Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Pregnant in Romania / Sunt însărcinată în România

Jesús Del Cerro,  Romania 2016 78'

Producer: Jesús Del Cerro

Film Presentation:
SUNT ÎNSĂRCINATĂ ÎN ROM NIA este un documentar expozitiv cu ambiții sociologice, care îmbină mai multe interviuri de tip talking heads pentru a obține o imagine de ansamblu asupra politicilor guvernamentale prin care statul român sprijină sau nu femeile care își doresc să aibă un copil. Mai mult de 40 de femei care trăiesc în România și în Spania sunt intervievate pe teme de interes social ca viabilitatea vs. disfuncționalitatea sistemului sanitar public, discriminarea la locul de muncă sau rolul partenerului de viață în creșterea copiilor. În ciuda diferențelor majore de vârstă, nivel de educație, ocupație sau statut material, toate trebuie să se confrunte cu numitorul comun al statului român. Pe de altă parte, dintre toți acești factori, cel puțin unul influențează semnificativ calitatea serviciilor medicale: nivelul material. Documentarul lui Jesús del Cerro punctează cinismul realității românești nu numai în ceea ce privește lipsa de susținere a viitoarelor mame, ci relevă, de asemenea, și o societate extrem de conservatoare care vizeză condiția femeii în toate aspectele sale.
Director's Bio-Filmography:
JESÚS DEL CERRO (n. 1969, Spania) este un regizor cunoscut pentru serii TV și filme de public de ficțiune. În 1995 a început să lucreze la două serii TV spaniole populare, MEDICO DE FAMILIA / FAMILY DOCTOR și UN PASO ADELANTE / ONE STE AHEAD (2003-2005). În 2007 DEL CERRO a regizat primul său lungmetraj de ficțiune, CARLITOS Y EL CAMPO DE LOS SUEÑOS / CARLITOS AND THE CHANCE OF A LIFETIME. În vara lui 2008 a început să lucreze în România, unde a regizat două serii pentru PRO TV, CONTRA TIMP / THE COUNTDOWN și CONTRA TIMP 2 / THE COUNTDOWN 2. A continuat să regizeze filmele cu succes de box-office HO HO HO, S-A FURAT MIREASA / THE BRIDE WAS STOLEN, HO HO HO 2 și THE GODMOTHER. În februarie 2016 a filmat URUGUAY care îi are în distribuție pe Dragoș Bucur și Cristina Flutur și care va fi lansat în 2017.
Director's / Curator's Statement:
„În Pregnant in Romania, we weren't trying to create drama, we just wanted to show the day-to-day lives of pregnant women in Romania. Their every day struggles, the discrimination they had to endure and how doctors both helped and hindered them. To achieve this, we went around the country and listened first hand to their stories. We soon discovered that while some were heartwarming, sadly, the vast majority were alarming and raised serious concerns. Hopefully, this film will raise awareness to these issues, and if not bring outright improvements to pregnant women's lives, at least spark the key conversations needed to begin to address the inequities facing these women.“ (Jesus del Cerro)
Media: