Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Sonita / Sonita

Rokhsareh Ghaem Maghami,  Germany, Iran, Switzerland 2015 91'


Film Presentation:
Într-o societate hiper-conservatoare unde creativitatea, expresia de sine și liberul arbitru sunt un privilegiu pentru femei, Sonita, o refugiată afgană din Iran plină de curaj, își găsește la 18 ani consolarea în muzica rap cu mesaj social. Dezbătând definiţia statutului de persoană confruntat cu sărăcia şi sexismul, filmul este unul al problemelor etice. Este, de asemenea, contextul perfect pentru tânără de a-şi transforma rolul de subiect în cel de participant activ: privind nestingherită în lentil aparatului de filmat, parcă direct la noi, ea este cea care decide când şi în ce fel este filmată. Documentarul este pentru Sonita o călătorie, în aceeaşi măsură în care este şi pentru regizoare, care se trebuie să aleagă între statutul de regizor-martor şi acela de influență activă asupra lumii protagonistei. Provocator, dar inspirând optimism, documentarul este o poveste improbabilă de succes în fața unor obstacole aparent insurmontabile.
Festivals/Awards:
World Cinema Grand Jury Prize: Documentary & Audience Award - Sundance 2016, Audience Award & Youth Jury Award IDFA 2015, Audience Award – IndieLisboa 2016, Best Debut Film – Biografilm 2016, Melbourne International Film Festival, SOS-Kinderdörfer Award – DOK.fest Munich 2016, Best International Feature – Special Mention – Documentary Edge Festival 2016, Hot Docs Canadian International Documentary Festival 2016, Sheffield International Documentary Festival 2016, Cleveland International Film Festival 2016
Director's Bio-Filmography:
Regizoare de origine iraniană, Rokhsareh Ghaem Maghami a studiat film şi animaţie la Universitatea de Artă din Teheran. Cercetările sale pe tema documentarului de animaţie au dus la publicarea unei cărţi numite “Animated Documentary, a New Way to Express”. A realizat şase documentare, fiind distinsă cu mai multe de 20 de premii internaţionale. Printre filmele realizate se numără “Pigeon Fanciers”, “A Loud Solitude”, “Born 20 Minutes Late”, “Going Up the Stairs”, şi documentarul animat “Cyanosis”, ce a avut premiera la IDFA 2011.
Media:
World sales: