Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Empty Room / Camera nelocuită

Jasna Krajinovic,  Belgium, France 2016 60'

Producer: Julie Frères

Film Presentation:
Chestionând înțelegerea ce o avem asupra radicalizării și a motivelor sale, "The Empty Room" este un portret emoţionant al unei probleme mondiale personificate: o familie belgiană se confruntă cu urmările decesului fiului lor de 19 ani, plecat în Siria ca susţinător al jihadului. Alături de alți părinți în aceeaşi situaţie, mama tânărului luptă împotriva dispariției tăcute a fiului, pierdut în lacunele sistemului judiciar, şi cere ca moartea lui să fie recunoscută oficial şi ea să fie lăsată să îl plângă cum se cuvine. Desigur, lupta nu este uşoară, pentru că trebuie să facă față nu doar pierderii copleșitoare, ci şi învinovățirii nerostite de a nu fi reuşit să împiedice îndoctrinarea copilului ei. Însă, transformând în propria audiență întreaga lume, de la funcționari ai Parlamentului European până la adolescenții din licee, protagonista pune sub semnul întrebării problemele legate de responsabilitate și de victimizare, dezvăluind gradul în care înțelegerea noastră este profund viciată.
Festivals/Awards:
Millenium Festival, Brussels 2016, Festival International de Film de Fribourg Switzerland 2016, South East European Film Festival Los Angeles 2016
Director's Bio-Filmography:
Jasna Krajinović a studiat la Academia de Teatru, Film şi Televisiune din Ljubljana, Slovenia, iar apoi la INSAS în Bruxelles. După absolvire, a început să lucreze ca regizor de filme documentare împreună cu fraţii Dardenne. Filmografia ei include “Sasya and Mira”, “Two Sisters”, “Damian's Room”, and “Summer with Anton”. După spusele lui Jean-Pierre Dardenne, producătorul tuturor filmelor regizoareai, proiectele ei sunt obsedate de întrebarea, “Cum poate continua viaţa după război?”
Media:
World sales: