Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

New Man / Un om nou

Aldo Garay,  Chile, Uruguay 2015 79'

Producer: Micaela Solé

Film Presentation:
Stephania este o persoană transgender de vârsta a doua pentru care fiecare zi petrecută pe străzile din Montevideo înseamnă o nouă luptă pentru supraviețuire. Regizorul Aldo Garay combină secvențe cotidiene cu materiale filmate cu aceasta în urmă cu 20 de ani, obținând un portret stratificat și non-victimizant al unei persoane cu multiple identități. Influențată ideologic de mișcarea sandinistă din Nicaragua natală și implicată activ în reformele social-politice din educație ale anilor ’80, Stephania avea mai apoi să cunoască marginalizarea și singurătatea. Deși atinge problematici care vizează atât identitatea de gen cât și felul în care trecutul politic tumultuos al Americii Latine îi configurează prezentul Stephaniei, tematic, THE NEW MAN are în centru călătoria sa înapoi în țara natală, unde își revede după zeci de ani familia, pe care o părăsise pe când era încă preadolescentul Roberto în ochii celorlalți. Garay tratează cu complexitate tensiunea dintre vulnerabilitate și forță interioară care a făcut ca Stephania să fie femeia de astăzi, fără a-i senzaționaliza excepționala sa biografie. Acesta reprezintă cu demnitate o istorie particulară dar care vorbește, în același timp, despre identitate și conceptul de „acasă” într-o cheie universală.
Festivals/Awards:
Teddy Award for Best LGBT Documentary – Berlinale IFF 2015, Felix Award – Rio de Janeiro IFF 2015, Special Mention – MIX Copenhagen LGBTQ FF 2015, Seattle IFF 2015, DocMontevideo 2015, CinéLatino Rencontres de Toulouse 2015, Calgary IFF 2015
Film's Website: www.cordonfilms.com
Director's Bio-Filmography:
ALDO GARAY (n. 1969, Montevideo) este regizor de film și televiziune. A regizat numeroase serii TV și a fost numit cel mai bun regizor de televiziune din Uruguay în 2001 și 2002. Filmografia sa include documentarele de lungmetraj EL CASAMIENTO / THE WEDDING (2011), CERCA DE LAS NUBES / NEAR THE CLOUDS (2006) și MI GRINGA, RETRATO INCONCLUSO / MY GRINGA, AN UNFINISHED PORTRAIT (1998). În 2008, a co-regizat împreună cu José Pedro Charlo documentarul EL CÍRCULO / THE CIRCLE iar în 2002 a regizat filmul de ficțiune LA ESPERA / THE WAIT, selecționat în cadrul competiției de la San Sebastián IFF.
Media: