Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Trapped by Law / Prinși în capcană

Sami Mustafa,  Germany, Kosovo 2016 90'

Producer: Sami Mustafa, Charlotte Bohl

Film Presentation:
Camera este complet goală şi cufundată în întuneric în afară de un reflector aţintit asupra unui tânăr stând într-un fotoliu. Un alt cadru, acelaşi décor, ne arată un al doilea bărbat. Cei doi sunt frați, prezenți în cadru pentru a spune povestea modului în care o singură noapte le-a răpit naționalitatea, identitatea și sentimentul de siguranță. Sondând labirintul absurd al sistemului judiciar, documentarul "Trapped By Law" urmăreşte doi frați rromi pe parcursul a cinci ani, începând cu deportarea lor bruscă din Germania în Kosovo, de unde familia lor fugise cu treizeci de ani în urmă. Regizorul Sami Mustafa împarte filmul în capitole, în încercarea de a marca momentele cruciale ale acestei odiseei și de a găsi un sens în tot ceea ce se întâmplă, în timp ce el însuși devine treptat unul dintre protagoniști. Investigând sensul naționalității şi diferitele straturi ale dislocării impuse, filmul alternează imagini de la faţa locului cu interviuri post-factum, creând un portret intim al celor doi frați surprinși în timpul încercărilor succesive de a se întoarce la familiile lor și în țara care i-a alungat.
Festivals/Awards:
Nominated for Best Central and Eastern European Documentary at the Jihlava International Documentary Film Festival 2015, Nominated for Golden Key at DokFest Kassel Germany 2015, Dok.Fest München 2016, Human District Festival 2016, This Human World International Film Festival Vienna 2015, Jacob Burns Film Centre New York 2016, Balkan Florence Express 2015
Director's Bio-Filmography:
Sami Mustafa este regizor, producător şi scenarist independent. A fondat Romawood, International Romani Film Commission şi este directorul artistic al Rolling Film Festival. Lucrând şi ca profesor de film, susține exprimarea de sine prin artă a tinerilor rromi. A produs mai mult de douăzeci și cinci filme despre modul de viaţă, arta, cultura şi drepturile rromilor din zona balcanică. Filmul său, "Road to Home", a fost proiectat la Festivalul de Film de la Cannes în 2007, singurul film kosovar.
Media:
World sales: