignoranţei oamenilor şi expune adevăratul motiv al repulsiei. Este o poveste de când lumea, tendinţa noastră de a privi pe oricine care e diferit de noi ca pe o ameninţare la modul nostru de viaţă, fie că este vorba de refugiați, imigranți, oameni dintr-o altă regiune a aceleiași țări sau chiar din același oraș.
Festivals/Awards:
Hungarian Film Critics’ Award in Best documentary of the year category 2016, ZagrebDox, Verzio International Human Rights Documentary Film Festival,International Documentary Film Festival “Okiem Młodych” (“In the Eye of the Youth”),Świdnica, Tallgrass Film Festival, Hungarian Film Week
Director's Bio-Filmography:
Krisztina Meggyes este cineast independent şi una dintre organizatorii Festivalului Internaţional de Film Documentar din Budapesta. Prima ei întâlnire cu cinematografia a avut loc în Danemarca, după care, la întoarcerea în Ungaria, a studia Producţie TV la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică din Budapesta. După absolvire, a urmat cursurile unui program de masterat în Regie de Film Documentar. Filmul ei, “Day 791” a câştigat în 2014 premiul pentru scurtmetraj în cadrul Festivalului de Film Documentar Budapesta.
Media:
World sales: